S-vælgerne stejler over dagpengereformen

MÅLING: Et flertal af vælgerne og ikke mindst to ud af tre S-vælgere er modstandere af dagpengereformen, viser ny måling. Enhedslisten opfordrer regeringen til at sadle om. Men den to-årige dagpengeperiode står fast, lyder det fra S.
Socialdemokratiet og statsminister Helle Thorning-Schmidt er ude af trit med partiets vælgere, når det handler om dagpenge.
Socialdemokratiet og statsminister Helle Thorning-Schmidt er ude af trit med partiets vælgere, når det handler om dagpenge. Foto: Socialdemokraterne.dk
Jørgen Skadhede

Socialdemokratiet er på direkte kollisionskurs med et stort flertal af partiets egne vælgere i spørgsmålet om dagpengeperiodens længde. 

Mens partitoppen på Christiansborg står fast på, at dagpengeperioden kun skal være på to år, så erklærer to ud af tre S-vælgere sig som modstandere af reformen, som halverede dagpengeperioden til netop to år.

Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk blandt 1.022 voksne danskere, heraf 204 S-vælgere. Målingen viser desuden, at der også blandt det samlede vælgerkorps er et flertal imod dagpengereformen.

Målingen kommer efter, at regeringen for to uger siden var tvunget til at lave en kraftig opjustering af deres skøn for, hvor mange der ventes at miste dagpengene i første halvår af 2013.

Fakta

Sådan har vi spurgt 

Er du tilhænger eller modstander af forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år?

Alle vælgere*
Tilhænger: 36,9 pct.
Modstander: 50,5 pct.
Ved ikke: 12,6 pct.

S-vælgere
Tilhænger: 23,8 pct.
Modstander: 68,0 pct.
Ved ikke: 8,2 pct.

Meningsmålingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 17/1 - 22/1 2013. Målingen er foretaget på nettet blandt 1.022 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner.

*Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen var tilhængerandelen et par procentpoint lavere på grund af en kodningsfejl fra analysebureauet. Altinget.dk beklager fejlen, som er blevet rettet.

EL: Stramningerne har spillet fallit
Hidtil har regeringen kun forventet at 7.000-12.000 personer ville miste dagpengene i dette halvår, men det er nu ændret til et skøn på 17.000-23.000. Hos Enhedslisten opfordrer man regeringen til at sadle om, fordi virkeligheden har vist sig anderledes, end regeringen troede.

"Hele argumentationen bag dagpengereformen er faldet fra hinanden. Højrefløjen og Margrethe Vestager har gentaget igen og igen, at når folk stod til at miste dagpengene, så skulle de nok finde sig et job. Det har vist sig ikke at være tilfældet, fordi der simpelthen mangler arbejdspladser i Danmark," siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

"I sådan en situation bør en ansvarlig regering erkende, at dagpengestramningerne har spillet fallit, og at det er nødvendigt at skabe et mere trygt dagpengesystem," siger Johanne Schmidt-Nielsen.  

S afviser at ændre kursen
Hos Socialdemokraterne afviser man at ændre kursen. Og partiets politiske ordfører afviser også, at partiet fører en politik på dagpengeområdet, som er ude af trit med dets egne vælgere.

"Det mener jeg ikke, at vi gør. Vi rydder op og tager ansvar for en mildere indfasning af reformen. Derfor har vi lavet en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden, to akutpakker og nu en forlængelse med uddannelsesydelse. Resten må man afklare med de partier, der vedtog reformen," siger Magnus Heunicke (S).

Men risikerer I ikke at tabe magten ved næste valg på jeres nuværende kurs om dagpenge?

"Så er der jo ikke nogen logik tilbage, hvis vi taber valget til det flertal, der indførte denne dagpengereform. De dukker sig bare og vil ikke være med til noget som helst af de akutpakker og ærlige indsatser, som vi har gjort for at rydde op efter dem. Nu må vi kræve svar på, hvorfor de ikke vil være med til at rydde op," siger Magnus Heunicke.

S: Toårig dagpengeperiode er det rigtige
Hvor lang mener Socialdemokratiet, at dagpengeperioden bør være?

"Reformen står fast, og vi kommer ikke til at foreslå ændringer af dagpengeperioden. Vi er optaget af at skabe arbejdspladser og at hjælpe de mennesker, der kommer i klemme i den tidligere regerings reform," siger Magnus Heunicke.

Socialdemokratiet mener altså nu, at den to-årige dagpengeperiode er den helt rigtige. Partiet stemte ellers imod halveringen af dagpengeperioden i 2010, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte for en kniv i ryggen på de ledige.
 
Følsom sag på S-kongressen
På S-kongressen i efteråret 2012 havde partitoppen held til at undgå, at den følsomme sag om partiets dagpenge-politik kom til afstemning blandt de delegerede. Efter pres fra S-ledelsen trak en række partimedlemmer således diverse dagpenge-forslag tilbage. Forslag der alle gik ud på, at Socialdemokratiet skal arbejde for, at dagpengeperioden bliver forlænget.

I stedet blev der vedtaget en formulering til partiets visionspapir, hvor der ikke står noget konkret om dagpengereglerne eller dagpengeperiodens længde.

Det er de Radikale, som sidder på de afgørende stemmer i dagpengespørgsmålet. Og her er der ingen slinger i valsen.

"Vores linje er, at reformen står ved magt. Vi bekymrer os også om de mennesker, der risikerer at miste dagpengene, men der er ikke nogen, der får forbedret deres jobmuligheder af, at man giver dem en længere periode på en overførselsindkomst," siger Sofie Carsten Nielsen (R).

Hos Venstre afviser man også at lempe på dagpengereformen, selvom langt flere ser ud til at miste dagpengene end først anslået.

"Dagpengereformen er ikke problemet. Problemet er, at regeringen har ført en erhvervsfjendsk  politik, der med Nox-afgift og stigende lønsumsafgifter har gjort det svært at skabe de arbejdspladser, der skal til," siger gruppeformand Kristian Jensen (V).

Sådan har vi spurgt:

Er du tilhænger eller modstander af forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år?

 EL SF S R V K DF LA *Rød Blok Blå Blok*
Tilhænger5,88,823,841,053,251,441,260,921,250,1
Modstander

89,5

82,568,033,332,331,447,134,867,936,7
Ved ikke4,78,88,225,614,517,111,84,310,913,3

Meningsmålingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 17/1 - 22/1 2013. Målingen er foretaget på nettet blandt 1.022 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner.

* I en tidligere udgave af artiklen var der langt flere modstandere af reformen blandt Liberal Alliances vælgere som følge af en kodningsfejl hos analysebureauet. Det betød, at tilhængerandelen i blå blok var sat fire procentpoint for lavt. Altinget.dk beklager fejlen, som er blevet rettet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00