Debat

SMVdanmark: Bred klimaindsatsen ud på alle erhvervsskoler

Initiativet med klimaerhvervsskoler rummer flere positive elementer, men arbejdet med at gøre uddannelserne mere bæredygtige må ikke bare blive til uddannelseslinjer på få skoler. Elever på alle skoler bør få gavn af indsatsen, skriver Kasper Munk Rasmussen.

<span>Alle tømrerelever bør fremover gennem deres ophold på erhvervsskolen få solid erfaring med at arbejde med de mest moderne bæredygtige og klimavenlige materialer, skriver Kasper Munk Rasmussen.<br></span>
Alle tømrerelever bør fremover gennem deres ophold på erhvervsskolen få solid erfaring med at arbejde med de mest moderne bæredygtige og klimavenlige materialer, skriver Kasper Munk Rasmussen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Munk Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

S-regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale og Kristendemokraterne blev i januar enige om politisk aftale, der betyder oprettelse af tre klimaerhvervsskoler. Og det er ikke bare ord; hele 100 millioner kroner følger der med årligt frem til 2029.

Det lyder jo alt sammen meget godt. Det er de færreste, der anno 2022 er imod klima og erhvervsskoler – eller sammenkoblingen af disse. Desværre er der flere faldgruber, som kan betyde, at vi ikke får den indsats, som der er brug for.

For det første er der timingen. Vi oplever hos de små og mellemstore virksomheder, at der allerede i dag er behov for lærlinge, der er uddannet i et grønt perspektiv.

100 millioner kroner årligt i fem år kan faktisk gøre en reel forskel ude på skolerne

Kasper Munk Rasmussen
Chefkonsulent og uddannelsesansvarlig, SMVdanmark

Mange virksomheder med en særlig grøn profil må i dag sige nej til ordrer og grønne løsning på grund af mangel på arbejdskraft, og det forsinker den grønne omstilling her i landet.

Samtidig ved vi, at de udførende håndværkere ofte er den vigtigste rådgiver for forbrugerne om, hvilke konkrete løsninger man går med, når der skal vælges mellem den ene eller anden type materiale. Her skal vi igen ud over stepperne hurtigst muligt.

Desværre er der lagt op til først at finansiere klimaerhvervsskolerne fra 2024, så de første "grønne lærlinge" er først færdiguddannede om mange år. Her bør man om muligt speede processen op.

Konkrete forbedringer

For det andet er der selve organiseringen omkring tre erhvervsskoler.

Erfaringsmæssigt bliver der let brugt rigtig meget tid på netop organisering og opbygning af nye strukturer – frem for det det egentlig handler om, nemlig at få arbejdet konkret med at gøre uddannelserne mere bæredygtige.

Samtidig bør elever på alle skoler få gavn af indsatsen. Det må ikke blive uddannelseslinjer på få skoler. Eksempelvis bør samtlige af landets tømrerelever fremover gennem deres ophold på erhvervsskolen få solid erfaring med at arbejde med de mest moderne bæredygtige og klimavenlige materialer.

Derfor bør langt de fleste af de 100 millioner kroner bruges ude på de enkelte erhvervsskoler på konkrete forbedringer som efteruddannelse af lærere, materialer og udstyr og ikke på sekretariater og organisering.

Flere positive elementer

Omvendt så rummer initiativet også flere positive elementer. Det er som nævnt et ambitiøst beløb, der er afsat. 100 millioner kroner årligt i fem år kan faktisk gøre en reel forskel ude på skolerne.

Der er lagt op til først at finansiere klimaerhvervsskolerne fra 2024. Man bør om muligt speede processen op

Kasper Munk Rasmussen
Chefkonsulent og uddannelsesansvarlig, SMVdanmark

Derudover så lægges der op til at invitere erhvervslivet til aktivt at deltage i etableringen af erhvervsskolerne. Den invitation følger vi gerne op på, og vi håber, at partnerskabet omkring klimaerhvervsskolerne vil inddrage de dele af erhvervslivet, der vil den grønne indsats. Det fordrer en bred og åben inddragelse på tværs af eksisterende strukturer, så vi får de virksomheder med, der er langt fremme i praksis.

Som samfund står vi overfor en enorm omstilling i de kommende år i forhold til en nødvendig rejse mod mere bæredygtighed. Det bliver ikke let, men det kan lade sig gøre, hvis vi samler alle gode kræfter bag indsatsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Munk Rasmussen

Chefkonsulent og uddannelseschef, SMVdanmark

0:000:00