Debat

Borgmester: Mette Frederiksen varslede opgør med lovjungle, men glemte det mest bureaukratiske område

Socialområdet blev ikke nævnt, da Mette Frederiksen i sin nytårstale varslede et opgør med bureaukratiet. Det må være en forglemmelse, for der er flere gevinster at hente ved at sætte det måske mest bureaukratiske område fri, skriver Karina Vestergård Madsen.

Mette Frederiksens planer om at afbureaukratisere kommunerne skal også omfatte støtten til mennesker med en funktionsnedsættelse, en psykisk lidelse eller andre udfordringer i livet, som gør, at de befinder sig i en socialt udsat situation, skriver Karina Vestergård Madsen.
Mette Frederiksens planer om at afbureaukratisere kommunerne skal også omfatte støtten til mennesker med en funktionsnedsættelse, en psykisk lidelse eller andre udfordringer i livet, som gør, at de befinder sig i en socialt udsat situation, skriver Karina Vestergård Madsen.Foto: Pressefoto
Karina Vestergård Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Mette Frederiksen på årets første dag holdt sin nytårstale, var der flere konkrete forslag, end vi er vant til.

Det mest interessante – set fra socialborgmesterstolen – var statsministerens tanker om at sætte kommunerne fri på velfærdsområdet.

I sin tale kredsede statsministeren mest om behovet for en afbureaukratisering af skoler, daginstitutioner og ældrepleje.

Når man søger om hjælp, er det fordi, man virkelig har brug for den her og nu.

Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester, Københavns Kommune

Men jeg forventer, at planerne om afbureaukratisering også omfatter kommunernes støtte til mennesker med en funktionsnedsættelse, en psykisk lidelse eller andre udfordringer i livet, som gør, at de befinder sig i en socialt udsat situation.

Bureaukratisk jungle

For det er svært at finde et område med mere bureaukratiske regler end socialområdet. Det skulle da lige være beskæftigelsesområdet, som er præget af nidkær regulering.

Der er flere årsager til, at en frisættelse vil være en god ting.

Først og fremmest vil det komme de mennesker, vi som velfærdssamfund er sat i verden for at hjælpe, til gode.

Eksempelvis kan det gøre det lettere at søge om den støtte, man har brug for. Det er i dag en bureaukratisk jungle. Og det nytter ikke noget, at man bliver mødt af tunge procedurer og arbejdsgange. For når man søger om hjælp, er det fordi, man virkelig har brug for den her og nu.

På den måde vil en frisættelse af området kunne føre til større gennemsigtighed og mindre belastning for borgerne.

Vil gøre socialområdet mere attraktivt

Mindst lige så vigtigt, kan det give borgerne en bedre hjælp og større omsorg, hvis vi som velfærdssamfund flytter fokus fra flueben til reel støtte og nærvær. Fra tid foran computeren til tid sammen med borgeren.

Men det er ikke kun borgerne, der vil få gavn af et opgør med de mange regler på socialområdet.

Hvis området bliver sat fri, vil vi kunne give den enkelte medarbejder mere indflydelse på sit eget arbejde og opgaveløsning.

Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester, Københavns Kommune

Vores SOSU’er, sygeplejersker og andet velfærdspersonale bruger i dag alt for meget tid på at registrere, dokumentere og administrere – og det risikerer at gå ud over både faglighed og arbejdsglæde.

Hvis området bliver sat fri, vil vi kunne give den enkelte medarbejder mere indflydelse på sit eget arbejde og opgaveløsning.

Det vil også gøre socialområdet mere attraktivt og tiltrække flere til de jobs, som vi i den grad mangler arbejdskraft til.

På den måde kan en frisættelse af kommunerne bidrage til at løse den måske allerstørste udfordring, vi står over for i vores velfærdssamfund: manglen på arbejdskraft.

Husk retssikkerheden

En frisættelse af kommunerne kan altså føre mange gode ting med sig. Men det skal selvfølgelig ske med omtanke.

Når man søger om hjælp, er det fordi, man virkelig har brug for den her og nu.

Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester, Københavns Kommune

For de mange regler og procedurer, vi har, er jo blandt andet indført for at sikre borgernes retssikkerhed. Det er helt afgørende for mig, at en frisættelse af socialområdet ikke sker på bekostning af borgernes rettigheder.

Retssikkerheden skal følge med, ligesom det er vigtigt, at frisættelsen ikke må ses som en spareøvelse.

Den balance skal vi ramme. Men det tror jeg helt ærligt også, at vi i kommunerne er bedre til end politikerne på Christiansborg.

Frihed til at hjælpe borgerne

På socialområdet i København har vi i de seneste år arbejdet med en række tiltag, der samlet set skal bidrage til afbureaukratisering og en bedre service over for borgerne.

Nogle tiltag kræver dog lovændring og derfor har vi blandt andet ansøgt Social- og Ældreministeriet om et forsøg på børnehandicapområdet, hvor forældre til børn med handicap kan opleve en lettere adgang til hjælp gennem færre dokumentationskrav i forbindelse med dækningen af deres merudgifter.

Der er ingen tvivl om, at borgerne kan få et mere positivt møde med os som kommune, hvis vi i højere grad får frihed til at hjælpe borgerne, i stedet for at bruge tid på at administrere regler og kontrollere borgere.

Derfor vil jeg også nu tage kontakt til Slotsholmen for at få bekræftet, at socialområdet nu også er tænkt med, når regeringen taler om at sætte kommunerne fri.

Og samtidig fortælle, at Socialforvaltningen i København meget gerne stiller sig til rådighed, hvis der i første omgang er behov for kommuner, hvor man kan afprøve, hvordan de mere frie rammer vil fungere i praksis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00