Sociale klausuler spøger i finansloven

PRAKTIKPLADSER: Sociale klausuler er vendt tilbage på den politiske dagsorden, efter regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at presse på for at få flere statslige ordregivere til at benytte sig af dem. Det får ingen betydning, mener Venstre.
Brugen af sociale klausuler til at skabe flere praktikpladser er vendt tilbage til debatten i forbindelse med den nye finanslov.
Brugen af sociale klausuler til at skabe flere praktikpladser er vendt tilbage til debatten i forbindelse med den nye finanslov.Foto: colourbox.dk
Per Bang Thomsen

Enhedslistens mål er stadigvæk, at sociale klausuler skal være obligatoriske. Derfor kunne jeg godt have tænkt mig en strammere aftale, som pålagde staten, kommunerne og regionerne at bruge sociale klausuler for at skaffe flere praktikpladser.

Rosa Lund (EL)
Ungdomsuddannelsesordfører
Fakta

Det står der om sociale klausuler i regeringsgrundlaget:

Alt for mange unge gennemfører ikke deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads. Regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien og sikre praktikpladser, så alle kan afslutte deres erhvervsuddannelse.

Det skal bl.a. ske ved indførelse af sociale klausuler, hvor der ved offentlige udbud laves aftaler om, at leverandøren opretter eller har oprettet et bestemt antal praktikpladser dog ikke nødvendigvis til den konkrete opgave. Sociale klausuler skal udformes på en sådan måde, så det ikke udelukker virksomheder, hvor det ikke er relevant at have lærlinge, fra at byde på en opgave af den grund.


Kilde: Regeringsgrundlaget

Debatten om brugen af sociale klausuler til at skaffe flere praktikpladser er blevet vakt til live igen, efter regeringen og Enhedslisten søndag blev enige om finanslovsaftalen for 2013.

Ifølge aftalen skal alle statslige ordregivere nemlig nu ”overveje brugen af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler”, når de sender større opgaver i udbud. Hvis ikke, skal de fremover kunne diske op med en god forklaring på, hvorfor det ikke er sket.

Står det til regeringen og Enhedslisten, skal det også gælde for både kommuner og regioner, som samtidig skal vejledes bedre i, hvordan man kan bruge sociale klausuler i forbindelse med offentlige udbud.

Dokumentation

Øget brug af sociale klausuler om uddannelses- og praktikpladser (fra finanslovsaftalen):

For at sikre brug af sociale klausuler om uddannelses- og praktikpladser i offentlige udbud er regeringen og Enhedslisten blevet enige om følgende:

- Statslige ordregivere (herunder selskaber, som fuldt ud er ejet af offentlige myndigheder og ikke er i konkurrence) forpligtes til fremover i relevante udbud efter ”følg- eller forklarprincippet” at overveje brugen af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler.

- Ved relevante udbud er der fx tale om bygge- og anlægsprojekter såsom hospitalsbyggeri, infrastrukturprojekter mv.

- Ved forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2014 vil regeringen lægge op til en aftale om, at kommuner og regioner på samme måde som statslige ordregivere fremover i relevante udbud efter ”følg eller forklar-princippet” skal overveje brugen af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler. Regeringen vil i givet fald vejlede om, hvordan man som offentlig myndighed gør dette som en integreret del af ens udbudsovervejelser, men myndighederne forpligtes ikke. Det er en forudsætning for, at der indgås en aftale med kommuner og regioner, at der ikke bliver tale om DUT-regulering.

- Regeringen vil samtidig iværksætte en øget vejledningsindsats for at tilvejebringe større videngrundlag for ordregivere og bidrage til øget anvendelse af sociale klausuler om ud- dannelses- og praktikaftaler i relevante udbud. Vejledningsindsatsen vil hjælpe ordregi- vere med at vurdere, hvor klausulerne mest hensigtsmæssigt kan anvendes, og vil bl.a. bestå i offentliggørelse af en vejledning og gratis gå-hjem-møder, fx i regi af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.


0:000:00