Stort lærerflertal stemte ja

42.947 lærere gav deres besyv med, da lærernes overenskomstforlig blev sendt til urafstemning. Og langt de fleste af lærerne stemte ja.

Lærerformand Anders Bondo Christensen har stor forståelse for de lærere, der stemte nej ved urafstemningen om overenskomstaftalen for lærerne.
Lærerformand Anders Bondo Christensen har stor forståelse for de lærere, der stemte nej ved urafstemningen om overenskomstaftalen for lærerne.Foto: Pressefoto
Erik Bjørn Møller

Jeg er også meget bevidst om, at der er mange, der har stemt nej. Det har jeg helt forståelse for. For de vilkår, som mange oplever i deres arbejde i dag, er helt urimelige.

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening
Fakta
Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har tidligere betegnet overenskomstaftalen, der nu er godkendt af hans egne medlemmer, som en plan B. Udtrykket skyldtes, at det ikke lykkedes at få en ny central arbejdstidsaftale på plads til afløsning for den forhadte lov 409, der blev resultatet efter lockouten af lærerne i 2013. Alligevel forventes det, at den nye aftale - der bl.a. åbner for lokale aftaler om lærernes arbejdstid - kan afbøde en del af lærernes problemer, og derfor anbefalede Danmarks Lærerforening da også et ja. Men den største del af skolens udfordringer løses ikke med den nye aftale, mener lærerformanden - og peger på, at folkeskolereformen er underfinansieret med flere milliarder kroner.

Et overbevisende flertal blandt landets lærere har nu godkendt den første overenskomstaftale siden den forbitrede konflikt, der i 2013 lagde skolerne øde i en måned.

Et rekordstort antal lærere deltog i urafstemningen – og hele 70,1 procent af de deltagende 42.947 lærere stemte ja til den aftale, som deres formand Anders Bondo Christensen var med til at forhandle hjem.

Dermed har lærerne sagt ja tak til bl.a. en række lønforbedringer, en uges øremærket barsel til fædre og muligheden for at kunne lægge sjette ferieuge på skoledage. De har også sagt ja tak til en åbning for, at der kan indgås lokalaftaler om lærernes arbejdstid i de enkelte kommuner, ligesom den nu godkendte aftale slår fast, at lærerne skal sikres sammenhængende og effektiv tid til forberedelse.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00