Udenlandsk arbejdskraft med rod i papirerne får dobbelt-bøde

STRAMNING: Nu kan udenlandske virksomheder, der gentagende gange ikke registrerer sig korrekt i Danmark, blive ramt af dobbelt bødestraf. I byggeriet er arbejdsmarkedets parter positive over for ændringen. Venstre mener, at indsatsen bør følges op af mere fokus på indkrævning af bøderne.

Udenlandske firmaer fra eksempelvis Østeuropa vil fremover blive straffet dobbelt så hårdt på pengepungen, hvis de gentagende gange ikke melder sig korrekt i det danske RUT-register.
Udenlandske firmaer fra eksempelvis Østeuropa vil fremover blive straffet dobbelt så hårdt på pengepungen, hvis de gentagende gange ikke melder sig korrekt i det danske RUT-register.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Jeg er en varm tilhænger af den frie bevægelighed og det indre marked, men jeg er også varm tilhænger af, at hvis man overtræder reglerne, skal man straffes for det.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister

Hvis en polsk håndværkervirksomhed eller et rumænsk malerfirma gentagende gange ikke melder sig hos myndighederne, når de arbejder i Danmark, vil bødehammeren fremover falde dobbelt så tungt som ved første overtrædelse.

Det er konsekvensen af en lovændring, der netop er trådt i kraft.

Fremover vil det medføre en bøde på 20.000 kroner, hvis en udenlandsk virksomhed mere end én gang ikke opfylder sin pligt til at registrere sig i det såkaldte RUT-register (Register for udenlandske tjenesteydelser.) Det er dobbelt så meget, som standardbøden ved den første overtrædelse.

Dokumentation

Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
Formålet med Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er at give myndighederne bedre muligheder for at føre tilsyn med, at udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark, overholder de dansk regler om f.eks. arbejdsmiljø og skat.

En række af oplysningerne i RUT er offentligt tilgængelige. Det gælder for oplysninger om virksomhedens navn, adresse i hjemlandet, arbejdsstedet i Danmark, virksomhedens kontaktperson i Danmark og arbejdets art (branche). Adgang til disse oplysninger betyder bl.a., at arbejdsmarkedets parter bedre kan varetage deres interesser over for udenlandske virksomheder i forhold til at sikre, at de ansatte arbejder under ordnede forhold i Danmark.

RUT-regler for udenlandske virksomheder
Udenlandske virksomheder, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark, skal anmelde sig til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Reglerne gælder for udenlandske virksomheder, herunder selvstændige uden ansatte, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark. Anmeldelsen skal ske senest samtidig med, at arbejdet påbegyndes. Virksomheder, der overtræder reglerne, risikerer en bøde på 10.000 kr.

Kilde: Arbejdstilsynet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00