Udflytning har spændt ben for genopretning af arbejdsskadesystemet

ARBEJDSSKADER: Ventetiden i arbejdsskadesager halter fortsat bagefter, konkluderer Rigsrevisionen i ny rapport. Det skyldes blandt andet udflytning af sagsbehandlingen, hvilket har medført medarbejderflugt, kompetencetab og højere omkostninger.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

"Totalt knald i låget. Hvis ikke det var tydeligt dengang, er det det i hvert fald nu."

Sådan beskriver SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, den beslutning, som et politisk flertal under den tidligere borgerlige regering traf om at udflytte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) – og dermed sagsbehandlingen i arbejdsskadesager.

Udflytningen har været en medvirkende årsag til, at ventetiden på afgørelser i arbejdsskadesager stadig halter bagefter de lovfæstede frister.

Dokumentation

Forhold, der ifølge AES påvirker sagsbehandlingstiderne

Ændring af praksis for anerkendelse af arbejdsulykker
I 2013 skærpede Højesteret definitionen af personskadebegrebet og kriterierne for anerkendelse af arbejdsulykker. Højesteretsdommen blev fulgt op af en række skærpelser i principafgørelser fra Ankestyrelsen, herunder særligt principafgørelse 33-17 i 2017. I praksis betød afgørelserne, at forbigående skader ikke længere skulle anerkendes som arbejdsskader, hvorfor Arbejdsskadestyrelsen og senere AES har været nødt til sikre sig, at en skade ikke går over af sig selv, før skaden anerkendes.

Ændring af praksis i sager med beregning af erhvervsevnetab
I 2014 foretog Kammeradvokaten en undersøgelse af Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling af sager om tab af erhvervsevne. Undersøgelsen blev foretaget efter kritik af sagsbehandlingen på området og på initiativ fra beskæftigelsesministeren. Undersøgelsen påviste fejl i sagsbehandlingen, og Arbejdsskadestyrelsen tog på den baggrund en række initiativer med det formål at løfte kvaliteten af sagsbehandlingen. Kammeradvokatens undersøgelse betød samtidig et længerevarende stop for behandling af sager om erhvervsevnetab i Arbejdsskadestyrelsen med en ophobning af ca. 5.000 ældre sager til følge. Arbejdsskadestyrelsen og AES har derfor haft et større efterslæb af mere komplicerede sager.

Udflytning
Etableringen af AES i juli 2016 var en del af udflytningen af statslige arbejdspladser med Bedre Balance 1. AES skulle udflyttes fra Østerbro til ATP’s centre i Haderslev, Vordingborg og Hillerød. Udflytningen har fundet sted gradvist i perioden medio 2016 til december 2018. Rekruttering og driftsopstart i Haderslev og Vordingborg blev indledt i henholdsvis september og november 2016. Udflytningen har betydet en øget personaleomsætning blandt sagsbehandlerne i AES.

GDPR (databeskyttelsesforordningen)
GDPR’s ikrafttræden i maj 2018 har ændret AES’ it-understøttede mulighed for løbende at holde sagens parter orienterede om, hvilke oplysninger der bliver modtaget i sagen. Fra maj 2018 skal AES foretage en konkret vurdering af, hvilke akter der kan videregives særligt til forsikringsselskabet i sagen, og der er genindført partshøring af sagens parter, inden AES kan træffe afgørelse.

Kilde: 'Sagsbehandlingstider og produktivitet for arbejdsskadesager', Rigsrevisionen, november 2019.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00