VK åben for at belønne erhvervsvenlige kommuner

ERHVERVSKLIMA: Kommuner satser for ofte på nye boliger frem for at tiltrække nye virksomheder. Det skal ændres med en større bid af selskabsskatten til kommmunerne, mener DI. V og K er åbne for forslaget, mens S afviser.
DI vil belønne de kommuner, der er særligt gode til at tiltrække virksomheder og arbejdspladser.
DI vil belønne de kommuner, der er særligt gode til at tiltrække virksomheder og arbejdspladser.Foto: colourbox
Kasper Frandsen

Der skal være så mange incitamenter som muligt, så virksomheder får det bedst mulige erhvervsklima i kommunerne. Det er til gavn for virksomhederne og for statskassen. Vi er klar til at sætte os til forhandlingsbordet for at diskutere, hvordan vi kan gøre det bedst.

Mike Legarth (K)
Skatteordfører
Fakta

Her er DI's top-10 over de kommuner, der har de bedste virkår for virksomheder:

1. Herning
2. Ikast-Brande
3. Hedensted
4. Favrskov
5. Kalundborg
6. Ballerup
7. Esbjerg
8. Billund
9. Vejen
10. Skanderborg

Se hele listen her.


Kilde: DI

En større bid af selskabsskatten skal være den gulerod, der får landets kommuner til at føre en mere erhvervsvenlig politik, så de tiltrækker flere virksomheder og arbejdspladser.

Det foreslår Dansk Industri (DI), der netop har rangeret kommunernes rammevilkår for erhvervslivet.

Udfordringen er ifølge DI, at alt for mange kommuner satser på at bygge nye boliger og kun "halvhjertet" satser på at tiltrække nye virksomheder.

"Det er ok, at kommuner satser på nye skatteindtægter fra nye borgere, der arbejder i nabokommunen. Problemerne er, når mange kommuner i samme område, som i Vestsjælland, vælger den strategi. Konsekvensen er, at folk flytter, fordi de ikke kan finde arbejde i kommunen eller er trætte af at køre hele vejen til hovedstaden," siger Kent Damgaard, underdirektør i DI.

Kommunernes incitament er ifølge ham for lille til at satse mere på at tiltrække nye virksomheder.

"Det skaber en stor ubalance, som ikke længere kun er et lokalt, kommunalt problem, men også et nationalt problem. Den ubalance kan vi f.eks. rykke ved at hæve kommunernes andel af selskabsskatten til 20 procent, så kommunerne har større interesse i at forbedre forholdene for virksomheder," siger han.

I dag får kommuner 13,4 procent af provenuet fra selskabsskatten, mens resten tilfalder statskassen.

Konservativ opbakning
Hos De Konservative er der stor opbakning til at gøre det mere attraktivt for kommunerne at satse på erhvervslivet.

"Der skal være så mange incitamenter som muligt, så virksomheder får det bedst mulige erhvervsklima i kommunerne. Det er til gavn for virksomhederne og for statskassen. Vi er klar til at sætte os til forhandlingsbordet for at diskutere, hvordan vi kan gøre det bedst," siger De Konservatives skatteordfører, Mike Legarth. 

Du er enig med DI i, at mange kommuner er for dårlige til at tiltrække virksomheder?

"Det siger jeg ikke. Nogle er rigtigt dygtige, mens andre klarer det knapt så godt. Jeg ved ikke, om der er nogen underliggende årsager til det. Men den overordnede dagsorden om at gøre vores samfund så servicevenligt over for virksomheder som muligt er god," siger han.

Han vil ikke lægge sig fast på, hvordan en ny model for fordelingen af selskabsskatten mellem kommuner og staten skal se ud.  

"Men det er vigtigt, at vi undgår en skævvridning af det kommunale landskab. Der er forskel på, om en kommune ligger centralt eller i et yderområde, og en model skal være retfærdig," siger han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00