VK afviser aftale med øget fagforeningsfradrag

FINANSLOV: Regeringens finanslovsforslag for 2015 indeholder en fordobling af fradraget for fagforeningskontingenter. Forslaget er et knæfald for venstrefløjen og utænkelig i en aftale med blå blok, slår Venstre og Konservative fast. Dansk Folkeparti forholder sig neutrale.

I november 2013 blev regeringen enig med Venstre og Konservative om en finanslov for 2014. Skal en lignende aftale i hus i år, skal forslaget om et øget fagforeningsfradrag efter alt at dømme udelades.
I november 2013 blev regeringen enig med Venstre og Konservative om en finanslov for 2014. Skal en lignende aftale i hus i år, skal forslaget om et øget fagforeningsfradrag efter alt at dømme udelades.Foto: Finansministeriet
Tyson W. Lyall
Fakta
Det koster det: 

Forhøjelsen af loftet over fradrag for fagforeningskontingenter og nominel fastholdelse svarende til gældende regler indebærer et umiddelbart mindreprovenu i 2015 på ca. 750 mio. kr. og ca. 510 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd.

Kilde: "Et stærkere fællesskab - finanslovforslaget 2015"

Regeringen vil gøre det mere attraktivt at melde sig ind i en fagforening, og det passer ikke Venstre og Konservative.

De blå partier kritiserer således regeringens forslag om at fordoble fradraget for fagforeningskontingenter fra 3000 til 6000 kroner. Forslaget er en del af tirsdagens finanslovsforslag og bliver efter alt at dømme et uoverstigeligt bjerg i eventuelle forhandlinger med blå blok. Hvis de borgerlige partier i lighed med sidste år skal indgå en finanslovsaftale med regeringen, så skal forslaget skrives ud.

”Det er utænkeligt, at vi går med i en aftale, hvor det her er med. Det vil vi ikke kunne blive enige om,” siger Konservatives finansordfører Mike Legarth. Han kalder forslaget for ”spild af penge” og nævner et løft til jobskabelse i den private sektor, som et alternativt, konservativt forhandlingsønske.  

Dokumentation

Sådan skriver regeringen i finanslovsforslaget: 

”Det skønnes, at omkring 1,3 mio. personer vil opleve en højere disponibel indkomst som følge af fradragsforøgelsen. Eksempelvis vil en person med et årligt fagforeningskontingent på 5.000 kr. opnå en fremgang i rådighedsbeløbet på ca. 600 kr. årligt som følge af en forhøjelse af loftet.”


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00