Lars Boje Mathiesen
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Lars Boje Mathiesen (UFG) spørger beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om hvilke lettelser regeringen indfører og hvilke byrder, regeringen pålægger erhvervslivet for så vidt angår fremsatte lovforslag og politiske udspil?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 68, Spørgsmål 3
Venstres beskæftigelsesordfører, Christoffer Aagaard Melson, udtalte under 1. behandlingen af L 68 Forslag til lov om ændring af lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter, at på trods af lovforslagets markante omkostninger for erhvervslivet, så vil regeringen samlet set med sin politik lette byrderne for erhvervslivet. Vil ministeren redegøre for, hvordan ordføreren – på vegne af regeringen – kan komme frem til den konklusion, set i lyset af de af regeringen fremsatte lovforslag og politiske udspil, herunder L 68, der ifølge de økonomiske bemærkninger i lovforslaget estimeres at udgøre ca. 990 mio. kr. til 2,4 mia. kr. årligt? Og vil ministeren i en tabel udspecificere, konkret hvilke lettelser regeringen indfører og hvilke byrder, regeringen pålægger erhvervslivet for så vidt angår fremsatte lovforslag og politiske udspil?

Svar fra fredag den 5. januar 2024
”Venstres beskæftigelsesordfører, Christoffer Aagaard Melson, udtalte under 1.

– på vegne af regeringen – kan komme frem til den konklusion, set i lyset af de af regeringen fremsatte lovforslag og politiske udspil, herunder L 68, der ifølge de økonomiske bemærkninger i lovforslaget estimeres at udgøre ca. 990 mio. kr. til 2,4 mia. kr. årligt? Og vil ministeren i en tabel udspecificere, konkret hvilke lettelser regeringen indfører og hvilke byrder, regeringen pålægger erhvervslivet for så vidt angår fremsatte lovforslag og politiske udspil?” Svar:

Det skal indledningsvis bemærkes, at L 68 vedrører implementering af et EU-direktiv. Regeringen har lagt op til minimumsimplementering og vil lægge stor vægt på at understøtte dette i implementeringen.

Beskæftigelsesministeriet har indhentet bidrag til besvarelsen fra Erhvervsministeriet.

Erhvervsministeriet oplyser følgende:

”Regeringen arbejder aktivt for at forbedre reguleringen og mindske mængden af unødige byrder på erhvervslivet. Regeringen er forpligtet til at implementere EUdirektiver i dansk lovgivning, men har samtidig stort fokus på at undgå utilsigtet overimplementering, der skaber unødige byrder for dansk erhvervsliv.

Erhvervsstyrelsen vurderer alene de administrative konsekvenser ved politiske aftaler, som implementeres ved lovforslag. Fra den 1. januar 2022 og frem til den 18. december 2023 har styrelsen vurderet i alt 363 lovforslag. 212 lovforslag er vurderet som enten ikke erhvervsrettede eller til ikke at have administrative konsekvenser for virksomhederne. 139 lovforslag er vurderet til at have administrative konsekvenser for virksomhederne for under 4 mio. kr., hvorfor de administrative konsefølgende tabel:

Lovforslag L 93 (2021-22) Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om elektroniske kommunikationsnet og –tjenester (Revision af reglerne ring af oplysninger om teleL 163 (2021-22) Forslag til lov om bogføring L 41 (2022-23) Forslag til lov om etablering af statsgaranti på lån til udskiftning af olie- eller gasfyr med en andistriktsområder uden for L 74 (2022-23) Forslag til lov om vejafgift lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår L 118 (2022-23) Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven (Implementering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 021/2101 for så vidt angår offentliggørelse af selskabsvirksomheder og filialer omkostninger kostninger 2,6 mio. kr.

6,7 mio. kr.

2 L 5 (2023-24) Forslag til lov om en ekstraskat for visse beskatningsloven) 67 (2023-24) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø, lov om arbejdsskadesikring og udlændingeloven (Udmøntning af dele af aftale om en fremtidssikret arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping, aftale om initiativer på asbestområdet og anbefalinger fra valg m.v.) 68 (2023-24) Forslag til lov om ændring af lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter (Indførelse af registreringskrav og mulighed for at fravige reglerne bejdstid) ov om CO2-kvoter Lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Serier) ovforslag om ændring af konkurrenceloven (Krav om anmeldelse af visse fusioner under omsætningstærsklerne, indførelse af mulighed for markedsefterforskning og 500 mio. kr.

10-15 mio. kr.

Jeg henholder mig til Erhvervsministeriets besvarelse.

0:000:00