Martin Henriksen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Martin Henriksen (DF) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om ministeren vil oplyse, hvorfor ministeren ændrer definitionen af mangel på arbejdskraft i forhold til positivlisten, mens et lovforslag om samme emne behandles i Folketinget (jf. artiklen »Troels Lund åbner bagdøren for mere udenlandsk arbejdskraft«, Børsen, den 19. marts 2019)

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 151, Spørgsmål 8
Vil ministeren oplyse, hvorfor ministeren ændrer definitionen af mangel på arbejdskraft i forhold til positivlisten, mens et lovforslag om samme emne behandles i Folketinget (jf. artiklen »Troels Lund åbner bagdøren for mere udenlandsk arbejdskraft«, Børsen, den 19. marts 2019)?

Svar fra fredag den 5. april 2019
”Vil ministeren oplyse, hvorfor ministeren ændrer definitionen af mangel på arbejdskraft i forhold til positivlisten, mens et lovforslag om samme emne behandles i Folketinget (jf. artiklen »Troels Lund åbner bagdøren for mere udenlandsk arbejdskraft«, Børsen, den 19. marts 2019)?” Svar:

Beskæftigelsesministeriet har siden 2007 gennemført halvårlige virksomhedssurveys, der har til formål at belyse rekrutteringssituationen på det danske arbejdsmarked.

I 2016 igangsatte Beskæftigelsesministeriet et arbejde med at forny og forbedre overvågningen af rekrutteringen og mangelsituationer på arbejdsmarkedet.

Det igangsatte arbejde var en del af Trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser, august 2016, hvor regeringen, sammen med arbejdsmarkedet parter, blev enige om en styrket overvågning af arbejdsmarkedet. Heri indgik bl.a., at Arbejdsmarkedsbalancen fremover skal baseres på mere aktuelle, præcise og detaljerede data for beskæftigelse og jobomsætning.

Arbejdet blev afsluttet i slutningen af 2018, og den første nye og forbedrede rekrutteringssurvey, der er udarbejdet af konsulentfirmaet Højbjerre Brauer Schultz, blev offentliggjort den 18. december 2018. Forud for offentliggørelsen er den nye metode blevet drøftet med arbejdsmarkedets parter i regi af Beskæftigelsesrådet.

I den nye definition tages der udgangspunkt i de faktiske stillingsopslag, og mangel defineres ved, at mere end hvert femte konkrete stillingsopslag inden for den samme stillingsbetegnelse, ikke har ført til en rekruttering af medarbejdere med de efterspurgte kompetencer.

Resultaterne fra surveyen indgår i Arbejdsmarkedsbalancen, der opdateres hvert halve år. Arbejdsmarkedsbalancen samler en række data om arbejdsmarkedet, herJ.nr.

123-2019 under detaljerede opgørelser om beskæftigelse, jobomsætning og ledighed, med henblik på at give et udførligt billede af arbejdsmarkedssituation.

Arbejdsmarkedsbalancen bidrager med viden om beskæftigelsesmuligheder og arbejdskraftsbehov til jobcentrene og a-kasserne, når de skal vejlede de ledige. Derudover indgår opgørelserne fra Arbejdsmarkedsbalancen som input til:

Positivlisten for opholds- og arbejdstilladelser til 3. landsborger.

Ordning med ret til seks ugers jobrettet uddannelse Midlertidig ordning om et mere fleksibelt uddannelsesløft Voksenlærlingeordning De regionale uddannelsespuljer Til brug for positivlisten for opholds- og arbejdstilladelser til 3. landsborgere udarbejder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) på baggrund af Arbejdsmarkedsbalancen en bruttoliste over mangel på arbejdskraft indeholdende stillingskategorier, der falder ind under DISCO-koderne 1-3.

DISCO-koderne 1-3 indeholder ledelsesarbejde samt arbejde, der forudsætter viden på højeste og mellem niveau. Bruttolisten sendes til SIRI og danner grundlag for SIRI’s revision af positivlisten, hvor positivlisten afgrænses til de stillingskategorier på bruttolisten, der kræver et uddannelsesniveau svarende til mindst bachelor eller professionsbachelor.

I løbet af 2018 blev der meddelt 412 tilladelser efter positivlisten (inkl. jobskifte v. uforskyldt ledighed), ud af i alt 14.355 opholdstilladelser meddelt på erhvervsområdet.
0:000:00