Debat

Aaja Chemnitz Larsen: Grønland vil ikke tromles eller udnyttes i den nye serviceaftale om Thulebasen

Grønland ønsker at indgå i et ligeværdigt samarbejde med Danmark og USA. Derfor er det vigtigt, at servicekontrakten om Thule Air Base kommer Grønland og det grønlandske folk til gavn, skriver Aaja Chemnitz Larsen.

Udover forventninger til at et grønlandsk/dansk selskab overtager servicekontrakten, så forventer vi også, at der vil være flere arbejdspladser, som vil blive besat af folk med grønlandsk baggrund, skriver Aaja Chemnitz Larsen.
Udover forventninger til at et grønlandsk/dansk selskab overtager servicekontrakten, så forventer vi også, at der vil være flere arbejdspladser, som vil blive besat af folk med grønlandsk baggrund, skriver Aaja Chemnitz Larsen.Foto: Andreas Krog
Aaja Chemnitz Driefer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Højt mod nord skal der træffes en afgørende beslutning, som ikke blot handler om en simpel servicekontrakt, men et storpolitisk spil mellem Grønland, Danmark og USA. Inden længe afgøres det nemlig, hvilket selskab der skal overtage servicekontrakten på Thule Air Base i Nordgrønland efter det amerikanske selskab Vectrus.

Syv års tovtrækkeri om et nyt aftalekompleks skal nu munde ud i en konkret aftale. Mottoet var dengang, at intet kommer ud, før alt er aftalt. Grønland har underskrevet delaftaler direkte med amerikanerne, og udbuddet er offentligt tilgængeligt på den amerikanske ambassades hjemmeside. Men da det er en del af et storpolitisk spil, så holdes kortene tæt ind til kroppen.

Servicekontrakten betød en årlig indtægt for den grønlandske landskasse på op imod 200 millioner kroner, men udbudsprisen faldt drastisk ved seneste udbud, som gik til Vectrus. Det bliver interessant at trykteste aftalen mellem Grønland, Danmark og USA, og se om der er et reelt grønlandsk/dansk bud, som kan matche de amerikanske udbudskrav. Lige så interessant bliver det at observere de politiske modkrav, hvis det ikke sker.

Arbejdet er en livsstil
De politiske forventninger hos os grønlandske politikere er høje. Udover forventninger til at et grønlandsk/dansk selskab overtager servicekontrakten, så forventer vi også, at der vil være flere arbejdspladser, som vil blive besat af folk med grønlandsk baggrund og flere lærlinge- og praktikpladser.

At arbejde på Thule Air Base er en livsstil, som kan være svær at kombinere med familielivet. At arbejde uger eller måneder væk fra familien passer bedst til unge uden børn eller ældre med voksne børn. Mange finder sin livspartner på basen og bor enten i Grønland, Danmark eller USA. I dag kommer få ansatte på basen fra Grønland, en del fra USA og flest fra Danmark.

Det er ikke nok med jobannoncer i avisen. Særlig ikke når vi ved, at én tredjedel af vores unge hverken er i uddannelse eller arbejde.

Eller når vi ved, hvor hårdt arbejdsmarkedet er spændt for og skriger efter arbejdskraft, så vi i bedste fald må hente udenlandsk arbejdskraft med et ikke velfungerende fast-track system. Det er op ad bakke, men også et vigtigt politisk og ledelsesmæssigt fokus at have for øje, hvis samfundet skal få det maksimale ud af en ny servicekontrakt.

En amerikansk frisør i isørkenen
Da jeg selv var på basen med Udenrigspolitisk Nævn i november 2019, var det påfaldende, hvor amerikansk basen var. En amerikansk frisør, amerikanske fødevarer i butikken og et internationalt personale tog imod på både amerikansk, dansk og grønlandsk. Det var en lille amerikansk plet midt i en isørken, og man skulle næsten minde sig selv om, at dette var vores hjemland.

At arbejde på Thule Air Base er en livsstil

Aaja Chemnitz Larsen (IA)
Formand for Folketingets Grønlandsudvalget og Arktiske Parlamentarikere

Vi skal huske på historien. Grønland ønsker at indgå i et ligeværdigt samarbejde med Danmark og USA. Vi vil ikke tromles eller udnyttes.

Heller ikke når en lille plet på kortet i vores land er med til at bevare verdensfreden. Derfor er det vigtigt, at servicekontrakten kommer Grønland og det grønlandske folk til gavn. Og at vi sidder med til bords, når afgørelser om vores land skal træffes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00