Færøsk MF: Dansk boykot knækker troen på rigsfællesskabet

DEBAT: Danmarks boykot af Færøerne var ikke kun verdens første eksempel på et kongerige, som boykotter sig selv, men også en ubønhørlig konkretisering af, at det er umuligt for Danmark både at forsvare færøske interesser og efterkomme ordrer fra Bruxelles, når de to parter er i konflikt, skriver Magni Arge (T).

Af Magni Arge
Medlem af Folketinget for Tjóðveldi og formand for Folketingets Færøudvalg

I august 2013 gik EU til økonomisk angreb på Færøerne, fordi færingerne forlangte en fair deal om makrelkvoter.

Makrellen færdes i langt større omfang end før i færøsk territorium, og det må selvfølgelig afspejles i fordelingen af kvoterne.

Det blev en frygtindgydende duel mellem David og Goliat, hvor den ene part talte 50.000 borgere og den anden flere hundrede millioner.

Europa og Danmark valgte at lukke alle sine havne for eksport af pelagisk fisk fra Færøerne. Og det fik flere vidtrækkende konsekvenser.

En tvivlsom verdensrekord
Troen på værdien af det såkaldte rigsfællesskab led et alvorligt knæk.

For Danmarks boykot af Færøerne var ikke kun verdens første eksempel på et kongerige, som boykotter sig selv, men også en ubønhørlig konkretisering af, at det er umuligt for Danmark både at forsvare færøske interesser og efterkomme ordrer fra Bruxelles, når de to parter er i konflikt.

Færingerne blev nødt til at opsøge andre markeder uden for EU, og blandt de markeder, der voksede betydeligt, var Rusland, som Færøerne har handlet selvstændigt med helt tilbage fra halvfjerdserne og Sovjet-tiden.

Blandt andet om fiskerirettigheder i kølvandet på udflytningen af fiskerigrænserne.

Da de første tiltag blev sat i værk over for Rusland som følge af annekteringen af Krim, var både danske og europæiske havne stadigvæk lukkede for færøsk eksport.

Og da forholdene med Europa blev normaliseret, var vi af gode grunde ikke motiverede til at boykotte et land, som havde taget imod vores eksport, mens sanktionerne stod på.

Jeg synes, at både Nick Hækkerup (S) og Michael Aastrup Jensen (V) skylder at forklare befolkningen, at Danmark stadigvæk eksporterer til Rusland.

Så vidt jeg ved, har eksporten været voksende de seneste tre år. Men madvarer har det knebet med, fordi Rusland boykotter import af madvarer fra landene, som har opretholdt sanktioner mod dem.

Vi var af gode grunde ikke blandt dem, og derfor kan vi fortsat eksportere fisk til Rusland.

Mulighederne i det begrænsede manøvrerum
Men hvis vi skulle deltage i en sanktion, så måtte det nødvendigvis blive fisk, vi holdt op med at eksportere. Og så faldt vores eksport til nul, og vores relation til Rusland forsvandt helt og aldeles.

Det passer slet ikke til kongerigets ambitioner om dialog og samhandel i det arktiske område, som er en markant del af den udenrigspolitiske strategi.

At vi søger at indgå frihandelsaftaler, hvor vi kan, bør heller ikke komme bag på nogen i det politiske administrative system, fordi Færøerne fulgte ikke Danmark ind i EU i 1972. Vi har derfor ikke adgang til de omfattende frihandelsaftaler, som Danmark nyder godt af sammen med de andre EU-lande.

Det er op ad bakke for et lille samfund, som ovenikøbet skal leve med et meget begrænset udenrigspolitisk manøvrerum, at få den nødvendige handelspolitiske opmærksomhed fra større nationer.

Vi tager derfor godt imod de muligheder, som tilbyder sig, for at overleve som eksportør af fisk – også når det handler om østbloklandene.

Aastrup og Hækkerup går galt i byen
Vi har kun fået nogle få frihandelsskalpe under bæltet, og hvor svært det kan være illustreres nok bedst af, at Færøerne ikke engang har fået en frihandelsaftale med kongerigets supermagt, Danmark.

Den handelsaftale, vi har med Danmark og EU, giver EU og Danmark fri adgang til det færøske marked, mens der er store begrænsninger den anden vej. Handelsbalancen er derfor 2,2 milliarder i dansk favør.

Jeg kan ikke forklare, hvorfor aftalen er så dårlig med Danmark og EU.

Men det fortæller, at d’herrer Michael Aastrup Jensen og Nick Hækkerup er gået helt forkert i byen, når de beskylder Færøerne for at løbe ærinder for Putins propagandamaskineri. Vi har bare forsvaret vort lands økonomiske interesser med de begrænsede midler, vi endnu har.

Og ingen behøver tvivle på vores vilje til at stå sammen med de vestlige demokratier i forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål. Det har vi gjort før og betalt en høj pris for det.

Forrige artikel Greenpeace: Vores indflydelse har haft stor betydning for Grønland Greenpeace: Vores indflydelse har haft stor betydning for Grønland Næste artikel Forskningscenter danner rammen for nordisk-kinesisk arktisk viden og dialog Forskningscenter danner rammen for nordisk-kinesisk arktisk viden og dialog
 • Anmeld

  Martin Petersen · Observatør

  Et rigsfællesskab på tværs

  Hele udgangspunktet her er, at det fra starten af, har været absurd, at Færøerne og Grønland, kunne udelukkes fra resten af Danmark, og dermed ikke være medlem af EU, det skulle aldrig være sket.

  Ved dette alene har staten jo allerede sået et adskillelsens frø, i stedet for, som andre stater, sørger for og arbejde på, at samle og forsvare sin integritet.

  Hvis Færøerne havde været en del af EU som resten af Danmark, så havde der ikke været nogen krise, og man kunne forlængst i samlet flok have talt Færøernes og dermed hele rigets sag, som med Færøernes og Grønlands areal ville have haft mere tyngde og dermed mere slagskraft i EU.

  Staten Danmark har her igen, været alt for eftergivende, og aldrig forstået, at når man på den måde åbner op, og rækker en lillefinger, så vil mere have mere fordi man altid tror, at græsset er grønnere på den anden side.

  Grønland og Færøerne bør være en del af EU, og der bør ikke gøres den store forskel i Kongeriget Danmark på, om man bor det ene eller det andet sted. Hvis det fortsætter, så er rigsfællesskabet dømt til at falde fra hinanden, og skille rigsdelene i dem og os, i stedet for i en samlet enhed med fællesinteresser.

  Det knager allerede gevaldigt i rigsfællesskabet, hvor det synes at både Færøerne som Grønland mere modarbejder dette, end samarbejder i det.

  Sidste skud på stammen er Færøernes omklamring og afhængighed af Putin´s penge, i form af en "frihandelsaftale" med dette regime, helt uden om de vestlige sanktioner, som dermed placere Færøerne et helt andet og uacceptabelt sted, i forhold til den vestlige verden. Vil Danmark virkelig tillade dette, eller er det efterhånden ikke gået for vidt med den selvrådende adfærd?

 • Anmeld

  EHM CHRISTENSEN

  Interesserne for rigsfællesskabet må stå forrest - Ikke EU

  Hvis Danmark vil bevare rigsfællesskabet må man pleje det - ikke bøjkotte sine interesser for sammemholdet i Kongeriget. Færøernes eneste resource er fisk, så det er ganske naturligt at man ser på det økonomiske først og fremmest. Gjorde Danmark ikke også det da Kineserne besøgte landet? !!
  EU må så absolut komme i anden række!

 • Anmeld

  Hellmut Toftdahl

  Hvem er de selvrådige?

  Det er ikke færingerne, der er selvrådige. Som fiskerination har de bare altid været nødt til at navigere i hajfyldte farvande for at overleve.
  Det var Helle Thorning-Schmidt, som var selvrådig og forræderisk mod færingerne i 2013, da hun valgte at solidarisere sig med EU i stedet for at forsvare sit rigsfælleskab med Færøerne.
  Det blev til Davids kamp mod Goliat, og færingerne gik flot og sejrrigt ud af denne kamp ved at finde markeder uden for EU.
  Akkurat som Englænderne nu gør det takket være Brexit.
  EU er en administrativ kolos på lerfødder for en selvstændig fiskernation som Færøerne, og Danmark er en dikkende lammehale for bureaukraterne i Bruxelles!

 • Anmeld

  J. Jensen

  Men de kan vel forlade Rigsfællesskabet

  Hellmut Toftdal
  Jeg har svært ved at se hvordan du får frikendt færingerne for deres egenrådighed eller snare begærlighed. Jeg syntes ikke, at det er rimeligt, at den opførelse skal udmøntes i en anklage om forræderi mod en dansk statsminister, der skal varetage landets interesser for alle medborgerne.

 • Anmeld

  Hans · Færingen

  En unionist

  Som politikerene nede i Danmark opfører sig, So er det ingen fremtid mellem Danmark og Færøerne, vis danskere ikki prioriterer Færøerne og Grønland mere enn de prioriterer Globalisterne i EU, så kan i sige farvel til nord Atlanten. Det eneste som holder os sammen er kongehuset og blokpengerne.

 • Anmeld

  B. Heinesen

  J. Jensen

  Jeg har svært ved at se hvordan alle medborgeres interesser bliver varetaget ved at boykotte nogle af borgerne.
  Danmark havde en simpel beslutning i 2013. Enten varetog man EU's interesser, eller varetog man Færøernes interesser. Man valgte naturligvis EU's, og den naturlige konsekvens af det valg var, at Færøerne måtte finde andre markeder. Det blev så delvis Rusland.
  Jeg synes ikke det er helt rimeligt at boykotte et land, og så kritisere landet for konsekvensen af boykottet.

 • Anmeld

  J. Durhuus

  Danmark eksporterer jo for miliarder til Rusland

  Det er himmelråbende hykleri, når danske politikere påstår at Danmark boykotter Rusland og samtidigt kritiserer færøerne for at eksportere fisk til Rusland.
  Ifølge Danmarks Statestik eksportered Danmark for 6,3 milliarder til Rusland i 2017. Det gør Rusland til Danmarks 15. største eksportkunde. Udenfor EU er det kun USA, Kina, Japan og Australien, som importerer mere fra Danmark. Kæmpestore lande som Canada, Sydkorea, Indien, Saudi Arabien, Mexico, Brasilien og Tyrkiet importerer mindre fra Danmark end Rusland gør.
  Hvis man var så hellig, som danske politikere påstår at de er, så ville man jo stoppe al eksport til Rusland, men det har man nemlig ikke gjort. Det drejer sig kun om symbol-politik fra EUs og Danmarks side.
  Den danske eksport til Rusland er faldet siden 2013, men der er hovedsageligt fordi Rusland boykotter Danmark/EU.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  J. Durhuss

  "Den danske eksport til Rusland er faldet siden 2013, men der er hovedsageligt fordi Rusland boykotter Danmark/EU."

  Hvilket er det, Færøerne udnytter, da Rusland boykotter norsk laks men ikke færøsk laks. Smart af Rusland at så splid.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  B. Heinesen

  "Danmark havde en simpel beslutning i 2013. Enten varetog man EU's interesser, eller varetog man Færøernes interesser. "

  Staten varetog alles interesser. Naturligvis skal staten følge EU, da staten er medlem af EU. Staten kæmpede Færøernes sag, men staten havde ikke vetoret til at stoppe EU. Til sidst gav staten Færøerne fuldmagt til på vegne af staten at sagsøge EU og dermed i realiteten staten selv.

 • Anmeld

  J. Durhuus

  Sven-Erik Hansen

  Du springer let over, at Rusland er en af Danmarks største eksportkunder.

  Hyklerne påstår, at Danmark boykotter Rusland, men det er jo ikke sandt. Danmark eksporterer nemlig en bred vifte af produkter til Rusland for milliarder af kroner.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  J. Duurhus

  Danmarks eksport til Rusland er halveret siden 2013

 • Anmeld

  Christian X

  think

  if we could afford to send all Danish children in eg 7th or 8th grade on a training trip to the Faroe Islands and Greenland - preferably via school ships. https://ggstreetview.com
  It would strengthen many Danish children, the mutual understanding in the Kingdom of Denmark and would be a worthy form of tourist subsidy with a fair mutual benefit, finally it could create a breeding ground for greater tourism.

 • Anmeld

  Himanshu mishra

  get help windows 10

  If you face trouble to operate windows 10 pc then just from here http://gethelpwindows10.com get help from our tutorial and fix issue online without any pay and app installation.