Flere jokere i grønlandsk folketingsvalg

OVERBLIK: En række nye partier og stærke personligheder gør, at kampen om Grønlands to pladser i Folketinget ved dette valg er mere åben, end den plejer at være.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Det danske Socialdemokratis søsterparti Siumut og SF's søsterparti Inuit Ataqatigiit (IA) er Grønlands to suverænt største partier, der har henholdsvis 9 og 8 af 31 pladser i det grønlandske parlament, Inatsisartut. Det burde derfor ligge lige til den flade hånd for de to partier at snuppe Grønlands to mandater ved folketingsvalget 5. juni, sådan som de gjorde ved valget i 2015.

Men sådan kommer det ikke nødvendigvis til at gå denne gang. Feltet af partier og kandidater er nemlig mere broget, end det historisk har været i Grønland, og derfor er kampen om de to grønlandske stole i Folketingssalen mere åben i år. Det er vurderingen fra flere iagttagere af grønlandsk politik, som Altinget har talt med.

Ragede uklar
For Siumut handler valget først og fremmest om at få det folketingsmandat tilbage, som vælgerne egentlig tildelte partiet i 2015, hvor tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond blev valgt. Hun røg dog i uføre med partiet efter at have brugt Folketingets kreditkort til privatindkøb og blev i 2016 løsgænger. I 2018 meldte hun sig ind i det nystiftede parti Nunatta Qitornai, som er stiftet af Grønlands nuværende finansminister, Vittus Qujaukitsoq. Han var tidligere Siumut-medlem, men som landsstyremedlem for udenrigsanliggender ragede han uklar med landsstyreformand og Siumut-leder Kim Kielsen, som mente Qujaukitsoq var for selvrådende og anlagde en udenrigspolitisk linje, som Kielsen ikke bakkede op om.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00