Kommentar af 
Bertel Haarder

Svensk afvisning af Færøernes ønske om et mere ligeværdigt nordisk samarbejde er rystende

Jeg er rystet over den ufølsomhed, den svenske minister Jessica Roswall har udvist med sin totale afvisning af det velbegrundede færøske ønske om et mere ligeværdigt medlemskab af det nordiske samarbejde, skriver Bertel Haarder.

Jessica Roswall og den svenske regering bør indse, at sagen ikke kun drejer sig om Færøerne og Grønland. Det drejer sig om hele Norden, skriver Bertel Haarder.
Jessica Roswall og den svenske regering bør indse, at sagen ikke kun drejer sig om Færøerne og Grønland. Det drejer sig om hele Norden, skriver Bertel Haarder.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er ked af og rystet over den ufølsomhed, den svenske minister Jessica Roswall har udvist med sin totale afvisning i færøsk tv af det velbegrundede færøske ønske om et mere ligeværdigt medlemskab af det nordiske samarbejde på politikområder, som Færøerne har overtaget.

Det gælder rigtig mange områder, og det skal tilføjes, at Færøerne i meget høj grad er blevet selvbærende med en økonomi, der målt per færing er højere end Danmarks.

Jeg håber, at den uheldige svenske udtalelse skyldes uvidenhed. Færøerne har rigtig gode grunde til at kræve ligeværdig repræsentation på områder, hvor Færøerne er blevet suveræne.

Læs også

På områder, der er overtaget, bør det være fast praksis, at Færøerne og Grønland (og eventuelt Åland) deltager på lige fod med de øvrige lande.

Den grønlandske landsstyreformand har solide argumenter for, at intet vedrørende Grønland bør diskuteres uden tilstedeværelse af repræsentanter for Grønland. "Intet om os uden os". Det samme gælder Færøerne.

Det var en fejl, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ikke konsulterede Grønland, før han udnævnte en arktisk ambassadør. Det er jo Grønland, der er et arktisk land, mere end Danmark. En mærkelig fejl i betragtning af, at han er gift med en færing.

Færøerne har rigtig gode grunde til at kræve ligeværdig repræsentation på områder, hvor Færøerne er blevet suveræne.

Bertel Haarder

Jeg ved godt, at den danske grundlov siger noget andet, men der er jo intet i vejen for, at Danmark opfører sig, som om rigsfællesskabet består af tre lande, der har besluttet at løse visse opgaver i fællesskab. Det vil jeg råde til, hvis rigsfællesskabet skal bevares.

Det bør de øvrige nordiske lande også respektere. Det er ikke blot afgørende for rigsfællesskabet, men for hele Nordens betydning og indflydelse.

Se på verdenskortet: Norden uden Grønland og Færøerne er amputeret og reduceret uden hele det danske rigsfællesskab. Især i en tid, hvor Nordatlanten og Arktis spiller en voksende rolle.  

Læs også

Jeg ved, at særligt islændingene vil være meget kede af at skabe kold luft mellem Danmark/Norden og Færøerne og Grønland. Set fra Reykjavik er Nordatlanten, Færøerne og Grønland helt afgørende for Islands og hele Nordens sikkerhed. Hvortil kommer alt det kulturelle og de historiske bånd og familiebåndene.

Kort sagt: Jessica Roswall og den svenske regering bør indse, at sagen ikke kun drejer sig om Færøerne og Grønland. Det drejer sig om hele Norden, om den fælles forankring i de vestlige alliancer og om hele Nordens sikkerhed.

Lad os få øget ligeværdighed for Færøerne og Grønland (og Åland) i det nordiske samarbejde på områder, hvor de er blevet selvkørende. Lad os handle som om, at grundloven er ændret og rigsfællesskabet er blevet en sammenslutning af lande, der har besluttet at løse visse opgaver i fællesskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024