Debat

Helms: Danmark skal tilbyde Grønland en free association, før USA gør det

DEBAT: Muligvis ønsker USA at indgå en free association-aftale med Grønland, når den grønlandske forfatning er på plads. Det vil derfor være rettidig dansk omhu selv at tilbyde Grønland sådan en aftale. Det handler om rigets fremtid, skriver Hans Jakob Helms.

En free association betyder, at en tidligere koloni indgår en fri aftale om at samarbejde med et andet land på nogle områder. Landene har dog egne internationale stemmer.
En free association betyder, at en tidligere koloni indgår en fri aftale om at samarbejde med et andet land på nogle områder. Landene har dog egne internationale stemmer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Jakob Helms
Forfatter og tidligere rådgiver i Folketinget

I Danmark har begrebet ”rettidig omhu” næsten en slags national klang af handling, når den er bedst.

Når man som hos A. P. Møller i tide kunne se, hvad der ville komme, og indstille sine danske øjne og evner efter det, således at man kom ud med gevinst i det lange løb, så udviste man rettidig omhu. Og førte dermed sig selv og sit projekt til succes.

Lige nu er det på tide at overveje netop dette begreb på det danske forhold til Grønland og dermed på hele Danmarks fremtid i den arktiske verden. For med den invasion, USA har sat i gang i Grønland, er det ikke nok pludselig at udtrykke sin store respekt for den arktiske del af rigsfællesskabet eller blot at foreslå, at der bør gøres en større indsats inden for de rammer, der allerede er.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En grønlandsk forfatning
Island lavede en aftale med USA efter folkeafstemningen om frigørelse fra det danske rige. Derved fik de både deres sikkerhed garanteret og del i en moderne teknologisk udvikling.

Uden at opleve en ny form for undertrykkelse eller misbrug af deres samfund. Prisen var, at USA fik en militær base i landet. En base, som senere viste sig at blive en af hjørnestenene i udviklingen af den økonomi, der i dag bærer landets frihed.

Regeringen kan den dag i dag tilbyde Grønland at nedsætte en fælles kommission, hvis klare formål er at skabe den bedst mulige dansk-grønlandske free association-model med fuld anerkendelse fra FN, så hurtigt det er muligt.

Hans Jakob Helms
Forfatter og tidligere rådgiver i Folketinget

For øjeblikket arbejder en forfatningskommission i Grønland på at etablere en egen grønlandsk forfatning. Den har to års arbejdstid.

Hvis det lykkes, vil der om kort tid foreligge en forfatning, der kan sættes til afstemning hos det grønlandske folk og dermed sikre den formelle basis for en adskillelse fra rigsfællesskabet. Helt i overensstemmelse med selvstyreloven.

Forudsætningen for en free association
Samtidig vil forudsætningen for en ordning med en såkaldt ”free association” være på plads. En ordning, hvor en tidligere koloni kan indgå en fri aftale – enten med den gamle kolonimagt eller andre interesserede – om et fællesskab, således at begge har deres egen FN-anerkendte placering i det globale samfund og deres egne stemmer i det internationale samarbejde.

Det sker dog, samtidig med at de arbejder tæt sammen om for eksempel forsvar, valutapolitik, retsvæsenet og lignende. Systemet er velkendt fra blandt andet New Zealands forhold til Cook Islands.

USA har free association-aftaler med flere små stater i Stillehavet. Prisen har været USA's ret til at have militære baser hos dem. Til gengæld får de deres sikkerhed garanteret og en række støtteordninger fra USA.  

Systemet er således aldeles ikke fremmed for USA. Det burde det heller ikke være iblandt danske politikere, for de grønlandske folketingsmedlemmer fra Siumut har igennem de sidste ti år plæderet for et samarbejde mellem Danmark og Grønland hen mod netop denne model. Men for døve øren.

I stedet fik man selvstyreloven, som på mange måder er fremragende, men som mangler præcis den dimension, som Grønland så brændende ønsker – og som Cook Islands har – nemlig retten til at optræde i den internationale verden under eget navn og flag.

Rettidig dansk omhu
Måske er det faktisk denne model, USA er i gang med at opbygge i Grønland. Og måske var Trumps købstilbud som sædvanlig bare hans måde at åbne en forhandlingssituation på, vel vidende hvad langt de fleste politiske kræfter i Grønland arbejder hen mod.

Militærbasen er der jo allerede, og forsvaret af Grønland er reelt amerikansk. I hvert fald hvis der opstår en krigssituation. Så det krav til en eventuel fremtidig aftale behøver USA ikke at bekymre sig om. Resten handler om økonomi og samarbejdsmuligheder.

Så er det på tide at vende tilbage til spørgsmålet om rettidig dansk omhu. For hvis Danmark vil undgå, at det bliver USA, Grønland indgår en free association med det øjeblik, den grønlandske forfatning er på plads, var det nok en ide i stedet selv at tilbyde Grønland netop den løsning.

Det kan USA reelt ikke gøre, før den grønlandske forfatning er på plads, og måske valgte Trump netop derfor sit købstilbud, som jo var rettet til Danmark og ikke til Grønland. Men det kan Danmark.

Betydningen af en dansk-grønlandsk free association
Regeringen kan den dag i dag tilbyde Grønland at nedsætte en fælles kommission, hvis klare formål er at skabe den bedst mulige dansk-grønlandske free association-model med fuld anerkendelse fra FN, så hurtigt det er muligt.

Dermed vil man på forhånd have skabt en aftale, der vil binde de to lande sammen, også når den grønlandske forfatning er på plads.

Og samtidig vil Danmark og Grønland i fællesskab kunne sendt et klart signal til såvel USA som resten af verden om, at fællesskabet mellem Danmark og Grønland består – også når Grønland træder ind på verdensscenen under eget flag.

Læs også

En helt ny tilgangsvinkel til rigsfællesskabet
Grønland har ikke glemt, hvad USA gjorde for landet under anden verdenskrig, hvor amerikanerne nedbrød den danske isolation af landet og åbnede en helt ny, friere og mere spændende verden for det grønlandske folk. Men det har Danmark åbenbart.

Derfor bider de danske advarsler om samarbejde med USA heller ikke på Grønland på den måde, danskerne tror.

Så meget desto mere er der brug for en helt ny dansk tilgangsvinkel for at redde rigsfællesskabet, opfylde de grønlandske ønsker og sikre Danmark en fortsat plads som medspiller i den arktiske udvikling. Det hedder rettidig omhu, og det handler om rigets fremtid lige nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jakob Helms

Fhv. sekretariatschef for Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget, fhv. chef for direktoratet for turisme, trafik, handel og kommunikation, Grønlands Landsstyre
cand.mag. i dansk og etnografi (Aarhus Uni. 1979)

0:000:00