Debat

Kandidat til Inatsisartut: Jeg tøver ikke med at sige, det er det vigtigste valg i mange, mange år

Der er valg i Grønland, og der er brug for et opgør med Siumuts ledelse, der indtil valgudskrivelsen kørte landet med en demokratiforståelse, der er en banarepublik værdigt, skriver Asii Chemnitz Narup, der er kandidat for partiet Inuit Ataqatigiit.

Endelig er der kandidater, der tør nytænke løsninger på de mange, store og tunge udfordringer, Grønland i årevis har sloges med, skriver Asii Chemnitz Narup.
Endelig er der kandidater, der tør nytænke løsninger på de mange, store og tunge udfordringer, Grønland i årevis har sloges med, skriver Asii Chemnitz Narup.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Asii Chemnitz Narup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så er valgkampen i fuld gang i Grønland, og 6. april begynder arbejdet med at tælle stemmerne op.

Jeg kan ikke huske et valg, hvor der ikke har været politikere, der med gravrøst har sagt, at lige netop dette valg var vigtigere end nogensinde. En kliché? Ja. Men klichéer er jo som regel vokset ud af virkeligheden. Og jeg tøver faktisk heller ikke med at betegne det igangværende valg i Grønland som det vigtigste i mange, mange år.

For nylig gav Sara Olsvig en glimrende oversigt over valgets store temaer på disse sider. Jeg er meget enig med min tidligere formand.

Læs også

Men hele optakten til valget har ikke fået megen opmærksomhed i Danmark, selv om det nok burde have haft det. For valget kommer efter et helt bizart forløb, hvor Siumut midt i en valgperiode skifter formand, men på samme tid lader den vragede formand forblive på posten som regeringsleder i månedsvis.

Ingen ved, hvad der erstattede Kim Kielsen
At Kim Kielsen blev vraget som partiformand blev igen og igen udlagt som baglandets krav om en ny politisk kurs. Men da den nye formand tiltrådte, fik det ingen konsekvenser. Hverken koalitionspartnerne, oppositionen, pressen, borgerne eller omverden havde altså en jordisk chance for at vide, hvilken politik det nu skulle gælde, eller hvem der reelt stod i spidsen for landets regering.

Det er en bananrepublik værdigt, og begrundelsesfiguren ville kunne være en karikatur og til at grine af, hvis ikke det var så deprimerende med en så ringe demokratiforståelse

Asii Chemnitz Narup

Det var åbenlyst uholdbart, og tingene tog en decideret foruroligende drejning, da Siumuts hovedbestyrelse, med partiets næstformand som talerør, slog fast, at hovedbestyrelsen ikke syntes tidspunktet for at ulejlige vælgerne med et valg, var rigtig. De syntes i øvrigt også et valg var for dyrt!

Man må således forstå, at Siumuts ledelse mener at de alene, på vegne af hele Grønlands befolkning, har kompetencen og retten til at definere de demokratiske spilleregler, bestemme hvad vælgerne skal "ulejliges" med, samt hvad demokratiet må koste.

Det er en bananrepublik værdigt, og begrundelsesfiguren ville kunne være en karikatur og til at grine af, hvis ikke det var så deprimerende med en så ringe demokratiforståelse. Men efter massivt pres, måtte Siumut selvfølgelig krybe til korset. Valget blev udskrevet.

Der er omsider håb for Grønland
Den foreløbig korte valgkamp har imidlertid givet nogle betydelige lyspunkter og dermed håb for fremtiden.

En lang række kompetente kandidater har meldt sig klar, og jeg har ikke været så optimistisk på mit lands vegne længe. I kandidatfeltet er der nemlig en række aktører, som i den grad har fokus på faglighed. Noget der har været en mangelvare i en årrække i grønlandsk regeringsførelse.

Faglighed er noget, der har været en mangelvare i en årrække i grønlandsk regeringsførelse.

Asii Chemnitz Narup

Det giver håb for, at Grønland måske omsider kan begynde at gøre noget nytænkende ved de mange, store og tunge udfordringer, vi i årevis har sloges med: Massive sociale problemer med misbrug, overgreb, arbejdsløshed, boligmangel og selvmord.

Der står kandidater klar til at engagere sig i arbejdet med en styrkelse af vores fiskerierhverv, men så sandelig også med en længe tiltrængt interesse for alle de mange andre erhverv, som kan og skal bidrage til økonomisk bæredygtighed i Grønland i fremtiden.

Der er kandidater, der passioneret og seriøst er optaget af den globale opvarmning og klimaudfordringerne, som vi i Grønland mærker på nærmeste hold, samt interessen for uddannelse og skolevæsen. Mere af det samme er ikke en mulighed for Grønland længere.

Så i skyggen af den mest besynderlige valg-optakt, og ikke mindst i skyggen af den pandemi der i øjeblikket holder befolkningen, og ikke mindst Grønlands turisterhverv, på pinebænken, aner jeg et lys i mørket og et håb om, at dette valg kan få renset luften.

Grønland fortjener et stærkt demokrati, et samarbejdende folkestyre, drevet af viljen og evnen til at skabe fremskridt for befolkningens og landets fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00