Landsstyreformand: Udenlandske investeringer skal være på Grønlands præmisser

Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede hilser udenlandske investeringer velkommen. Men han understreger, at det skal være på Grønlands præmisser. Udtalelsen kan tolkes på to måder, mener erhvervsorganisation.

Landsstyreformand Múte B. Egede på talerstolen ved Arctic Circle Greenland Forum-konferencen i Nuuk i slutningen af august.
Landsstyreformand Múte B. Egede på talerstolen ved Arctic Circle Greenland Forum-konferencen i Nuuk i slutningen af august.Foto: Arctic Circle
Andreas Krog

Udenlandske investorer skal være velkommen til at investere i Grønland indenfor minedrift, turisme, fiskeri eller et helt fjerde område. Men de skal bare vide, at det er grønlænderne, der svinger taktstokken. Sådan lød den kontante melding fra Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede ved en stor konference i Grønlands hovedstad Nuuk i slutningen af august.

”Hele verdens øjne er rettet mod nord, og vi har i de sidste par år mærket en stigende interesse for Arktis og Grønland. Internationale politikere, erhvervsfolk, turister med mere valfarter til Grønland. Og alle er velkomne, dog skal det på være vores præmisser. Vi vil gerne være med på den globale scene. Vi vil gerne have vækst i Grønland. Vi vil gerne have grøn og bæredygtig udvikling. Men det skal være på vores præmisser. Og I er velkomne, hvis I respekterer og lytter til os. Når fokus er rettet mod Grønland, så er det os, der er slædekusken - det er os der viser, hvilken retning der skal køres,” fastslog Múte B. Egede i sin tale ved Arctic Circle Greenland Forum-konferencen.

Ifølge direktøren for Grønlands Erhverv, Christian Keldsen, så kan landsstyreformandens udtalelse tolkes på to måder.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00