Mandag løber det norske lokalvalg af stablen: Det skal du holde øje med

Nordmændene drager mandag mod stemmeurnerne for at afgive deres stemme til det norske lokalvalg. Her bliver det særligt spændende at holde øje med to partier, lyder det fra Altinget Norges politiske kommentator. 

Det ser ikke godt ud for socialdemokraterne i Arbeiderpartiet, der kan forvente at få et dårligt lokalvalg, lyder det fra Altinget Norges politiske kommentator.
Det ser ikke godt ud for socialdemokraterne i Arbeiderpartiet, der kan forvente at få et dårligt lokalvalg, lyder det fra Altinget Norges politiske kommentator.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Formår socialdemokraterne fra Arbeiderpartiet at holde fast i de store norske byer? Stormer det konservative parti Høyre lige så meget frem som forventet i meningsmålingerne? Og hvad kommer resultatet af Norges lokalvalg til at betyde for partiernes kampform?

Det er nogle af de ting, som du med god grund kan sidde og holde øje med på mandag.

11. september afholdes Norges kommunestyre- og fylketingsvalg nemlig. Det er Norges lokalvalg, hvor der bliver der valgt nye repræsentanter til alle fylkesting og kommunestyrer i landet.

Der er 356 kommuner i det norske land, og i hver af dem vælges der et såkaldt bystyre og en borgmester. Samtidig har Norge også 11 fylkeskommuner, som kan sammenlignes med de danske regioner.

Arbeiderpartiet risikerer elendigt valg

I forbindelse med valget har vi fanget Altingets Norges politiske kommentator, Magnus Takvam, til fire hurtige spørgsmål, så du kan blive klædt godt på til valgdagen.

Hvad er vigtigt at holde øje med til det norske kommunestyre- og fylketingsvalg?

“Det bliver særligt interessant at holde øje med Arbeiderpartiet, som er det socialdemokratiske norske regeringsparti. De har været i en nedadgående spiral i den seneste tid, og hvis de får et elendigt valg, forstærker det kun den allerede eksisterende krise.”

“I den forbindelse bliver det også spændende at holde øje med partiernes kamp om de store byer i Norge. Arbeiderpartiet sidder stadig på borgmesterposterne i de største norske byer, men det bliver interessant at se, hvor mange poster de kan holde fast i ud fra den tilbagegang, det forventes, partiet får. Det har været anset som 100 procent sikkert, at Stavanger ville skifte fra rødt til blåt, men nu ser det pludselig ud til, at Arbeiderpartiet bliver større end Høyre. Det forstærker kun spændingen omkring, hvorvidt valgresultaterne vil byde på overraskelser,” siger Magnus Takvam.

Spørgsmålet er ikke så meget, om Arbeiderpartiet kommer til at gå tilbage eller ej, men om de kommer over 20 procent af stemmerne og formår at fastholde deres greb om de store byer.

Magnus Takvam
Politisk kommentator, Altinget Norge

Hvor kritisk er det for Arbeiderpartiet, hvis de går tilbage til lokalvalget?

“Det er et stort nederlag. Men partiet har allerede affundet sig med, at det bliver et relativt dårligt valg. Spørgsmålet er ikke så meget, om Arbeiderpartiet kommer til at gå tilbage eller ej, men om de kommer over 20 procent af stemmerne og formår at fastholde deres greb om de store byer.”

Hvilke partier står stærkt forud for valget?

“Det konservative parti Høyre kommer til at få et rigtig godt valg sammenlignet med sidste lokalvalg. Men det bliver nok ikke en helt så suveræn fremgang, som det så ud til at blive før sommerferien. En rimelig vurdering lige nu er, at Høyre kan ende med 25 procent af stemmerne, mens Arbeiderpartiet kan ende med 21 procent. Det vil i sig selv være historisk, hvis Høyre ender med at blive størst.”

Er der nogle bestemte dagsordener, der har fyldt meget op til valget?

“Den helt store dagsorden til lokalvalget handler om fremtidens ældrepleje, og diskussioner om privatisering af ældreomsorgen og finansieringen af lokal velfærd har været meget oppe at vende. Her har man blandt andet haft kig på ejendomsskatten som et håndtag, man kan skrue på.”

“Samtidig kan vi se, at mange vælgere forud for valget svarer, at klima er den vigtigste dagsorden for dem. Men som vi så ved det seneste stortingsvalg, er der ikke altid en direkte sammenhæng mellem, hvad man siger er det vigtigste, og hvor man så sætter sit kryds i stemmeboksen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Takvam

Politisk kommentator, Altinget Norge
ex.phil. (Universitetet i Bergen), (Norsk Journalisthøyskole 1983)

0:000:00