S-kandidat vil fyre 1.000 akademikere i København. På rådhuset møder forslaget lunken opbakning

Københavns Kommune skal finde flere lønkroner til velfærdspersonale ved at fyre et større antal akademisk uddannede, mener socialdemokratisk kandidat til kommunalvalget. 

En ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Københavns Kommune er den kommune, der beskæftiger flest akademikere.
En ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Københavns Kommune er den kommune, der beskæftiger flest akademikere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Dahl

København indtager en "pinlig førsteplads" som den kommune, der beskæftiger flest akademikere. Den titel skal hurtigst muligt afhændes, så kommunen kan ansætte flere pædagoger, lærere og sosu'er.  

Det mener Kasper Dlugatch Stisen, der stiller op til kommunalvalget i 2025 for Socialdemokratiet. 

Den 28-årige, der til daglig arbejder som ledelseskonsulent i Fagbevægelsens Hovedorganisation, vil have sit parti til at gå til valg på at sikre, at Københavns Kommune hurtigst muligt afskediger 1.000 akademisk ansatte medarbejdere for i stedet at ansætte mere velfærdspersonale.  

"Når der er så store problemer med at få velfærden til at hænge sammen, bliver vi nødt til at træffe hårde prioriteringer," siger Kasper Dlugatch Stisen.

"Og jeg tror simpelthen ikke på, at det kommer nogen borgere til gode at bo i en kommune, der bruger så uforholdsmæssigt mange lønkroner på akademikere."

Jeg bliver ret provokeret over, at Enhedslisten så stædigt gerne vil holde København på førstepladsen, når det kommer til mængden af bureaukrati.

Kasper Dlugatch Stisen, kandidat til kommunalvalget (S)

Han henviser til en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at Københavns Kommune er den kommune, der beskæftiger flest akademikere.  

"Derfor foreslår jeg det i mine øjne relativt ukontroversielle, at København træder et trin ned ad podiet og overlader den førerposition til nogle andre. Hvis man kan løse opgaverne med færre akademisk ansatte i andre kommuner, kan vi også i København," mener han.  

Ifølge analysen er i alt 11,5 procent af Københavns Kommunes ansatte akademisk uddannede, mens Frederiksberg indtager andenpladsen med 8,5 procent. 

Ansæt flere HK'ere  

Kasper Dlugatch Stisen foreslår, at en del af besparelserne skal findes ved, at Københavns Kommune erstatter de fyrede akademikere med kontoransatte, også kaldet HK'ere, der er billigere i lønudgifter.  

Læs også

Hvorfor er det bedre at ansætte flere HK'ere? Er det ikke bare en anden variant af det papirnusseri, du gerne vil gøre op med?  

"Nej, for man skal huske på, at en akademiker tjener langt mere end en HK'er. Så mit forslag vil frigive millioner af lønkroner, som vi i stedet kan bruge på at ansætte flere sosu'er eller pædagoger,"

"Eller på at give bedre løn eller tillæg til det personale, der allerede arbejder i kommunen, siger Kasper Duglatch Stigsen. 

Hvis man følger den argumentation, må det vel betyde, at der sidder akademikere, som får en meget høj løn for at udføre et arbejde, som de er overkvalificerede til?  

"Der kommer du til at tale ind i en lidt skæv uddannelsesfortælling, vi har om, at hvis man har en længere uddannelse, så er man per definition bedre til alt andet. Det er virkelig ikke rigtigt," siger Kasper Duglatch Stigsen. 

Det er simpelthen ikke opskriften på god velfærd at have syv fagborgmestre, der residerer over hver deres lille kongedømme.

Kasper Dlugatch Stisen, kandidat til kommunalvalget (S)

"HK'ere er uddannet indenfor nogle af de særlige områder, som vi har behov for indenfor løn og økonomistyring, som akademikerne overhovedet ikke er uddannede til. Det handler om at have den rette kompetence til den rette opgave".

"Men det er rigtigt, at der i dag er akademikere i Københavns Kommune, der udfører arbejde, som de slet ikke er uddannede til, men får en højere løn end den HK'er, som rent faktisk er uddannet til opgaven. Det skal vi gøre op med," mener kommunalvalgskandidaten.  

Vil af med små kongedømmer 

Ifølge Kasper Dlugatch Stisen skal en del af årsagen til Københavns ifølge ham svulmende mængde akademikere findes i kommunens magistratstyre.  

Den betyder, at hovedstadskommunen har seks fagborgmestre* og en overborgmester, der hver råder over deres egen forvaltning.  

Til forskel fra de fleste andre kommuner, hvor der blot er en borgmester.  

"Man skal ikke være superekspert i ledelse for at forstå, at hvis syv ledere trækker i hver deres retning, så giver det mere ineffektiv ledelse og administrativt bøvl," påpeger han.  

"Det er simpelthen ikke opskriften på god velfærd at have syv fagborgmestre, der residerer over hver deres lille kongedømme," mener Kasper Dlugatch Stisen.  

Vil ikke fyre 1.000 

Hos Socialdemokratiet på Københavns Rådhus møder Kasper Dlugatch Stisens forslag delvis opbakning.

28-årige Kasper Dlugatch Stisen mener, at Københavns Kommune bør fyre et firecifret antal akademikere for at bruge flere penge på velfærdspersonale. 
28-årige Kasper Dlugatch Stisen mener, at Københavns Kommune bør fyre et firecifret antal akademikere for at bruge flere penge på velfærdspersonale.  Foto:

"Jeg deler ikke opfattelsen af, at der sidder 1.000 akademikere i kommunen, som bare kan undværes med et snuptag," siger Lars Weiss, gruppenæstformand for S i København. 

"Vi har generelt ikke noget måltal for, hvor mange der skal være af den ene eller den anden type ansatte. Slet ikke, når vi skal følge de mange statslige regler og dokumentationskrav, som der gælder i dag," tilføjer han. 

Lars Weiss understreger dog også, at han ligesom kommunalvalgskandidaten har et ønske om at gøre op med unødvendige regler og bureaukrati. 

"Ligesom vi også bakker op om, at vi i København går over til en enhedsforvaltning, hvor vi kun har en borgmester. Også selvom vi ikke længere er det største parti," siger Lars Weiss.

Bliver provokeret

Frederik Kronborg, der gruppeforperson for Enhedslisten i København, er i et indlæg i Politiken gået til modangreb på Kasper Stisens forslag om at fyre akademisk ansatte i landets største kommune. 

Han peger på, at København har brug for de mange akademikere, fordi hovedstaden står overfor svære udfordringer såsom udbygningen af metroforbindelsen, etableringen af den kunstige halvø Lynetteholm og kommunens mål om at være CO2-positiv i 2035.  

"Det er jo netop de komplekse problemstillinger, som København står overfor, som vi skal bruge alle gode kræfter til at løse," skriver han. 

Kasper Dlugatch Stisen, har Enhedslisten ikke en pointe i, at København som landets suverænt største kommune har nogle udfordringer, som man bare ikke har i Tønder eller på Mors?  

"Jo, men jeg sammenligner heller ikke København med Mors eller Tønder Kommune, som Enhedslisten får det til at lyde som. Jeg sammenligner København med andre store kommuner, som kan få tingene til at lykkes med ikke bare lidt, mange færre akademikere.  

Læs også

"Jeg bliver ret provokeret over, at Enhedslisten så stædigt gerne vil holde København på førstepladsen, når det kommer til mængden af bureaukrati. I mine øjne er det ikke det, som københavnerne ønsker eller er tjent med."

Det er dit eget parti, Socialdemokratiet, der har haft overborgmesterposten og de facto magten over København de sidste 100 år. Har i ikke selv et kæmpe ansvar for at København indtager det, du kalder en "pinlig førsteplads" over antallet af akademikere?  

"Jeg har jo ikke været valgt før, så det spørgsmål må du rette til dem, der er valgt på rådhuset nu. Jeg kan kun sige, hvad jeg mener, der skal gøres nu," siger Kasper Stisen.  

"Landspolitisk er Socialdemokratiet jo et af de partier, der tør sige højt, at vi skal gøre op med de mange offentligt ansatte akademikere. Det savner jeg, at vi også får fokus på i København."

Rettelse 17. maj klokken 11:03: Det fremgik tidligere af artiklen, at der er syv fagborgmestre i København og en overborgmester. Det korrekte antal fagborgmestre er seks. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00