S: Vi skal undgå en militær magtkamp i Arktis

DEBAT: Vores førsteprioritet i Arktis skal være at fastholde regionen som et lavspændingsområde, forebygge konflikter og undgå militær oprustning, skriver Henrik Dam Kristensen (S)

Af Henrik Dam Kristensen (S)
Forsvarsordfører og formand for Nordisk Råd

Arktis har de senere år været genstand for megen bevågenhed. Den globale opvarmning, ikke mindst om sommeren, gør store tidligere isdækkede områder tilgængelige for sejlads og jagt på og udvinding af olie og naturgas.  

Store spillere som Kina, USA og Rusland har derfor blikket rettet mod regionen, og dens geopolitiske betydning i de kommende år kan ikke undervurderes. Grønland dækker en væsentlig del af Arktis, og derfor er udviklingen i regionen af afgørende betydning for kongeriget Danmark.

Fokus på fred og stabilitet
Den øgede aktivitet og geopolitiske interesse for Arktis medfører en række udfordringer i forhold til sikring af en stabil, fredelig og sikker region præget af dialog, forhandling og samarbejde.

Det danske forsvar spiller her en afgørende rolle. Selv om de fem arktiske kyststater har et nært samarbejde, har der været et stigende behov for at håndhæve vores suverænitet. Forsvaret har derfor stået for en øget dansk tilstedeværelse og overvågning i regionen.

Der må aldrig efterlades tvivl om Danmarks evne og vilje til at håndhæve suverænitet og løse opgaver i det arktiske område. I alt vores arbejde i regionen skal det dog være vores førsteprioritet at fastholde Arktis som et lavspændingsområde, forebygge konflikter og undgå militær oprustning.

Derfor står vi fast på, at konflikter skal håndteres gennem Arktisk Råd og FN, og at vi skal fremme et regionalt samarbejdsklima frem for et stormagtskapløb. Det er nødvendigt med velfungerende folkeretlige rammer for et fredeligt samarbejde. Og her er det vigtigt, at Danmark hele tiden er med til at forme fremtidens samarbejde om fælles udfordringer og de nye muligheder i Arktis.

Vi har prioriteret Arktis
Udover det internationale samarbejde, så er det også vigtigt, at vi fra dansk side hele tiden sikrer, at vi har de rette midler til rådighed. Derfor er jeg glad for, at der de senere år har været politisk enighed om at tilføre Forsvaret flere penge til det stigende antal militære og civile opgaver i området.

Først indgik vi i december 2016 en aftale om styrkelse af Forsvarsministeriets opgaveløsning i Arktis. Her afsatte vi 120 millioner kroner ekstra om året til mere satellitovervågning, bedre kommunikationsmuligheder og flere operative indsatsenheder.

På den måde skulle vi gerne kunne løse flere opgaver på én og samme tid, herunder suverænitetshævelse, eftersøgnings- og redningstjeneste, havmiljø og støtte til det civile samfund.

Senest sikrede vi i forbindelse med det nye forsvarsforlig, at der blev afsat midler til oprydning efter amerikansk militærs tidligere tilstedeværelse i Grønland. At der bliver investeret i materiel til forureningsbekæmpelse i farvandene omkring Grønland, ligesom vi etablerer en beredskabsuddannelse i Grønland. For bare at nævne nogle af forligets elementer.

Vi har altså løbende styrket vores tilstedeværelse i Arktis, og vi skal fremadrettet følge udviklingen i regionen tæt, så vi altid har de rette ressourcer. Men altid med et mål for øje: At sikre, at Arktis forbliver en fredelig region.

Forrige artikel Professor: Danmark er en småstat mellem stormagter i Arktis Professor: Danmark er en småstat mellem stormagter i Arktis Næste artikel Greenpeace om Ilulissat: Beskyttelsen af Det Arktiske Ocean er deprimerende Greenpeace om Ilulissat: Beskyttelsen af Det Arktiske Ocean er deprimerende
 • Anmeld

  Daniel M. Garcia · writer

  DanielGarcia

  Look at the six major weather stations on the Antarctic. Four of them say it has gotten colder in the last 30 years. The Antarctic is the total game, it contains over 90% of the world's ice.

  Yet, 90% of the discussion is about the arctic where only 2% of the ice sits. It's all about the scare, the hysteria.
  https://writemyessaytoday.net/write-my-essay-in-12-hours

 • Anmeld

  Monica Hoppe · Love Seeds

  Simone Toy

  I 58, have Parkinson's disease, and as such have severe pain and tremors at almost all hours of the day. Insomnia and pain management are what symptoms medical My go to strain is usually Tahoe OG, but my co-op stopped carrying it, so I got a eighth of Blackberry Kush on the recommendation of the owner. Very focused and creative. I smoked a couple keif bowls because thats what we had of the White Widow.

  https://wendymccormick.com/white-widow-cannabis-seeds/

 • Anmeld

  play game · Thanos

  Thanos

  Thanks for the share this nice post looking here http://deletebinghistory.com and seen the all setting of delete bing search history completely on browser.

 • Anmeld

  sadashiv jiil

  sad whatsapp

  Nowadays people use different type of status with this site https://downloadstatus.xyz/category/sad/ like sad whatsapp video status,sad whatsapp status,punjabi whatsapp status etc in their whatsapp. It make very attractive to your profile. So to get this visit here.

 • Anmeld

  sddsd

  ZZZ

  En tant que vendeur, vous devez non seulement interagir avec d'anciens clients familiers, mais aussi souvent aller voir un groupe de nouveaux clients. Il sera impressionné par cette image lorsque vous rencontrerez un nouveau client pour la première fois. http://www.luxelefrance.com/harry-winston-c-175.html

 • Anmeld

  fakaza · https://fakaza2019.org/

  fakaza

  Quite interesting, also check out these articles on https://fakaza2019.org/

 • Anmeld

  Scooptrend · https://scooptrend.com/

  Nicki Minaj Megatron Mp3 Download.

  Very nicely written. https://scooptrend.com/

Færøerne får borgerlig regering

Færøerne får borgerlig regering

ENIGHED: En ny regering på Færøerne er på plads og vil blandt andet tilbagerulle omdiskuteret fiskerireform og forhandle med Danmark om øget udenrigspolitisk råderum.