Mona Juul
 svarer 
Nicolai Wammen

Mona Juul (K) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om aktivitetseffekter af hvert af initiativerne i regeringens “Aftale om stimuli og grøn genopretning”

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 106
Vil ministeren opgøre aktivitetseffekter af hvert af initiativerne i regeringens “Aftale om stimuli og grøn genopretning”?

Svar fra torsdag den 17. december 2020
Regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgik d. 6. december 2020 en aftale om stimuli og grøn genopretning. Med aftalen er aftaleparterne enige om omstillingsindsatser målrettet udvalgte områder af Danmark og brancher, der lige nu er særligt hårdt ramt af krisen. Endvidere er der bl.a. aftalt en række initiativer, der både bidrager til grøn omstilling og den økonomiske genopretning, digitaliseringsindsatser samt særskilt støtte målrettet oplevelsesindustrien.

Med aftalen om stimuli og grøn genopretning afsættes der bl.a. knap 3 mia. kr. til opfølgning på klimapartnerskabernes prioriterede anbefalinger (bl.a. tilskud til udfasning af olie- og gasfyr, grønne boligforbedringer mv.) og 750 mio. kr. til støtte til oplevelsesøkonomien i 2021 samt 2 mia. kr. til omstillingsindsatser.

Initiativerne i aftalen om stimuli og grøn genopretning skønnes med usikkerhed at understøtte beskæftigelsen med omkring 2.000 personer i både 2021 og 2022 isoleret set og bidrager således til at genoprette den økonomiske aktivitet på kort sigt, jf. tabel 1.

Aftalen skal ses i sammenhæng med aftalen om finansloven for 2021 og de øvrige aftaler om grøn genstart mv. Samlet set skønnes aftalerne at styrke beskæftigelsen med i alt ca. 14.500 personer i 2021 og knap 13.000 personer i 2022 isoleret set.

Nettovirkningen af aftalerne i forhold til konjunkturgrundlaget i august, hvor der allerede var forudsat en vis beregningsteknisk aktivitetsvirkning af den afsatte krigskasse mv. svarer til omkring 10.500 personer i 2021 og ca. 9.500 personer i 2022 1 .

Se også faktaarket Beskæftigelsesudvikling og beskæftigelsesvirkning af aftaler om finansloven for 2021, stimuli og grøn genopretning mv. af d. 8. december 2020, som er tilgængelig på Finansministeriets hjemmeside:

https://fm.dk/media/18319/faktaark_beskaeftigelsesudvikling-og-beskaeftigelsesvirkning-af-aftaler-om-finansloven-for-2021stimuli-og-groen-gen-opretning-mv.pdf.

1 Tabel 1 Flerårige beskæftigelsesvirkninger af initiativer i Aftale om stimuli og grøn genopretning 2021 Flerårig beskæftigelsesvirkning, 1.000 personer 1. Ramme til omstillingsinitiativer 2. Stimuli af oplevelsesøkonomien 1 5. Digitalisering Isoleret beskæftigelsesvirkning af aftale om stimuli og grøn genopretning i alt (1+2+3+4+5) ,9 0,1 0,7 0,1 2,1 0,6 0,2 0,9 0,2 1,9 2022 Memopost: Isoleret beskæftigelsesvirkning af aftaler om grøn genstart mv. i alt Memopost: Nettovirkning ift. forudsat beregningsteknisk virkning af aftaler om grøn genstart mv. i alt 14,5 10,6 12,9 9,5 Anm.: De angivne beskæftigelsesvirkninger (efterspørgselsvirkninger) svarer til de isolerede flerårige virkninger af initiativerne i aftalerne. Der var allerede beregningsteknisk forudsat en vis virkning af tilsvarende midler i reserven til COVID-19 og yderligere stimuli i forbindelse med FFL21 i august samt forhandlingsreserver mv., og nettovirkningen af aftalerne i forhold til den allerede forudsatte virkning vil derfor være mindre end den isolerede virkning. De skønnede beskæftigelsesvirkninger er behæftet med usikkerhed og usikkerheden er stigende ud i tid.

1) pgjort ekskl. initiativer vedr. cykelpulje til stat og kommuner og pulje til grøn transport, da initiativerne indgår i aftalen om grøn omstilling af vejtransporten og beskæftigelsesvirkningerne er indregnet der.

Kilde: Egne beregninger.
0:000:00