Alex Vanopslagh
 svarer 
Nicolai Wammen

Alex Vanopslagh (LA) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om effekten på statens gældsætning af finanslovsaftalen for 2021

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 195
Vil ministeren redegøre for effekten på statens gældsætning af finanslovsaftalen for 2021?

Svar fra fredag den 18. december 2020
På finansloven for 2021 er der budgetteret med et underskud på statens drifts-, anlægs- og udlånsbudget (DAU-saldoen) på 46,7 mia. kr. DAU-saldoen afspejler forskellen mellem statens indtægter og udgifter opgjort efter statsregnskabets principper for periodisering mv.

Når DAU-saldoen tillægges statslige genudlån (§ 40) og korrigeres for diverse beholdningseffekter (fx bevægelser i statens tilgodehavender, periodiseringer, hensættelser af tilsagn osv. på § 41), opnås statens nettokassesaldo for det givne budgetår.

Nettokassesaldoen afspejler de samlede konkrete ind- og udbetalinger, der løber gennem staten i et givent år. Nettokassesaldoen også et udtryk for budgettets likviditetseffekt; en positiv nettokassesaldo betyder, at der er overskydende midler til at afdrage på statsgælden, mens en negativ nettokassesaldo må finansieres ved at øge statsgælden. Derfor er nettokassesaldoen også udtryk for statens nettofinansieringsbehov med omvendt fortegn. Der ventes en nettokassesaldo på -11,6 mia. kr. i 2021.

Statsgælden skønnes at falde fra 27,3 til 27,0 pct. af BNP fra udgangen af 2020 til udgangen af 2021. ØMU-gælden skønnes at falde fra 43,4 til 40,9 pct. af BNP fra udgangen af 2020 til udgangen af 2021.
0:000:00