Troels Lund Poulsen
 svarer 
Lea Wermelin

Troels Lund Poulsen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om muligheden for at nå et samlet areal på knap 75.000 hektar urørt skov og 13 nye naturnationalparker

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 197
Vil ministeren redegøre for, hvilke forudsætninger og beregninger, der ligger bag vurderingen af, at de afsatte midler i finansloven vil gøre det muligt at nå et samlet areal på knap 75.000 hektar urørt skov, 13 nye naturnationalparker, og hvilken implementeringsprofil for antal hektar urørt skov og nye nationalparker, der er lagt til grund?

Svar fra torsdag den 17. december 2020
Den konkrete stillingtagen til placering af kommende naturnationalparker og udlæg af urørt skov i forlængelse af aftalen om natur- og biodiversitetspakken fra d. 4. december 2020 vil ske som led i en samlet drøftelse af flere potentielle områder. Den nærmere udmøntning af aftalen om natur- og biodiversitetspakken herunder implementeringsprofil skal aftales blandt aftaleparterne.

Da den nuværende regering trådte til, var der truffet beslutning om at udlægge ca. 16.600 ha statslig urørt skov. På private arealer er udlagt og afsat finansiering til ca. 3.700 ha urørt skov. I juni 2020 aftalte regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet at udlægge yderligere mindst 6.000 ha statslig urørt skov samt at etablere to naturnationalparker i Fussingø og Gribskov.

For de afsatte midler til natur- og biodiversitetspakken vil det være muligt at nå et samlet areal på knap 75.000 hektar urørt skov inkl. allerede udlagte arealer. Det vil endvidere være muligt at etablere 13 nye naturnationalparker, så der samlet set vil være 15 naturnationalparker på statslige arealer inklusiv de kommende naturnationalparker i Fussingø og Gribskov. Her er der lagt til grund, at den årlige omkostning for udlægning af én hektar urørt skov på statslige arealer er ca. 2.000-2.200 kr. afhængigt af placeringen af den urørte skov, og at der gennem en tilskudsordning kan udlægges én hektar privat urørt skov for ca. 105.000 kr.

Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af MOF alm. del spm. nr. 1449.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00