Troels Lund Poulsen
 svarer 
Morten Bødskov

Troels Lund Poulsen (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om forhøjelsen af vandafgiften på 19 øre pr. m3, og tilbagebetalingskravet for tilskud givet til virksomheder med egen vandindvinding

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 211
Vil ministeren redegøre for forhøjelsen af vandafgiften på 19 øre pr. m3, og redegøre for tilbagebetalingskrav for tilskud givet til virksomheder med egen vandindvinding?

Svar fra fredag den 18. december 2020
Det foreslås at forhøje afgiften af ledningsført vand med 19 øre pr. m3 svarende til det gældende drikkevandsbidrag. Finansieringen af den statslige grundvandskortlægning og udpegning samt kommunernes indsatsplanlægning og koordinationsforum vil som følge heraf, fremover alene tilvejebringes ved afgiften på ledningsført vand. Dette sker, da drikkevandsbidraget ophører med virkning fra den 1. januar 2021.

Finansieringen af grundvandskortlægning og den kommunale indsatsplanlægning sker herefter på finansloven og indgår i den tværgående udgiftspolitiske prioritering.

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet vedr. tilbagebetalingskrav for tilskud givet til virksomheder med egen vandindvinding har jeg indhentet bidrag fra Miljøministeriet. Miljøministeriet har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

”For så vidt angår anden del af spørgsmålet, lægger Miljøministeriet til grund, at spørgsmålet relaterer sig til afgørelsen truffet af EU-Kommissionen den 16. oktober 2017 om, at Danmark har ydet ulovlig statsstøtte i forbindelse med drikkevandsafgiften. Den ulovlige statsstøtte blev i perioden 2009-2011 tildelt en række virksomheder i form af en rabat på drikkevandsafgiften. Miljøministeriet understreger, at det fremsatte lovforslag om forhøjelse af vandafgiften og sagen vedrørende ulovlig statsstøtte vedrører to separate forhold, og at sagen vedrørende ulovlig statsstøtte ikke har betydning for fremsættelsen af lovforslag om forhøjelse af vandafgiften.”
0:000:00