Troels Lund Poulsen
 svarer 
Nicolai Wammen

Troels Lund Poulsen (V) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om de afsatte reserver til hhv. fortsættelse af kompensationsordninger på § 35.11.46 (2 mia. kr.)

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 212
Vil ministeren redegøre for de afsatte reserver til hhv. fortsættelse af kompensationsordninger på § 35.11.46 (2 mia. kr.), til covid-19 vacciner på § 16.11.72 (2 mia. kr.), til test og smitteopsporing på § 16.11.73 (3 mia. kr.) og til indkøb af værnemidler på § 11.11.78 (1,8 mia. kr.) herunder baggrunden for og forudsætninger for størrelsen på reserverne samt om de anses som engangsforhold, der ikke påvirker den strukturelle saldo, og derfor er optaget på finansloven uden konkret modgående finansiering, eller om reserverne er finansieret ved tilsvarende nedjustering af øvrige reserver, herunder reserven til håndtering af covid-19?

Svar fra fredag den 18. december 2020
På Finansloven for 2021 er der afsat en række reserver med henblik på at håndtere direkte udgifter vedr. indsatsen mod covid-19 i 2021.

Reserven til en fortsættelse af kompensationsordninger på 2 mia. kr. (§ 35.11.46) r afsat i forlængelse af Aftale om udbetaling af resterende to ugers indefrosne feriemidler, eksportpakke og reserve til forlængelse af hjælpepakker (2. december 2020).

Reserven er afsat med henblik på at kunne forlænge initiativer i Aftale om udvidelse af hjælpepakker af den 27. oktober med én måned frem til udgangen af februar, såfremt de sundhedsmæssige restriktioner gør det aktuelt.

De tre øvrige reserver – der er afsat til henholdsvis covid-19 vacciner (§ 16.11.72), test og smitteopsporing (§ 16.11.73) og til indkøb af værnemidler (§ 11.11.78)

– er afsat til en række centrale covid-19 myndighedsindsatser i 2021.

Reserven til covid-19 vaccine (§ 16.11.72) skal dække udgifter i forbindelse med gennemførelsen af den danske vaccinationsplan mod COVID-19. Midlerne kan bl.a. anvendes af relevante myndigheder, herunder Statens Serum Institut, til indkøb af vacciner, vaccinetransport, drift af vaccinationscentre og vaccinationsindsatsen, herunder honorarer og IT-udgifter.

Reserven til test og smitteopsporing (§ 16.11.73) kan anvendes til bl.a. finansiering af testindsatsen i Statens Serum Institut og i regionerne samt af den danske smitteopsporingsindsats bl.a. i regi af Styrelsen for Patientsikkerhed, Rigspolitiet og Forsvarsministeriet.

Reserven til indkøb af værnemidler (§ 11.11.78) afsættes med henblik på at kunne kompensere kommuner og regioner for udgifter til indkøb af værnemidler og andet kritisk udstyr afholdt i regi af Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS).

Udgiftsskønnene for de afsatte reserver er af teknisk karakter og behæftet med stor usikkerhed, da udgiftsbehovet vil afhænge af den konkrete smitteudvikling i 2021. Reserverne vil således kunne revurderes i løbet af året. Eventuelle overskydende midler nedskrives på tillægsbevillingsloven for 2021.

Reserverne udmøntes til udgiftstiltag, der behandles som engangsforhold i opgørelsen af den strukturelle saldo, og er således afsat uden modgående reduktion af de generelle reserver eller andre udgiftsbevillinger. De afsatte covid-19 reserver undtages fra udgiftslofterne ved udstedelse af bekendtgørelse i henhold til budgetlovens § 12.
0:000:00