Kvindelige efterkommere udligner kønsforskel

NYHED: Kvindelige efterkommere er lige så ofte i arbejde som mænd. For at få indvandrerkvinderne med skal man holde op med at se dem som ofre, mener Yildiz Akdogan (S).
En af forklaringerne på at kvindelige efterkommere lige så ofte er i job som mændende er, at de tager videregående uddannelser.
En af forklaringerne på at kvindelige efterkommere lige så ofte er i job som mændende er, at de tager videregående uddannelser.
Kristine Bertelsen

Kvindelige efterkommere med tyrkisk oprindelse har lige så ofte et job som mandlige. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2006 var 68 pct. af de 20-24-årige kvinder i arbejde, mens 69 pct. af de mandlige havde et job. For de 25-29-årige var 67 pct. af kvinderne i arbejde mod 70 pct. af mændene.

En klar tendens

"Jeg er virkelig glad for og stolt over denne tendens. Den viser, at efterkommerne er kommet et skridt videre end deres mødre. Det kan man også se på de unge pigers uddannelsesmønster. De tager videregående uddannelser. De er nogle ambitiøse, visionære og stærke kvinder, der gerne vil frem," siger Yildiz Akdogan, MF for Socialdemokraterne, og talskvinde for Demokratiske Muslimer.

Forsker fra Rockwool Fonden Marie Louise Schultz-Nielsen er helt enig med Yildiz Akdogan i, hvordan tallene skal forstås. 

"Det er et meget generelt mønster, at efterkommerne ligner danskerne mere end indvandrere gør," siger hun og forklarer mønsteret således: "Uddannelse betyder meget for beskæftigelse."

Men Marie Louise Schultz-Nielsen understreger, at beskæftigelsesfrekvensen kun siger noget om, at folk er i arbejde, men ikke hvilken løn eller position de har på arbejdsmarkedet.

Stadig kønsforskel hos indvandrere

Når det gælder første generations indvandrere fra Tyrkiet, er der en langt større forskel på, hvor mange kvinder, der er i arbejde. Her er 73 pct. af de 25-29-årige mænd i arbejde, mens kun 44 pct. af kvinderne er i arbejde. En forskel på 29 procentpoint.  

0:000:00