Sidste år brugte København igen flere millioner på alkoholbehandling. Men socialborgmester ved ikke, hvad hun får for størstedelen af pengene

Udgifterne til alkoholbehandling i Københavns Kommune fortsætter med at stige og rundede sidste år 50 millioner kroner. Socialborgmesteren efterlyser hjælp fra Christiansborg, mens Selveje Danmark håber på nationale retningslinjer for at undgå mistænkeliggørelse.

Det er især udgifter til alkoholbehandling på private tilbud, der driver udgifterne i Københavns Kommune.
Det er især udgifter til alkoholbehandling på private tilbud, der driver udgifterne i Københavns Kommune.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

2023 blev endnu et år, hvor socialforvaltningen i København betalte flere regninger for hjælp til københavnere med et alkoholmisbrug end året før.

Den samlede regning for behandlingerne lød i 2023 på 53,6 millioner kroner, og det er en stigning på lidt mere end 34 millioner kroner siden 2018.

Det viser nye tal fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

Udviklingen frustrerer socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

Det vigtige er at få nogle muligheder for at gå ind og vurdere, om der er et rimeligt forhold mellem pris og kvalitet, når vi kan se, der er et stort udgiftspres.

Karina Vestergård Madsen
Socialborgmester, Københavns Kommune

”Hver gang jeg får en udgiftsstigning på alkoholbehandling, skal jeg finde pengene et andet sted,” siger hun.

Fakturaerne blev især sendt fra private tilbud, som sidste år modtog i alt 41,9 millioner fra kommunekassen.

Hun efterlyser bedre muligheder for at kunne vurdere, om der er et rimeligt forhold mellem prisen og kvaliteten hos de private udbydere.

”På de kommunale tilbud skal vi hele tiden forholde os til, om skatteborgernes penge bruges mest fornuftigt. Det samme princip burde gælde de private,” siger hun.

0:000:00