Førtidspension og fleksjob skal ændres

FORSLAG: Arbejdsmarkedskommissionen foreslår et forstadium til førtidspensionen, og mennesker i fleksjob skal lokkes til at arbejde mere.
Hvis der er chance for, at folk kan få arbejdsevnen igen, skal folk ikke direkte på førtidspension, foreslår Arbejdsmarkedskommissionen.
Hvis der er chance for, at folk kan få arbejdsevnen igen, skal folk ikke direkte på førtidspension, foreslår Arbejdsmarkedskommissionen. Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

To mindre tiltag med en samlet samfundsøkonomisk gevinst på 750 millioner årligt. Det er, hvad Arbejdsmarkedskommissionen selv kalder sit forslag på området for førtidspension. I alt har kommissionen peget på tiltag, der kunne give 27 mia. i årlig gevinst til samfundet.

Hovedpointerne på området er:

Førtidspension:
Personer, der kunne tænkes at blive arbejdsduelige igen, skal ikke direkte på førtidspension, men tilbydes et udviklingsforløb, der kan ende med, at de kommer helt eller delvist tilbage på arbejdsmarkedet eller senere tilkendes førtidspension. Personer, som helt sikkert ikke bliver arbejdsduelige igen, får førtidspension som hidtil.

Fleksjob:
Fleksjobordningen skal ændres, fordi mange er kommet på fleksjob, men mod forventning har den ikke sænket antallet på førtidspension. Derfor foreslår kommissionen at ændre tilskudsordningen til fleksjobordningen, så personer på ordningen får et større økonomisk incitament til at arbejde så meget som muligt.

Arbejdsmarkedskommissionen foreslår et nyt udviklingsforløb til personer, der aktuelt har en ubetydelig arbejdsevne, men hvor arbejdsevnen potentielt kan blive bedre.

Arbejdsmarkedskommissionen
Fremlæggelse 20. august 2009

Mens finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har aflyst alle reformer, er de øvrige partier mere delte.

Dansk Folkepartis socialordfører, Martin Henriksen, slår fast, at partiet for nuværende ikke mener, at der skal ændres på førtidspensionen, som skal til en planlagt revision i efteråret.

"Jeg vil læse deres anbefalinger. Men de eneste ændringer, vi mener, der skal ske med førtidspensionen, er, at man skal finde bedre redskaber til at undgå svindel med førtidspension," siger Martin Henriksen, der henviser til partiets arbejdsmarkedsordfører i forhold til fleksjobbene.

SF: Gode takter
SF erklærer sig enig med Arbejdsmarkedskommissionen i, at for mange ender på førtidspension.

"49 procent af dem, der kommer på førtidspension, har en psykisk sygdom, som kan behandles. Derfor ønsker vi også at lave tiltag, som sikrer et alternativ til førtidspensionen, så folk, der kan blive raske, ikke blot parkeres uden fremtidsudsigter," siger Özlem Sara Cekic.

Hun vil nærlæse kommissionens rapport, inden hun vil love, at det er kommissionens forslag, der skal bruges til at ændre førtidspensionen.

De Radikale er også positive over for kommissionens forslag.

"Vi har selv stillet et forslag, der ligner. I det forgangne folketingsår har vi været til en række høringer. Her har fagfolk peget på, at en del unge med for eksempel psykiske lidelser vil have mere gavn af en revalideringsydelse i stedet for førtidspension. Denne ydelse skal folk have i stedet for førtidspension, hvis ikke alle behandlingsmuligheder er udtømte," siger Marianne Jelved.

Hun understreger, at personerne på revalideringsydelsen ikke skal være usikre på deres økonomi. Derfor skal revalideringsydelsen svare til førtidspensionen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialordførerne fra V, K og S.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00