Naturchef: Vandplaner er som at få julegaver

VAND: Kommunerne kan nu kaste sig over vand- og naturplanerne, som kom i høring i går. Miljøministeren taler om historisk indsats. Oppositionen er skuffet og kalder ministeren i samråd.
Indsatsen for at forbedre vandmiljøet er nu skudt i gang.
Indsatsen for at forbedre vandmiljøet er nu skudt i gang. Foto: Colourbox
Anders Jerking
Efter flere måneders venten og endnu flere måneders forsinkelse blev de 23 vandplaner og 246 naturplaner i går sendt i forhøring hos kommunerne.

"Vi har ventet i lang, lang tid på, at de skulle komme, så det er næsten som at få julegaver," siger Torben Nøhr, der er formand for den kommunaltekniske chefforening, KTC.

Han var sammen med 300 tekniske direktører og natur- og miljøchefer fra landets kommuner i går til konference om planerne i Vingstedcentret ved Vejle. Her var stemningen entusiastisk, beretter Torben Nøhr.

"Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet, som har ligget stille nogle år," siger han og udtrykker tilfredshed med, at kommunerne får stor frihed til at tilrettelægge opgaverne. Men kommunerne får ikke kun frihed - de får også travlt.

"Vi er bekymrede for de meget snævre tidsfrister. Vi har otte uger til den tekniske høring, vi skal have lavet styregrupper inden første marts og forslag til vådområder og ådale inden 1. juni, så der skal arbejdes i døgndrift," siger Torben Nøhr.

Fakta

TIDSPLAN:

Torsdag blev vand- og naturplanerne sendt i teknisk forhøring i kommunerne i otte uger.
Herefter skal miljøcentrene opdatere planerne, inden de - formentlig til sommer - sendes i høring i offentligheden. Denne høring varer et halvt år.
Efter høringen udarbejder By- og Landsskabsstyrelsen de endelige vand- og naturplaner.

Den største naturopgave 
Også på kommunalpolitisk niveau er der glæde over, at planerne nu er i høring.
"Der har været et vakuum og en stilstand i kommunerne, som nu er forbi. Nu kan vi komme i gang, og vi skal i gang med samme, for vi har nogle skrappe tidsfrister og der bliver stress for at nå målene," siger Jens Stenbæk (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

Han betegner det som den største opgave, kommunerne har skullet løse i det åbne land.
"Kravet er, at vi skal leve op til vandrammedirektivet, men samtidig får vi muligheder for at skabe mere sammenhængende natur og mere sammenhæng i natur- og miljøindsatsen," siger Jens Stenbæk, som vurderer, at kommunerne har virkemidlerne til at kunne nå målene.

Med det, vi nu lægger frem, så opfylder vi det, som vi fra dansk side siger er vandrammedirektivet.

Troels Lund Poulsen (V)
Miljøminister

Lever op til vandrammedirektiv 
Mens de kommunale miljøchefer var samlet i Vingsted, præsenterede miljøminister Troels Lund Poulsen (V) planerne på et pressemøde på Christiansborg. Her kaldte han indsatsen for historisk og den største i Miljøministeriets levetid.

"Det bliver en kæmpeopgave. Ikke mindst for kommunerne, som står over for en afgørende prøve som forvaltere af dansk miljøpolitik. Det vil kræve et tæt samarbejde mellem kommunerne og med lodsejere og erhvervsliv," siger ministeren.

Vand- og naturplanerne konkretiserer de mål, som blev fastsat i Grøn Vækst-aftalen fra juni 2009. Det betyder, at kvælstofudvaskningen skal reduceres med 19.000 tons ved kysterne, og at mængden af fosfor i søerne skal reduceres med 210 tons. Desuden skal der renses mere spildevand og laves en indsats for 7.300 km vandløb, ligesom store natur- og skovarealer skal plejes bedre. Målene er bindende, når planerne er vedtaget.

Troels Lund Poulsen fastholder, at indsatsen vil standse tilbagegangen for naturen - herunder biodiversiteten - ligesom indsatsen er nok til at leve op til vandrammedirektivets krav om god økologisk standard i vandmiljøet i 2015.

"Med det, vi nu lægger frem, så opfylder vi det, som vi fra dansk side siger er vandrammedirektivet. I Grøn Vækst har vi lagt meget vægt på, at vi opfylder vores EU-forpligtelser," siger miljøministeren og tilføjer, at der i enkelte områder - de såkaldte V3-områder - ikke er viden nok til at lave en indsats før efter 2015.

Miljøministeren erkender, at planerne er blevet forsinkede, men fastholder, at Danmark trods alt er blandt de allerhurtigste i EU.

"Med det, vi nu præsenterer, så er vi det land i EU, der er længst i forhold til at have konkrete og målbare planer for, hvad der skal ske, så jeg er helt tryg ved, at vi når det, vi skal," siger ministeren, som igen og igen understreger, at målet om en kvælstofreduktion på 19.000 tons er meget ambitiøst.

Minister i samråd 
Både inden og uden for Christiansborg er der imidlertid delte meninger om netop dette spørgsmål. Landbrug & Fødevarer mener, at det er en alt for stor reduktion, mens Danmarks Naturfredningsforening slet ikke mener, at det er nok.

Hos oppositionspartierne mener man heller ikke, at ambitionsniveauet er tilstrækkeligt. SF mener, at reduktionsmålet er udtryk for en politisk og ikke en faglig vurdering, og har derfor kaldt miljøministeren i samråd, hvor han skal forklare, "hvilke tiltag der vil være nødvendige for at nå Vandrammedirektivets mål baseret på rent naturfaglige kriterier".

Læs mere om vand- og naturplanerne i Altinget | Miljø på tirsdag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00