Advokater fundet til uvildig undersøgelse i våbensagen
Bred kreds af partier er enige om, at advokatfirmaet Bruun & Hjejle skal forestå en uvildig advokatundersøgelse af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets departement i forbindelse med indkøb af ildstøttesystemer fra virksomheden Elbit Systems til Forsvaret i januar 2023.
Emilie Tilma
RedaktionsassistentAdvokaterne, der skal stå for den uvildige undersøgelse af våbensagen, er fundet.
Det bliver advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som skal forestå undersøgelsen, der omfatter både Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets departement.
Det fremgår af en pressemeddelelse på Forsvarsministeriets hjemmeside.
Det københavnske advokatfirma blev indstillet til at lede den uvildige undersøgelse af Forsvarsministeriet 7. december.
Det kunne Altinget bekræfte efter at være kommet i besiddelse af en intern mail sendt til forsvarsordførerne fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). I denne mail gav han partierne frist til fredag 8.december klokken 12 til at komme med indvendinger mod valget af Bruun & Hjejle.
Det kan nu konkluderes, at ingen havde noget at indvende.
"Et markant billigere tilbud"
Ministeriet anbefalede ifølge mailen Bruun & Hjejle, fordi advokatfirmaet har afgivet "et markant billigere" tilbud, end hvad konkurrenterne hos Gorrissen Federspiel mente, undersøgelsen skulle koste.
Mens Bruun & Hjejle har givet et tilbud på at lave undersøgelsen for 1,8 millioner kroner, lød Gorrissen Federspiels tilbud nemlig på 2,9 millioner kroner.
"Forsvarsministeriet har vurderet, at begge tilbud lever op til de krav, som er stillet. Ministeriet vurderer endvidere, at der ikke er faglige aspekter, som taler for eller imod de to tilbud," skrev Troels Lund Poulsen i mailen.
Fra Bruun & Hjejle bliver det advokaterne Ole Spiermann og Lasse Mikkelsen, der skal stå i spidsen for kulegravningen.
Ole Spiermann er en erfaren mand i manegen, og han har tidligere været medlem af Minkkommissionen og både Tibetkommissionen I og II.
Ingen afhøringer
Af pressemeddelelsen fremgår det, at advokatundersøgelsen skal udmønte sig i en skriftlig rapport, der afleveres til forsvarsministeren. I denne rapport forventes det, at der indgår fortrolige oplysninger. Derfor vil rapporten ikke blive offentliggjort.
Advokaten skal dog udarbejde "en sammenfatning af alle centrale konklusioner i en form, som ikke indeholder fortrolige oplysninger, med henblik på offentliggørelse".
I forbindelse med advokatundersøgelsen kan der ikke foretages afhøringer af eller indhentes udtalelser fra implicerede embedsmænd eller andre.
Advokatundersøgelsen skal bygge på skriftligt materiale, herunder e-mails, sms’er og telefonnotater.
Undersøgelsen forventes afsluttet så vidt muligt per 1. april 2024, skriver Forsvarsministeriet.