Regeringspartierne har millioner stående i Danske Bank

HVIDVASKSAG: Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Radikale har offentlige støttekroner stående i den stærkt kritiserede Danske Bank. Flere vil nu overveje at skifte.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardFreja Søgaard

"Dybt skuffende", "pinligt for Danske Bank", "et enormt svigt" og en skandale "af helt uantagelige proportioner".

Sådan har politikere fra henholdsvis Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Radikale omtalt den store sag om hvidvask, som i sidste uge fik både bankens øverste direktør og bestyrelsesformand til at annoncere deres afgang.

Alligevel bruger alle tre regeringspartier og Radikale selv Danske Bank.

Det viser partiernes regnskaber for deres brug af folketingsgruppestøtten i 2017, altså det offentlige tilskud, deres folketingsgruppe får gennem Folketinget.

Fakta
Her har partierne pengene fra folketingsgruppestøtten stående

Socialdemokratiet: Arbejdernes Landsbank
Venstre: Danske Bank
Dansk Folkeparti: Jyske Bank
SF: Merkur Bank
Alternativet: Merkur Andelskasse
Konservative: Danske Bank
Liberal Alliance: Danske Bank
Radikale: Danske Bank
Enhedslisten: Merkur Bank, Andelskassen Oikos og Lån og Spar Bank

Kilde: Regnskaber for folketingsgruppestøtten 2017

Det er utroligt store beløb, der er tale om, og hvidvask er en alvorlig forbrydelse, hvor man hjælper kriminelle våbensmuglere og narkohandlere med at gennemføre kriminelle handlinger, fordi man er deres betalingsinstitut.

Rasmus Jarlov (K)
Erhvervsminister

Statsministerpartiet Venstre har flest penge stående, knap 12 millioner kroner. Derefter kommer Liberal Alliance med 3,6 millioner, mens Radikale har knap 3 millioner kroner stående, og Konservative har 1,4.

Altinget har spurgt alle fire partier, om de fortsat vil bruge Danske Bank, nu hvor bankens egen undersøgelse slår fast, at op mod 6.200 kunder har brugt banken til mistænkelige pengeoverførsler. Og at ledelsen har reageret for sent på flere advarsler.

Det er jo landets største bank, og det er ikke store beløb, vi har stående.

Lars Beer Nielsen
Radikales partisekretær

Radikale: Har ikke været opmærksom på det
Venstres partisekretær, Claus Richter, og Liberal Alliances direktør, Michael Gotfredsen, har ikke svaret på Altingets henvendelser. Men både Konservative og Radikale vil nu overveje, om de skal finde en anden bank, fortæller partisekretærerne.

”Jeg tror, alle kunder gør sig deres overvejelser i forhold til Danske Bank lige nu. For os handler det om at have en bank, som har etikken i orden, og som samtidig ikke er for dyr,” siger Radikales partisekretær, Lars Beer Nielsen, som vil tage spørgsmålet op med partiets forretningsudvalg ”snarest”.

De første oplysninger om problemerne i Danske Bank kom jo frem for halvandet år siden. Har I undervejs diskuteret, om I skulle skifte bank?

”Det er jo landets største bank, og det er ikke store beløb, vi har stående. Men jeg synes, det er fornuftigt, at vi nu spørger vores forretningsudvalg, hvad de tænker om det her.”

Hvorfor overvejer I det først nu?

”Vi har ikke været opmærksomme på det. Jeg er heller ikke sikker på, at vores forretningsudvalg er skarp på, hvilken bank vi bruger, ligesom de nok ikke ved, hvilken cateringvirksomhed vi bruger. Der er jo også kommet mange nye oplysninger frem om sagen i denne uge, så det er vel naturligt nok, at det er nu, vi vil se på det,” siger Lars Beer Nielsen.

K overvejer "seriøst" at skifte
Konservatives partisekretær, Søren Vandsø, har valgt at svare per sms. 

"Vi har det seneste år evalueret på alle vores leverandører og vil i den forbindelse også evaluere på vores bankforbindelse. Her vil vi tage stilling til, om samarbejdet skal fortsætte, eller om vi skal vælge en ny. Det er klart, at de seneste måneders afsløringer ikke tæller på positivsiden i evalueringsprocessen," skriver han.

Hvordan kan I bruge et pengeinstitut, som jeres egen minister Rasmus Jarlov omtaler så kritisk?

"Derfor er vi jo også i en proces, hvor vi seriøst overvejer at skifte," svarer Søren Vandsø.

Læs også

Ibis: Det er op til partiernes egen samvittighed
Udviklingsorganisationen Oxfam Ibis kører i øjeblikket en kampagne, hvor den opfordrer kommunerne til at droppe Danske Bank og Nordea på grund af henholdsvis hvidvasksagen og de såkaldte Panama Papers, der afslørede bankers brug af skattely.

”Vores skattekroner fortjener en ordentlig bank,” skriver organisationen blandt andet.

Formand for Oxfam Ibis, Christian Damholt, mener, at partiernes valg af bank må ”være op til deres egen samvittighed”.

”Spørgsmålet er jo, om man synes, de værdier, man har som parti, stemmer overens med det sted, man har sine penge placeret. Denne kolossale sag om hvidvask burde nok give anledning til at overveje, om Danske Bank er det rigtige sted,” siger han.

Christian Damholt mener, at politikernes egne udtalelser om alt det forkastelige, Danske Bank har gjort, også giver dem et særligt ansvar, når de selv skal vælge bank.

”Når man er et parti, der repræsenterer magthaverne, skal man walk the talk og leve sine værdier ud. Når man sætter høje standarder, bør man også følge dem selv,” siger han.

DF holder fast i Jyske Bank
Dansk Folkeparti har sine 31 millioner kroner i gruppestøtte stående i Jyske Bank, som tidligere er blevet mistænkt for at rådgive om skattesvig. Det skete blandt andet med en dokumentar på DR i 2013. Banken afviste selv alle beskyldninger.

DF's gruppeformand, Peter Skaarup, oplyser, at partiet ikke har nogen planer om at skifte bank:

"Hvis man skal bruge den målestok, om der har været historier i pressen, er der jo næsten ikke nogen banker at vælge imellem," siger han.

Danske Bank har ingen kommentarer til de to partiers overvejelser om at skifte bank. Men da Altinget fredag fortalte, at flere ngo'er bruger Danske Bank og nu overvejer at droppe banken, sagde pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, blandt andet:

"Vi kan godt forstå den frustration, der er hos vores kunder, herunder ngo’er, efter sagen om Estland, og vi er selv skuffede over det, der er sket."

Han understregede, at banken i dag er "et helt andet sted, når det gælder bekæmpelse af hvidvask og økonomisk kriminalitet".

Dokumentation

Det har de sagt om Danske Bank

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre:
"Jeg er da chokeret. De tal, der kommer frem i dag, er af en astronomisk størrelsesorden. Og det er selvfølgelig dybt skuffende, at et pengeinstitut, som jeg betragter som en vigtig spiller i Danmark, har ladet sig engagere i den form for aktivitet." 

Ifølge JP 19.9.18

 

Erhvervsordfører Joachim B. Olsen, Liberal Alliance:
"Jeg må bare sige, at det er et enormt svigt. Hvis en minister havde informeret Folketinget på samme måde, så var vedkommende ikke minister mere."

Ifølge Berlingske 24.11.17

Politisk leder Morten Østergaard, Radikale:
"Danske Banks hvidvaskskandaler er af helt uantagelige proportioner. Det vil tage år at genoprette tilliden og Danmarks omdømme."

Twitter 19.9.18

Erhvervsminister Rasmus Jarlov, Konservative:
"Det er utroligt store beløb, der er tale om, og hvidvask er en alvorlig forbrydelse, hvor man hjælper kriminelle våbensmuglere og narkohandlere med at gennemføre kriminelle handlinger, fordi man er deres betalingsinstitut."

"Undersøgelsen bekræfter billedet af en dybt alvorlig situation, hvor Danmarks største bank har været involveret i hvidvask i et meget, meget stort omfang. Det er meget pinligt for Danske Bank, at det har kunnet finde sted i så mange år, uden de har fået det stoppet."

Til DR 19.9.18


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00