Dagens overblik: Anders Samuelsen har givet Folketinget fejlagtige oplysninger

NYHEDSOVERBLIK: En aktindsigt afslører, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har fejlinformeret Folketinget i en sag om SAS. Og så vil EU-Kommissionen undersøge hvidvask i Danske Bank. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden på Børsen, der kan fortælle, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har givet forkerte oplysninger til Folketinget.

En aktindsigt afslører, at Anders Samuelsens ministerium var orienteret, da SAS i foråret valgte at ændre navnet på destinationen 'Taiwan' til 'Taiwan, Kina'. Alligevel svarede udenrigsministeren i et svar til Folketinget i maj måned, at hans og ministeriets kendskab til sagen begrænsede sig til den medieomtale, den havde fået.

Men ifølge aktindsigten blev Udenrigsministeriets handelschef i Taiwan allerede i marts kontaktet af Dansk Industri, der på vegne af SAS spurgte, hvad man kunne kalde Taiwan uden at fornærme Kina.

Navneskiftet kommer, efter at Kina har truet med at lukke hjemmesider, der ikke omtaler Taiwan som Taiwan, Kina eller kinesisk Taiwan.

Samuelsen beklager
Videregivelsen af de fejlagtige informationer får nu kritik af Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, og Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, og begge partier vil have Anders Samuelsen i samråd.

"Det er enormt vigtigt, at vi får rigtige svar fra ministeren. Hvis vi ikke får det, kan vi jo lokkes til at mene hvad som helst. Med den her sag er vi oppe i et område, hvor det kalder på et samråd med ministeren," siger Nick Hækkerup.

Anders Samuelsen beklager i et skriftlig svar til Børsen, at han ikke har givet de korrekte oplysninger. Han peger på, at det skyldes en fejl i sagsbehandlingen, der gjorde, at ministeriet ikke var opmærksom på dialogen med Dansk Industri.

"Det ærgrer mig naturligvis, at man i ministeriet ikke i første omgang fik undersøgt sagen til bunds. Det er vigtigt, at vi i Udenrigsministeriet er præcise i serviceringen af Folketinget," skriver Anders Samuelsen til Børsen.

EU-Kommissionen går ind i hvidvask-sagen
Den omfattende hvidvaskskandale i Danske Bank har fået en del bevågenhed – også udenfor landets grænser.

Nu vil EU-Kommissionen ifølge Ritzau også undersøge sagen nærmere. Den har derfor bedt Den Europæiske Bankmyndighed granske, hvordan myndighederne har fejlet i deres opsyn med Danske Bank. 

Undersøgelsen vil primært blive rettet mod finanstilsynet i Estland, da hvidvaskningen fandt sted i Danske Banks estiske filial. Men det danske finanstilsyn slipper heller ikke for at blive inddraget i undersøgelsen.

Den Europæiske Bankmyndighed vil nemlig også have svar på, hvordan det danske tilsyn forholdt sig til informationer fra det estiske tilsyn om Danske Banks kunder i Estland.

Finanstilsynet oplyser, at man endnu ikke er blevet kontaktet af hverken EU-Kommissionen eller Den Europæiske Bankmyndighed, men tilsynet oplyser, at man er klar til at "stille al den information til rådighed, som det er muligt, hvis der kommer en henvendelse".

Mangel på læger i psykiatrien
Lige før vi gik på weekend, præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sammen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) en ny psykiatrihandleplan.

Her lagde regeringen blandt andet op til en øget indsats i psykiatrien, men det er ikke sikkert, at der er hænder nok derude til at løfte den opgave.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge en årsrapport fra Lægedækningsudvalget i 2017 mangler der nemlig psykiatere i Danmark. En rundspørge i landets fem regioner viser samtidig, at der på nuværende tidspunkt mangler 89 speciallæger i psykiatri.

"Man kan ikke gøre meget, hvis ikke der er psykiatere og andre faggrupper til at behandle de mange med psykisk sygdom," siger Knud Kristensen, der er formand for patientforeningen Sind, til Jyllands-Posten.

Dertil kommer, at en undersøgelse blandt lægestuderende, at psykiatrien har et dårligt ry, og i gennemsnit vurderer de studerende sandsynligheden for, at de fortsætter ad den vej til 64 procent.

Nedslag i weekendens politiske møder
Det har været endnu en travl weekend i dansk politik, hvor både Socialdemokratiet har været samlet til kongres i Aalborg, mens Konservative havde inviteret medlemmer til landsråd i København.

Her blev både taget afstand fra tidligere regeringer og udtalelser og varmet op til det kommende folketingsvalg.

Men frygt ej, hvis du ikke havde mulighed for at følge det tæt, for Altinget har samlet seks ting, som du skal tage med fra weekendens politiske landsmøder.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 11: De svenske politikere samles i Riksdagen for første gang efter valget 9. september. Her skal de vælge en ny formand for Riksdagen.
  • Social-, Indenrigs- og Børneudvalget er på besøg i Grønland
  • Europaudvalget skal til møde med Europols fælles parlamentariske kontrolgruppe (JPSG).
  • Folketingsmedlem Claus Kvist Hansen (DF) fylder 50 år. Stort tillykke herfra!

I en tidligere version af denne artikel stod der i underrubrikken, at ministeren "vildledte" Folketinget. Det er ændret til "fejlinformerede" 25.9.18 klokken 13.45. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00