Debat

Alternativet: Selvfølgelig er der forskel på os og Enhedslisten

REPLIK: I Alternativet er vi ikke socialister, liberale eller konservative. Vi er progressive. Derudover adskiller vi os fra Enhedslisten ved, at vi ikke ønsker en stærkere centralistisk styret stat. Det skriver Carolina Magdalene Maier i et svar til gymnasieelev Anton Lykketoft. 

<b></b>Carolina Magdalene Maier er uenig, når Alternativet beskyldes for at&nbsp;bruge for&nbsp;meget til på at tale om&nbsp;kødfrie dage.&nbsp;Det er nemlig en gevinst for klimaet, når folk spiser mindre kød, skriver hun.&nbsp;
Carolina Magdalene Maier er uenig, når Alternativet beskyldes for at bruge for meget til på at tale om kødfrie dage. Det er nemlig en gevinst for klimaet, når folk spiser mindre kød, skriver hun. Foto: NIels Ahlmann/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carolina Magdalene Maier (ALT)
Politisk ordfører

Kære Anton Lykketoft, tak for dit indlæg, hvor du skriver, at Alternativet eksisterer mere på papiret end i virkeligheden; hvor du mener, at man ikke kan kende forskel på Alternativet og Enhedslisten; hvor du mener, at Alternativet fokuserer mere på små ideer end på storpolitik, og hvor du kritiserer, at Alternativet foreslår en forhøjelse af udviklingsbistanden.

Lad mig starte med det sidste: Vi har aldrig fremsat et politisk forslag om, at udviklingsbistanden skulle være på fem procent.

Til gengæld har vi i vores nye udspil 'Det næste Danmark' konkret foreslået, at den forhøjes til to procent. De fem procent – og debatten om dem – kom som reaktion på et debatindlæg af Anders Stjernholm, hvor han retorisk spørger, om man ikke kunne forestille sig en forhøjelse af udviklingsbistanden til for eksempel fem procent.

Fakta
Deltag i debatten!

Alternativet er ikke Enhedslisten
Alternativet er faktisk langtfra Enhedslisten. Hvis man læser vores partiprogram og sammenligner med Enhedslistens principprogram, vil det meget hurtigt stå lysende klart, at der er en verden til forskel.

Jeg ville nok snarere argumentere, at Enhedslisten i det daglige parlamentariske arbejde ligger længere fra deres eget principprogram end fra Alternativets partiprogram. Men det er blot min vurdering.

Og så vil jeg – her på falderebet – understrege, at hele forestillingen, om at vi i Alternativet danser mere, end vi laver politik, kun lever i diverse debatindlæg. Det er ikke noget, vi fokuserer på.

Carolina Magdalene Maier (ALT)
Politisk ordfører

Vi er ikke socialister, liberale eller konservative. Vi er progressive. At der er et sammenfald med Enhedslisten ved afstemninger, handler mest af alt om, at vi er i opposition.

Groft sagt er vi på mange måder enige med Enhedslisten i, hvad vi ikke vil have, men er på flere punkter radikalt uenige i, hvordan det næste Danmark ser ud. Vi ønsker ikke en stærkere centralistisk styret stat.

Vi ønsker et stærkere civilsamfund og et langt mere progressivt iværksættermiljø. Du nævner selv vores iværksætterpolitik.

Den er vi stolt af. Vi tror nemlig på, at små selvstændige erhverv skal være med til at drive den grønne omstilling. Kig bare på Uffe Elbæks udspil 'Det næste Danmark', hvor han foreslår, at nye iværksættervirksomheder skal fritages for at betale skat det første år.

Enhedslisten ønsker ifølge deres principprogram en socialistisk samfundsforandring. Det er så langtfra, hvad vi tror på i Alternativet.

Alternativet er også konkret politik
Når det kommer til konkrete forhandlinger og spørgsmålet om, hvor længe man sidder med om bordet, som du også er inde på i dit indlæg, er det en vurdering fra gang til gang, alt efter hvilket område der forhandles på.

På nogle områder – eksempelvis klima og energi – er det uhyre vigtigt for os at påvirke selv et lille komma. Vi er ikke bange for pragmatismen og kender selvsagt værdien af forbedringer, selv om det endelige resultat i nogle situationer kunne have været bedre.

Omvendt er der ting, vi ikke går på kompromis med: Når man laver en aftale om fortsat udvinding af olie i Nordsøen, gør benzin billigere eller afskaffer PSO-afgiften – elementer, som vi ved bidrager til klimaforandringerne – ja, så kan vi ikke se os selv i det og forlader venligt bordet.

Det er en balanceret afvejning hver eneste gang. Men jeg kan garantere dig for, at vi altid møder villigt op ved forhandlingsbordet, og at vi brokker os hver eneste gang, vi ikke bliver inviteret til forhandlinger.

Det sker desværre jævnligt.

Kødfrie dage virker
Senere i dit indlæg skriver du: ”Men når der bliver brugt mere tid på insektspisning og kødfrie dage end på borgerløn og skat på finansielle transaktioner". Jeg er uenig med dig.

Vi bruger alle muligheder for at råbe op imod den politiske linje, som regeringen, ofte støttet af Socialdemokraterne, lægger for dagen:

Den bekymrende indskrænkning af frihedsrettighederne, den diskriminerende omtale af og reelle forskelsbehandling af borgere baseret på, hvor man bor, og den bekymrende fordelingspolitiske kurs, som gør de fattige fattigere og de rige rigere.

Samtidig handler vi og gør brug af aktivisme, hvor vi kan – også i det små. Vi bliver aldrig et parti, der bare sidder på vores hænder og råber op. Vi vil handle, mens vi arbejder for indflydelse.

Kan vi få folk til at spise mindre kød, er det en gevinst for klimaet. Det tæller også i det store regnskab. Ansvaret for at bremse klimaforandringer har vi alle – både på et individuelt og på et strukturelt niveau.

Derfor er det også vores politiske opgave at forsøge at påvirke både mennesket og systemet. Politik er også aktivisme, og Alternativet er også en bevægelse.

Det er en del af vores identitet. For os har det derfor været vigtigt at bruge lige netop aktivismen som en del af vores politiske værktøjsbælte.

Klimaet har nemlig ikke tid til at vente på flertallet i Folketinget. Den kamp skal kæmpes nu og her. Morgen, middag og aften. Og vi er stolte af, at vi har formået at sætte danskernes kødforbrug til debat, mens vi arbejder benhårdt på at få indflydelse nok til at omstille landbrugssektoren.

Finansielle transaktioner skal beskattes
Du nævner i citatet længere oppe også skat på finansielle transaktioner, og det er jeg glad for, for det er en vigtig sag for Alternativet. Vi har først og fremmest, som du måske allerede ved, foreslået det i vores finanslovsudspil.

Derudover behandlede Folketinget i februar sidste år et forslag om, at Danmark tilsluttede sig det forstærkede samarbejde i EU, der sigter på at indføre en afgift på finansielle transaktioner. Det forslag faldt desværre, da både regeringen, Radikale og DF stemte imod.

Hvis du læser 'Det næste Danmark', vil du også se, at vi foreslår at omlægge selskabsskatten til en omsætningsskat – præcis som EU for nylig har foreslået. Der er bare ikke flertal for hverken det ene eller andet forslag i dansk politik.

Vi danser ikke mere end alle andre
Og så vil jeg – her på falderebet – understrege, at hele forestillingen, om at vi i Alternativet danser mere, end vi laver politik, kun lever i diverse debatindlæg. Det er ikke noget, vi fokuserer på.

I virkeligheden danser vi sikkert ikke mere end andre partier. Ja, måske endda mindre. Det har bare været den røde tråd i pressens fortælling om Alternativet, og den hænger desværre stadigvæk ved, som eksempelvis i dit indlæg.

Vi forsøger hele tiden at nå endnu længere ud med end vores eget ekkokammer med vores politik, men det er nu en gang ikke os selv, der bestemmer, hvilke historier pressen løber med.

Jeg kan dog garantere dig for, at vi arbejder benhårdt hver eneste dag på at præsentere bæredygtige løsninger for danskerne, og jeg lover, at vi for fremtiden vil forsøge at råbe endnu højere som det grønne alternativ på Christiansborg.

Har du gode råd til, hvordan vi rammer bredere med vores politiske budskaber, hører jeg dem gerne over en kop økologisk fairtrade kaffe – ja, du læste rigtigt: økologisk og fairtrade.

Det nytter nemlig noget at være bevidst forbruger, også selvom det for flertallet virker fjollet. Men vi insisterer i dén grad på, at vejen til et bæredygtigt samfund ikke nås med ord alene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00