Debat

Alternativet til Carolina Maier: Frygt for spild må ikke afgøre din stemme

REPLIK: Det er bekymrende, når Carolina M. Maier giver udtryk for at ville afstå fra at stemme på et parti af frygt for stemmespild. Uden risiko kommer ingen forandring, skriver Jan Kristoffersen (ALT).

Når man stemmer på et mindre parti, er der risiko for spild, men også for, at nye partier kan sparke dørene ind, skriver Jan Kristoffersen (ALT).
Når man stemmer på et mindre parti, er der risiko for spild, men også for, at nye partier kan sparke dørene ind, skriver Jan Kristoffersen (ALT).Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Kristoffersen (ALT)
EU-ordfører og skatteordfører, medlem af Skatterådet og kandidat til Europa-Parlamentet

Kære Carolina M. Maier,

Jeg håber, at din indre lyst til skubbe Danmark mod en grøn, fri og mere demokratisk fremtid vinder over bekymringen for stemmespild. 

Jeg forstår selvfølgelig til fulde din skuffelse over en "grøn skattereform," som i virkeligheden er en elbil uden batteri. Alle ved, at uden en CO2-afgift kommer en grøn skattereform ingen vegne. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg forstår også skuffelsen over Radikale Venstre, selvom jeg efter deres tiltræden af mørklægningsloven i 2013 har haft meget afdæmpede forhåbninger til det parti.

Jeg kender den desperate følelse, når du ser masser af på overfladen lækre partier, men ikke partiet. Jeg kunne så give dig mange gode grunde til, at jeg mener, at du skal sætte dit kryds ved Alternativet næste gang, men det vil jeg ikke gøre her.

Bekymringen, for at din stemme ikke bæres ind på Christiansborg, bør efter min mening ikke afholde dig fra at tale uden omsvøb i stemmeboksen.

Jan Kristoffersen (ALT)
EU-ordfører og skatteordfører, medlem af Skatterådet og kandidat til Europa-Parlamentet

Jeg vil adressere din bekymring for stemmespild helt generelt, for når et politisk engageret menneske udtrykker den bekymring, bliver jeg selv bekymret.

Ikke bare på Alternativets vegne, men på det levende demokratis vegne, for lige nu er der faktisk tre partier, der kæmper for livet i meningsmålingerne og kæmper med den bekymring.

Frygt skal ikke styre stemmen
Jeg er ligesom dig et meget pragmatisk menneske, men lige når det gælder om at afgive sin stemme, er det min overbevisning, at frygten for stemmespild aldrig må vinde over trangen til at sige sin ærlige mening.

For selvom demokrati er meget mere end et valg, er valghandlingen stadig det pulserende hjerte i det demokratiske menneske. Det er her, at du helt anonymt overlader din stemme til andre og lader dem bruge din stemme til at tale højere med mellem valgene. 

Inde bag forhænget bør der tales med klar røst direkte fra hjertet, og bekymringen, for at din stemme ikke bæres ind på Christiansborg, bør efter min mening ikke afholde dig fra at tale uden omsvøb i stemmeboksen.

I et levende demokrati har du nuancerne med og stemmer efter overbevisning. Det indebærer risikoen, at din stemme ikke bæres helt ind i magtens centrum, men det giver også muligheden, at nye partier kan sparke dørene ind og sætte andre dagsordener.

Det er en del af det levende demokrati, og uanset hvor pragmatisk man så er blevet grundet levet liv, må man også erkende, at uden risiko kommer ingen forandring.

Læs også

Ingen kan se din stemme
Og den "grønne skattereform" viser jo netop, at der er behov for forandring.

Der er behov for stemmer, der sætter den grønne dagsorden og en bæredygtig omstilling af hele vores samfund øverst på dagsordenen uden at bekende sig til socialisme og venstrefløjen. Der er behov for stemmer, der ved, at demokrati er noget, der skal kæmpes for hele tiden. 

I stemmeboksen kan ingen se dig stemme. Her kan du vælge mellem det sikre og usikre parti, og det er her, at du kan vise din sande karakter. 

Vover du at miste din stemme for en periode – eller risikerer du at miste dig selv?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Jan Kristoffersen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (ALT), politisk rådgiver, Alternativet, medlem, Skatterådet
LL.B (Københavns Uni.)

0:000:00