Kommentar af 
Carolina Magdelena Maier

Carolina M. Maier: Hvis ikke hos Radikale, hvor skal jeg så sætte mit kryds?

KOMMENTAR: Radikale har svigtet den grønne dagsorden. SF's visioner rækker ikke til andet end symptombehandling af samfundets dårligdomme. Socialdemokratiet ved altid bedre end borgerne, og så er der oppositionspartierne, som sætter taburetiver over rettigheder og retsstat. Carolina M. Maier reflekterer over sit næste kryds. 

På trods af al mulig kærlighed til projektet og de politiske visioner, så er jeg også pragmatiker, og af ren bekymring over stemmespild vil mit kryds næppe blive at finde ved liste Å, skriver Carolina M. Maier.
På trods af al mulig kærlighed til projektet og de politiske visioner, så er jeg også pragmatiker, og af ren bekymring over stemmespild vil mit kryds næppe blive at finde ved liste Å, skriver Carolina M. Maier.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg blev så skuffet i tirsdags, da den politiske aftale om den såkaldte "grønne" skattereform blev præsenteret. Jeg blev ikke overrasket over regeringens manglende grønne ambitioner; dem havde jeg ingen forventninger til.

Men jeg blev trist over, at Radikale, som, jeg ellers synes, har gjort det bedst og mest radikalt som grøn vagthund over for regeringen, er blevet spist af med en aftale, hvori det fremgår, at man først i 2023 vil fastlægge rammerne for en ensartet CO2-afgift.

Hvad værre er: at vi med aftalen ikke engang er garanteret en sådan, idet partierne i aftaleteksten slipper afsted med at skrive, at det er deres "ambition", at Danmark skal have en ensartet afgift på CO2 i 2030.

Argumentet fra aftalepartierne er, at regnestykket er kompliceret, og at det tager tid at udarbejde den rigtige model. Det holder bare slet ikke vand. I andre lande har man for længst indført høje afgifter efter et princip om, at forureneren betaler. Ikke bare vores naboland, Sverige, som ofte nævnes, men også lande som Frankrig, Sydafrika, Chile, Argentina og Tyskland er frontløbere.

Fakta
Carolina Magdalene Maier (født 1973) er sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd og tidligere folketingsmedlem og gruppeforkvinde i Alternativet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Skatteaftalen kan derfor ikke forstås som andet end endnu en forhaling af den grønne omstilling ført an af det ikke særlig grønne regeringsparti. Først forhalede regeringen støttepartiernes krav om en ensartet CO2-afgift allerede i foråret, hvor der frem for at aftale en egentlig model for en grøn skattereform blev indgået en aftale om, at forhandlingerne herom skulle finde sted i efteråret.

Nu er det så i mellemtiden blevet vinter, og den indgåede aftale udsætter igen en egentlig etablering af en CO2-afgift. Selv om både SF og Radikale ihærdigt på de sociale medier forsøger at få aftalen til at fremstå som en grøn sejr, så er den nedslående virkelighed denne sætning fra aftaleteksten: "Det er aftalepartiernes ambition, at Danmark i 2030 skal have en ensartet CO2-afgift.”

SF er og bliver et systembevarende parti, hvis visioner for det gode liv kun rækker til symptombehandling af det nuværende samfunds dårligdomme.

Carolina M. Maier

Hvorfor, Radikale, fastholdt I ikke presset? Hvorfor skal vi borgere igen spises af med en hensigtserklæring om, at noget så afgørende for vores klodes fremtid som en CO2-afgift, som kunne iværksættes mere eller mindre as we speak, først skal igennem et ekspertudvalg, før man overhovedet vil tage stilling til afgiftsniveauet? Vi har jo et Klimaråd, som har leveret os løsningerne – endda med anbefalinger til afgiftsniveauet – for længe siden.

Jeg troede ellers, at jeg efter mit exit fra Alternativet havde fundet det sted, hvor mit næste kryds skal sættes. Men siden tirsdagens aftale og ikke mindst politikernes gennemskuelige forsøg på at oversælge den på de sociale medier, er jeg nu igen politisk hjemløs.

For hvis ikke hos Radikale, hvor skal jeg så sætte mit kryds? Det siger sig selv, at mit kryds aldrig lander hos partier, hvis ideologiske grundlag er baseret på forskelsbehandling af borgere på baggrund af religion eller etnicitet. Farvel, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Resten af oppositionen kan vi tage i samlet flok: Venstre, Konservative og Liberal Alliance stod alle bag nyere tids mest radikale indgreb i de borgerlige frihedsrettigheder. Det er ikke bare en påstand, men har faktisk fundet sted i så udpræget grad – i form af imamlov, smykkelov, håndtrykspåbud, maskeringsforbud, tiggeriforbud med mere – at både Institut for Menneskerettigheder og tænketanken Justitia i seneste regeringsperiode råbte vagt i gevær. Læg dertil, at oppositionen bader i eget hykleri i den aktuelle sag om regeringens potentielle grundlovsbrud, som de højt over byens tage besynger som nutidens største demokratiske skandale, mens de holder hånden under Inger Støjbergs sandsynlige konventionsbrud. Ja, undskyld mig, men I får altså ikke mit kryds, når I sætter ideologier og taburetiver over borgerens frihedsrettigheder og retsstatens grundlæggende principper.

Så er der regeringen, som mener, at Socialdemokratiet har opfundet velfærdsstaten, og at den socialdemokratiske forståelse af den derfor er den eneste gyldige. Lad staten tage sig af de små børn, der mistrives, for staten kan bedre varetage ansvar og omsorg end forældrene, forstås det. Bare ikke de danske børn, der bor i de syriske lejre, nej nej, dem har den danske stat intet ansvar for.

Nå ja, og så er der den famøse folkeskolereform, som Socialdemokratiet fortsat mener er en gave til unge menneskers (ud)dannelse, på trods af at alle undersøgelser peger i modsat retning. Og så videre.

Læs også

Kort sagt: Jeg kommer aldrig til at sætte mit kryds ved et parti, som tror, at staten har bedre svar på og er en bedre garant for det gode liv end fællesmængden af myndige borgere, hvis erfaringer kommer af det levede liv.

Så er der SF, som man må give, at de har indløst på nogle af deres mærkesager siden sidste valg. Ikke mindst minimumsnormeringerne kan de tage æren for. Og nu for nylig også, at der i næste års finanslov er afsat penge til, at unge kan få gratis psykologhjælp. Man får lyst til at råbe hurra og sikke nogle forbedringer. Det er de også, hvis udgangspunktet er systembevarende. Men de er også symptombehandlinger på et samfund, der er præget af, at alt for mange forældre med flakkende blikke løber sig halvt ihjel for at nå det hele, og at alt for mange unge mennesker går rundt med ondt i livet.

Den egentlige – og holdbare – kur handler jo om at ændre grundlæggende ved systemet. Det handler om at ændre på samfundets strukturer, således at småbørnsforældre ikke skal arbejde sig selv halvt ihjel, samtidig med at de har små børn, og at der derfor slet ikke er brug for så mange pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Det handler om at skabe et samfund, hvor forældre har tid til rent faktisk at være langt mere sammen med deres børn og derigennem kan give børnene den ro og ballast, der gør, at de står bedre fast i verden.

I en radikalt anderledes samfundsmodel, hvor tid, nærvær og selvberoenhed kommer før kapital, forbrug og selviscenesættelse, er der slet ikke brug for psykologhjælp til unge. SF er og bliver et systembevarende parti, hvis visioner for det gode liv kun rækker til symptombehandling af det nuværende samfunds dårligdomme. Det er simpelthen ikke visionært nok for mig.

Men hvad så med Enhedslisten, vil I spørge, hvorfor ikke sætte mit kryds der? Enhedslisten forlod jo forhandlingerne om den grønne skattereform, præcis fordi de mente, at ”ambitionen” om en CO2-afgift er for uambitiøs. Det er virkelig også et stærkt træk, og Enhedslisten står derfor rigtig godt blandt de grønne vælgere lige nu.

Men jeg tror grundlæggende ikke på et socialistisk samfund. Jeg tror simpelthen ikke på et samfund, hvor staten har så meget magt, som socialismen – og Enhedslisten – vil tilskrive den. Jeg er med så langt, at jeg mener, at staten har til opgave at sikre en social retfærdig fordeling af goderne i samfundet. Men jeg er liberal i den forstand, at jeg mener, at statens vigtigste opgave er at sikre rammerne for, at borgerne kan udleve deres drømme på egen facon og præmisser, så længe det ikke går ud over andre.

Vi er allerede – med en socialdemokratisk regering – alt for gennemfugtede af statens bedrevidende ånde, ikke mindst på skole- og velfærdsområdet. Derfor kan jeg simpelthen ikke sætte et socialistisk kryds næste gang.

Og så er der jo Alternativet, mit gamle parti, som rent faktisk opfylder mange af kriterierne for frihed, social retfærdighed og alt det grønne. Her siger mit hjerte ja, men mit hoved nej. På trods af al mulig kærlighed til projektet og de politiske visioner, så er jeg også pragmatiker, og af ren bekymring for stemmespild vil mit kryds næppe blive at finde ved liste Å.

Med skatteaftalen blev jeg igen politisk hjemløs. Det føles tomt og forkert. Jeg savner et irgrønt, systemkritisk, frihedselskende, socialt retfærdigt parti med et hjerte, der banker for den frie borgers myndige stemme og for folkets fælles levede liv som udgangspunkt for visionen om et bedre samfund.

-----

Carolina Magdalene Maier (født 1973) er sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd og tidligere folketingsmedlem og gruppeforkvinde i Alternativet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00