Alternativets nye stridigheder stikker dybt: Intet tyder på forsoning mellem principfast "paria" og resten af partiet

Franciska Rosenkildes forsøg på at ekskludere Theresa Scavenius på grund af "samarbejdsvanskeligheder" bunder også i uenigheder om Alternativets politiske strategi, og derfor ser fremtiden i partiet vanskelig ud for den omstridte klimaordfører.

Alternativets folketingsgruppe ønsker Theresa Scavenius ekskluderet fra partiet. Beslutningen ligger nu hos partiets hovedbestyrelse. 
Alternativets folketingsgruppe ønsker Theresa Scavenius ekskluderet fra partiet. Beslutningen ligger nu hos partiets hovedbestyrelse. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Malte BruhnFrida Flinch

Det havde egentlig stået i kalenderen længe. 

Men tidligt onsdag morgen aflyste Alternativet med få timers varsel et planlagt pressemøde i forbindelse med partiets årlige sommergruppemøde.

I mailen var der ingen forklaringer på, hvorfor det var udskudt på ubestemt tid. 

Aflysningen skyldes dog efter alt at dømme, at DR kort forinden kunne bringe historien om, at der igen er interne spændinger og konflikter i Alternativets folketingsgruppe, hvor klimaordfører og forhenværende formandskandidat, Theresa Scavenius, står foran en ekskludering.

Det er dog urealistisk, at en bebudet konfliktmægling kan løse problemerne. Sådan lyder det fra kilder, som Altinget har talt med. 

Læs også

Det skyldes, at stridighederne, der bunder i "samarbejdsvanskeligheder" mellem Scavenius og de resterende fem partifæller, ikke bare er til stede på et personligt plan. Konflikten handler i høj grad også om dybe, strategiske uenigheder mellem politisk leder Franciska Rosenkilde og Theresa Scavenius.

Hvor Rosenkilde forsøger at gøre Alternativet til et parti, der samarbejder og søger indflydelse, er Scavenius' stil langt mere hårdtslående og konfrontatorisk. Og det er næppe noget, en udefrakommende konfliktmægler kan løse, lyder det.

"Jeg håber det for partiet, men jeg kan ikke se for mig, at de finder sammen og får det til at fungere igen," siger Bjarke Charlie Serritslev, der har en fortid som rådgiver i både Alternativet og Frie Grønne.

Han kalder Therese Scavenius for "en kompromisløs og principfast politiker", der har "et godt tag i de unge, grønne og aktivistiske vælgere". 

"Men hun har også en politisk tilgang, der støder sammen med den samarbejdskultur, der hersker på Christiansborg, og som Franciska Rosenkilde forsøger at dyrke som leder," lyder det.

Theresa Scavenius' tilgang til politik står i modsætning til Franciska Rosenkildes forsøg på at rykke Alternativet fra at være et protestparti til et indflydelsesparti, tilføjer Morten Reimar.

Jeg respekterer lige nu HB's (hovedbestyrelsens red.) interne proces. Men efterfølgende vil jeg gerne fortælle min version

Theresa Scavenius (ALT)
Klimaordfører

Han er selvstændig politisk rådgiver og forfatter til bogen 'Uffe mod Magten', der skildrer begyndelsen på Alternativets nedsmeltning frem mod valget i 2019.

"Alternativet er stadig et nyt parti, der har genstartet sig selv efter en række nærdødsoplevelser. Det eneste, alle i partiet er enige om, er, at man skal redde planeten. Men den politiske metode, ambitionsniveauet og alt andet, er de uenige om," siger han.

Fuld spade i 2015

Bjarke Charlie Serritslev fortæller, at Alternativet over årene – og især under Franciska Rosenkildes lederskab – har forsøgt at bevæge sig hen i en position, hvor man i resten af det politiske system bliver opfattet som en troværdig og stabil samarbejdspartner.

"Spørgsmålet om, hvordan man skal arbejde politisk, har altid været en stor diskussion i Alternativet. Der er en gruppe, der mener, at man skal agere meget kompromisløst. Og så er der en gruppe, der rigtig gerne vil være en del af det samarbejdende folkestyre," siger han og uddyber: 

"Da Alternativet kom i Folketinget i 2015, var vi ikke bange for at kalde en spade for en spade, men lige pludselig blev vi mere og mere bange for at blive skældt ud af de andre partier, og vi fandt ud af, at det faktisk var fedt at blive inviteret til forhandlinger ovre i ministerierne. De fleste af vores politikere blev med tiden mere og mere optagede af, hvad deres kolleger i andre partier mente om dem. Og det betød mere og mere for de politiske beslutninger," siger han.

I hans øjne er både udbryderpartiet Frie Grønne og Theresa Scavenius, der i 2021 stiftede det nu afdøde parti Momentum, bærere af den oprindelige, kompromisløse linje. 

Derfor er det også naivt at tro, at man kan bare kan forene den samlede grønne venstrefløj, uden at det skaber rabalder.

"Der er en masse uløste konflikter, man stadig ikke har fundet en løsning på, og det er det, vi ser fuldt udfoldet nu," siger Bjarke Charlie Serritslev.

Vender øjne af hende 

Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, følger den klimapolitiske holmgang tæt.

På den bagrund vurderer han Scavenius, der selv har forsket i klimapolitik, som både "kompromisløs og principfast".

Der er en masse uløste konflikter, man stadig ikke har fundet en løsning på, og det er det, vi ser fuldt udfoldet nu.

Bjarke Charlie Serritslev
Tidligere rådgiver i Alternativet og Frie Grønne

"Man kan måske strække den så langt som til at sige, at hun er det yderste af den grønne fløj i Folketinget. Jeg tror i hvert fald, at hun selv mener det. Hun er vred over, at der ikke sker nok, og at folk lader som om, klimamålene er lige ved at blive indfriede," siger han og tilføjer:

"Det er derfor, hun er gået ind i politik – ellers havde hun et godt job på universitetet. Hendes vrede har en vis appel hos de grønne vælgere, og det er åbenlyst også en udfordring for de partier, der gerne vil være grønne, men måske også gerne vil være alt muligt andet," fortsætter Morten Øyen.

Den stil giver på den ene side en klar kant, så man faktisk kan få øje på Alternativet i klumpen med SF, Radikale og Enhedslisten, der også kæmper for at være meget grønne.

Men på den anden side skaber det problemer, at hendes stil er så ultimativ, at det skubber folk omkring hende væk, vurderer Altingets klimaredaktør.

"Der har været offentlige møder, hvor klimaordførere, som politisk ellers er tæt på hende, sidder og vender øjne, når hun taler. Det er jo åbenlyst dårlig stil at gøre over for en kollega, men det afspejler også, at Theresa Scavenius næsten er en paria," siger han.

Mangler empati og ydmyghed

Det er langtfra første gang, at medierne bringer historier om konflikter og dårligt arbejdsmiljø i Alternativet, der ellers kom til verden på et budskab om en "ny politisk kultur".

Alternative højdepunkter

2013: Alternativet bliver stiftet af Uffe Elbæk, Torsten Gejl og Josephine Fock.

2015: Valgt til Folketinget med ni mandater.

2019: Valgt til Folketinget med fem mandater.

2020: Josephine Fock bliver politisk leder og forlader senere posten samme år.

2020: Uffe Elbæk og andre folketingsmedlemmer forlader partiet.

2021: Franciska Rosenkilde bliver politisk leder.

2022: Uffe Elbæk melder sig ind i partiet igen.

2022: Partiet bliver genvalgt til Folketinget med seks mandater.

Faktisk var partiet tæt på at udånde som konsekvens af intern ballade, da blandt andre stifter Uffe Elbæk og Sikandar Siddique i 2020 forlod Alternativet og stiftede Frie Grønne i protest over daværende forperson Josefine Fock, der også fik hård kritik for sine ledelsesmetoder.

Kort før valget sidste år vendte Uffe Elbæk tilbage til Alternativet, der i mellemtiden havde udskiftet Josephine Fock med den nuværende leder, Franciska Rosenkilde.

Blandt andet derfor blev Alternativet – til stor overraskelse for mange – genvalgt til Folketinget med seks mandater. 

Kort efter valget gjorde den nyvalgte Theresa Scavenius opmærksom på sig selv, da hun til flere medier fortalte om, hvordan hun i sin første tid på Christiansborg var blevet mobbet af politikere fra andre partier.

Det var dog langtfra alle, der kunne genkende den udlægning. Faktisk mente mange omvendt, at Theresa Scavenius selv gjorde sig skyldig i netop de ting, hun anklagede andre for.

Det var den samme melodi, man hørte fra Scavenius' egen folketingskreds i Nordsjælland, da hun stillede op som politisk leder for Alternativet i 2019. Ifølge partifællerne manglede hun både "empati og ydmyghed", der ellers er afgørende dyder i partiet.

På den politiske front skabte det tillige opmærksomhed, da Scavenius tidligere på året lagde sig ud med både klimaministeren og en række af de andre klimaordførere, herunder vennerne i Radikale og SF, i forbindelse med en ny aftale om affaldsværker.

Politik handler også om at indgå alliancer med folk i og udenfor dit eget parti, og det er hun ikke lykkedes med

Morten Reimar
Forfatter til bog om Alternativet

Senest har hun afveget fra partilinjen i spørgsmålet om, hvorvidt det skal være lovligt at brænde koraner af.

Begge sager angiveligt været afgørende i beslutningen om at smide Theresa Scavenius på porten.

Det yderste mandat

At uenighederne nu har nået et foreløbigt klimaks skyldes, at Theresa Scavenius er udstyret med "et meget finmasket bullshit–filter", mener forfatter og rådgiver Morten Reimar.

I hans øjne skyldes stridighederne, at "hun tror så meget på sin sag, at det tit er på bekostning af andre mennesker".

"Hun er utrolig dygtig rent fagligt. Men politik handler også om at indgå alliancer med folk i og udenfor dit eget parti, og det er hun ikke lykkedes med," siger han.

Et endnu større problem for Alternativet er det, at det nu er blevet endnu nemmere for Mette Frederiksen (S), når hun skal forklare, hvorfor hun valgte at lave en regering over midten.

Den politiske parterapi ender efter alt at dømme med, at Theresa Scavenius må fortsætte som løsgænger. 

Den socialdemokratiske statsminister har tidligere sagt, at hun ikke turde basere sig på det spinkle rød–grønne flertal og det 90. mandat på den yderste venstrefløj. Derfor bliver det i fremtiden nemt for Socialdemokratiet at afskrive Alternativet.

"Det er et stort problem for Franciska Rosenkilde. Hendes projekt er at gøre partiet til en troværdig samarbejdspartner. Den kamp bliver slået totalt tilbage til start," siger Morten Reimar.

Theresa Scavenius har takket nej til at deltage i et interview med Altinget.

"Jeg respekterer lige nu HB's (hovedbestyrelsens red.) interne proces. Men efterfølgende vil jeg gerne fortælle min version," skriver hun.

Altinget har også – forgæves – forsøgt at få en kommentar fra de resterende fem medlemmer af Alternativets folketingsgruppe, herunder politisk leder Franciska Rosenkilde. Ingen af dem er vendt tilbage på Altingets henvendelser. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

0:000:00