Anmeldelse af 
David Trads

3 A'er: Lidegaards passion for klimaet skinner igennem i ny bog – men de politiske prioriteringer mangler

Martin Lidegaard vil have for meget med i sin nye bog 'Generationskontrakten'  – måske skulle han bare have givet den fuld skrue på klimapassionen, skriver David Trads.

Martin Lidegaard kan klimadagsordenen forfra og bagfra – og hans drive her er stærkt. Tænk, hvis han var gået med i SVM-regeringen som klimaminister, skriver David Trads.
Martin Lidegaard kan klimadagsordenen forfra og bagfra – og hans drive her er stærkt. Tænk, hvis han var gået med i SVM-regeringen som klimaminister, skriver David Trads.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
David Trads
Generationskontrakten
Martin Lidegaard
Lindhardt & Ringhof. 304 sider. Udgivelsesdato: 12. september 2023

 

I sin nye bog 'Generationskontrakten' stiler den radikale partileder Martin Lidegaard virkelig, virkelig højt: Bogen, dedikeret til "børn, unge og kommende generationer", forsøger at give en analyse af de største udfordringer – klimaet, velfærden, verden – og, ikke mindst, at give et håb for fremtiden.  

Yes, we can! Fristes man næsten til at sige med Barack Obama i ryggen. 

Lidegaard indleder med at definere de tre 'jordskælv', som ifølge ham ryster hele kloden: Kollapset i klima, miljø og natur. Den rasende, utæmmede teknologi. Geopolitiske omvæltninger. Det er solide betragtninger, fine analyser, udmærket arbejde. 

Herefter kommer hans hovedpointe – nemlig at det gamle politiske system – altså blokpolitikken – ikke duer. Kun det, som Lidegaard i sin bog 'Lad os mødes på midten' fra 2018 definerede som 'den nye midte', centreret, underforstået om De Radikale, kan klare den slags.

Liberalismen, konservatismen, socialdemokratismen og socialismen er yt, mens – sikken overraskelse – det Radikale Venstres tankegang er cool.

Et tungt midterstykke

Lidegaard glemmer bekvemt, at De Radikale helt frem til klimavalget i 2019 faktisk var et godt stykke fra den grønne førertrøje, han ellers helst placerer sit parti i. Ida Auken – dengang radikal, inden da SF, i øjeblikket socialdemokrat – kaldte eksempelvis kravet om 70 procents reduktion i CO2-udslippet for urealistisk 'i virkelighedens verden.'

Reelt var det Alternativet, Enhedslisten og SF, som var foregangspartierne her. Fløjene rykkede faktisk, da det gjaldt, ikke midten.

Det er simpelthen mærkeligt, at Lidegaard slet ikke bruger mennesker af kød og blod, som han må have mødt, til at illustrere sine pointer.

David Trads

Forkærligheden for midten i dansk politik er selvfølgelig også lidt mærkelig at være vidne til, når man ihukommer, at Lidegaard selv sprang i målet, da SVM-regeringen faktisk ønskede at få De Radikale med i dens midte. Hvis en midterregering er løsningen, hvorfor har De Radikale så valgt at være problemet? Lidegaard kommer ikke med et overbevisende svar.

Bogen er selvfølgelig et politisk manifest fra Lidegaard, der efter valgnederlaget i 2022 blev leder af sit parti efter dets velkendte turbulente par års krise. Den tidligere klima- og energi- og siden udenrigsminister er en kapacitet, der virkelig kan sit stof.

Til allersidst takker han sit partisekretariat for at have hjulpet. Det kan man – desværre – mærke, idet lange passager mere ligner et internt strateginotat end en bog til almen læsning.

Det gælder især den midterste og meget tunge del af bogen, der handler om velfærdssamfundet. Det er simpelthen mærkeligt, at Lidegaard slet ikke bruger mennesker af kød og blod, som han må have mødt, til at illustrere sine pointer. Derfor bliver denne ellers vigtige del af bogen for abstrakt og akademisk og for lidt konkret og menneskelig. Det gælder i udstrakt grad også bogens sidste del om de geopolitiske udfordringer.

Stærk klimapassion

Til gengæld er bogens første, store del – den, der handler om udfordringerne for klimaet, miljøet og naturen – virkelig stærk. Her mærker man Lidegaards passion og dybe viden. Husk at netop dette område var hans arbejde i Mellemfolkeligt Samvirke og tænketanken Concito, inden han kom i Folketinget.

Læs også

Han kan emnet forfra og bagfra – og hans drive her er stærkt. Tænk, hvis han var gået med i SVM-regeringen som klimaminister?!

Han er også utålmodig: "Vi opfører vi os stadig som simple dyr. Det er, som om vi ikke kan mobilisere til handling, før vi ser og oplever øjeblikkelig livsfare," konstaterer han. Lidegaard er vitterligt konkret og fremadskuende i den lange gennemgang af klima, miljø og natur.

Hvad er vigtigst for Lidegaard? Jeg tror, når jeg læser bogen, at det er klimaet. Hvad med at give det fuld skrue?

David Trads

Hans, tør man roligt sige, ambitiøse plan for en grøn omstilling på bare fem år er velkommen læsning i en tid, hvor SVM, anført af den evigt tilbagelænede klimaminister Lars Aagaard (M), sætter det meste på pause. Hurtig omstilling til grøn energi, hurtige reduktion af aftryk på klima og hurtig genopretning af natur virker som en stærk plan.

Lidegaards insisteren på, at nye tiltag på klimaet er en 'investering' og ikke en 'omkostning' samt hans skarpe kritik af, at regnedrengene (er der slet ingen 'regnepiger'?) i Finans- og Skatteministerierne modarbejder klimatiltag, er også skarp. Her har han også gode konkrete eksempler fra især sin egen tid som klima- og energiminister.

Det, jeg savner mest i Lidegaards bog, er hans evne til at prioritere. Der er så meget, som den hyperaktive radikale leder gerne vil have ud over rampen, at det sommetider virker som, ja, 'for meget.'

Hvad er vigtigst for Lidegaard? Jeg tror, når jeg læser bogen, at det er klimaet. Hvad med at give det fuld skrue? Han siger selv i bogen, at han ikke vil risikere at blive Al Gore – forstået på den måde, at manden, mens han havde magt, ikke rigtigt gjorde noget for sin klimapassion. Hvad med, at Martin Lidegaard bliver til Martin Lidegaard nu og her? 

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og politisk kommentator samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00