Analyse af 
Erik Holstein

Moderaterne fik hver anden vælger fra Venstre. Det understreger Ellemanns dilemma

Venstre er blevet ædt af tre forskellige gribbe, viser ny analyse. Den understreger også, at Støjberg slet ikke er samme trussel mod socialdemokraterne, som DF var.

Lars Løkke Rasmussen (M) troede på valgaftenen, at han sad med nøglen til Statsministeriet. Det mislykkedes, men Moderaterne fik stemmer fra både rød og blå blok.
Lars Løkke Rasmussen (M) troede på valgaftenen, at han sad med nøglen til Statsministeriet. Det mislykkedes, men Moderaterne fik stemmer fra både rød og blå blok.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

4,5 procent.

Det er det tal, man skal have i baghovedet, hvis man vil forstå, hvorfor Venstres Jakob Ellemann-Jensen har en oplagt interesse i at holde sin tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen (M), uden for en midterregering.

For af de 9,3 procent Løkke scorede ved valget i sidste måned, kom de 4,5 procent fra Venstre.

Det viser en ny analyse af exitpollen fra valgaftenen foretaget af Epinion for DR og Altinget. Her har 4.416 vælgere deltaget.

Og det er næsten hver anden af Moderaternes stemmer, Løkke har kapret fra sit gamle parti. Og de udgør lige præcis forskellen på et tåleligt Venstre-valg med knap 18 procent og katastrofen på de 13,3, procent Venstre endte med.

Løkke er langt den største trussel for Venstre, men desværre for Ellemann ikke den eneste. For hans tidligere næstformand, Inger Støjberg (DD), har toldet yderligere 2,5 procent fra Venstre, og som om det ikke kunne være nok, har også LA’s opstigende stjerne, Alex Vanopslagh, hentet næsten lige så mange.

Sammenlignet med de tab har trafikken den modsatte vej været til at overskue. Men Ellemann kan dog trøste sig med at have fået 0,6 procent fra Radikale, svarende til et enkelt folketingsmandat.

Epinions analyse viser nettobevægelserne mellem partierne, altså regnskabet mellem hvor mange vælgere eksempelvis Venstre har tabt og vundet fra hvert af de andre partier. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det er en sammenligning mellem de to faktiske valgresultater i 2019 og 2022, og man kan derfor ikke se, om vælgerne har været forbi et tredje parti i mellemtiden. Men andre vælgeranalyser tyder på, at en del af de vælgere, der er endt hos Moderterne, har haft Konservative som mellemstation.

0:000:00