Begejstring over klimafokus i ny udviklingsstrategi, men pengene mangler. Læs reaktioner fra de centrale aktører

Klima, migration, demokrati og menneskerettigheder spiller en central rolle i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi. Her er, hvad aktørerne lægger vægt på.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mads Mose VikkelsøLaura Bejder Jensen

Et øget fokus på klimaet og håndtering af konsekvenserne af klimaforandringerne.

Det er nogle af de centrale elementer i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi. Under navnet "Fælles om verden" blev strategien, som et bredt flertal i Folketinget står bag, præsenteret torsdag.

Altinget har samlet reaktionerne fra en række aktører her:

Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS.

”Vi er glade for, at man med den nye udviklingspolitiske strategi gør det meget klart, at man vil bekæmpe fattigdom og ulighed og samtidig have fokus på bæredygtighed og klimakrisen. Det er vigtigt. For vi kan ikke udrydde fattigdom, hvis vi ikke også tager hånd om den ulighed, der ofte er årsag til den vedblivende fattigdom og til konflikter."

Det skurrer, at man potentielt vil lade ganske få afviste asylansøgere stå i vejen for hjælp til lande med kæmpestore behov.

Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

På trods af de mange positive tilbagemeldinger, efterlyser han, hvordan man sikrer den nødvendige finansiering af strategien. I stedet for at fastsætte klimabistanden som en særskilt post på finansloven, regnes den almindeligvis som en del af Danmarks overordnede udviklingsbistand på omkring 0,7 procent af bruttonationalindekset.

”Hvis alt dette skal virkeliggøres, så er der nogle udfordringer i forhold til finansiering. Danmark kan med fordel arbejde mere med at identificere, hvad der er de danske styrker, og hvad der skal prioriteres, når udmøntningen skal ske i finansloven. Der er klart brug for flere penge til bekæmpelse af fattigdom og ulighed det næste årti, ikke færre,” siger Kristian Weise.

Julie Koch, international direktør i Mellemfolkeligt Samvirke
”Verden over udfordres rettigheder og demokrati i stigende grad af autoritære kræfter. Derfor er det en rigtig god nyhed, at strategien har et stærkt fokus på støtte til unge forandringsagenter, der går forrest i kampen for blandt andet lighed, demokrati, menneskerettigheder og klimaet.”

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00