Minister afviser at sætte ekstra klimapenge af til ny strategi: "Vi står på 0,7 procent"

Danmark har fået en ny udviklingspolitisk strategi. I et interview svarer udviklingsministeren på spørgsmål om klimafinansiering, modtagecentre og betinget ulandsbistand.

"Når vi har en strategi, der kigger fire år frem, er det helt naturligt, at klima er blevet en meget central del," siger minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) om ny strategi.
"Når vi har en strategi, der kigger fire år frem, er det helt naturligt, at klima er blevet en meget central del," siger minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) om ny strategi.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Vi vil leve op til vores internationale klimaforpligtelser, herunder i forhold til klimafinansiering.

Sådan lyder det i Danmarks nye strategi for udviklingspolitik, "Fælles om verden", der blev offentliggjort torsdag.

Flere, herunder Oxfam IBIS og Care Danmark, har dog undret sig over, hvad der helt præcist ligger i den formulering. De seneste år har regeringen og støttepartierne – der alle er med i strategien – nemlig diskuteret, om klimahjælpen til verdens mest sårbare lande skal være en del af udviklingsbistanden eller for sig.

To gange i træk har vi nu set, at der er blevet fundet ekstra penge til klimabistandsdelen. Og vi må se, hvordan det bliver i fremtiden. Men rammen er de 0,7 procent.

Flemming Møller Mortensen
Minister for udviklingssamarbejde

Altinget har spurgt minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), hvordan det hele hænger sammen. Svaret – og ministerens syn på en formulering om betinget bistand, samt hvorvidt modtagecentre til asylansøgere står gemt mellem linjerne i strategien – kan du læse her:

Hvad ligger der i formuleringen om klimafinansiering?

"Når vi har en strategi, der kigger fire år frem, er det helt naturligt, at klima er blevet en meget central del."

"Der er en global bevidsthed og en ekstremt stor dansk bevidsthed om, hvordan klimaforandringerne spiller negativt ind, og hvordan vi skal bære vores ansvar."

"Når det kommer til finansieringen af det, er vi ét af de få lande, der lever op til FN's mål om minimum 0,7 procent af bni. Og det er vores ramme."

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00