Borgmestre på stribe presser regeringen for reform af hjælpen til borgere med handicap

Ét punkt står øverst på dagsordenen for en række borgmestre fra S og V, når de torsdag og fredag samles til kommunalpolitisk topmøde. Akut hjælp fra regeringen til at kunne finansiere og dæmme op for de støt stigende udgifter til socialt udsatte og borgere med handicap.  

Finansminister Nicolai Wammen (S) kan forvente stort pres fra sit og Venstres borgmesterbagland for at løse udfordringerne med stigende udgifter på det specialiserede socialområde, når han torsdag møder op til KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.<br>
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan forvente stort pres fra sit og Venstres borgmesterbagland for at løse udfordringerne med stigende udgifter på det specialiserede socialområde, når han torsdag møder op til KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Nu skal regeringen og Folketinget handle og gøre det muligt for landets kommuner at hjælpe socialt udsatte og borgere med handicap, uden at det kræver besparelser på andre velfærdsområder.

Det er budskabet fra en række borgmestre fra Venstre og Socialdemokratiet.

Altinget har over de forudgående dage talt og skrevet med 11 borgmestre fra de to partier og en enkelt fra Konservative om, hvad de først og fremmest vil have regeringen til at reagere på i forbindelse med KL’s kommunalpolitiske topmøde torsdag og fredag.

Uafhængigt af hinanden fremhæver næsten alle de stigende udgifter på det såkaldte specialiserede socialområde, som enten den største eller en af de allerstørste udfordringer her og nu.

”Det er en udfordring, som vi hele tiden taler om, og som vi er nødt til at få løst,” siger Bent Hansen (V), der er borgmester i Gribskov Kommune.

Borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen (S), kan heller ikke vente længere på handling.

”Det er være svært for mig at se, at der vil være bred opbakning i KL til en kommende økonomiaftale, hvis ikke man får adresseret de udfordringer, der er på det område,” siger han.

Siden 2019 er kommunernes bogførte udgifter til socialt udsatte og borgere med handicap steget med fem milliarder kroner, så de i 2023 samlet set lød på 62,3 milliarder kroner.

Det gør indsatser til denne gruppe af borgere til den næststørste udgiftspost i de kommunale budgetter kun overgået af skoleområdet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00