Chef i Sundhedsdatastyrelsen efter corona: Den digitale acceleration kan vende sundhedsvæsenet på hovedet

Pandemien krævede radikal selvbetjening i sundhedsvæsenet. Og det forudsatte en helt ny digital infrastruktur i enorm skala. Sundhedsdatastyrelsens chef ser en ny fremtid tegne sig.

Foto: Sundhedsdatastyrelsen
Chris Lehmann

Den digitale acceleration, sundhedsvæsenet har taget under corona-krisen, kan ende med at vende det hele på hovedet.

Selvom det har været til forhandling i årtier, er det normalt systemet, der har serveretten i de fleste interaktioner med sundhedsvæsenet - ikke borgeren. Lægen eller hospitalet indkalder borgerne, vurderer hvilke undersøgelser der skal til og fortolker resultaterne. Vi kommer maksimalt med på råd.

I corona-pandemien er det anderledes. Book selv tid, hvis du har brug for en coronatest. Mød op i et center nær dig, når det passer. Tryk på skærmen, hvis du vil vaccineres med en af de nye, banebrydende vacciner.

I skyggen af corona-pandemien er beslutningerne lagt ud til borgerne i en ny, ekstrem grad, selv for et sundhedsvæsen, der har som ideal at øge borgernes selvbestemmelse mest muligt.

Ifølge én af dem, der har været med til at bygge den digitale infrastruktur, der gør corona-selvbetjeningen mulig, gemmer der sig her en central lektie for fremtidens sundhedsvæsen.

"Vi diskuterede for år tilbage, om det var rimeligt, at folk kunne se deres egne prøvesvar - og om ikke der skulle være en forsinkelse. Og i flere år var der faktisk en 14 dages forsinkelse, fordi vi tænkte, at borgerne ikke kunne tåle at læse et kritisk prøvesvar. Det var ændret, før corona kom, men vi kan aldrig vende tilbage til en situation, hvor vi skal diskutere, om folk kan tåle at se deres egne data, og om de selv kan håndtere, hvornår de skal komme til," siger Lisbeth Nielsen, direktør i Sundhedsdatastyrelsen.

Pludselig er der et statsministerium, der læser sundhedsdata. Det tror jeg ikke, de har gjort før på den måde. Hele den her datadrevne diskussion er ny.

Lisbeth Nielsen
Direktør, Sundhedsdatastyrelsen

Det danske sundhedsvæsen er trådt et stort digitalt skridt frem - af ren nødvendighed. Men de funktioner og forventninger, der følger med sådan et skridt, er her for at blive, mener Lisbeth Nielsen. Mayonaissen er ude af tuben.

Det peger frem mod et sundhedsvæsen med en radikal form for selvbetjening, som igen kan vise en fremtid, hvor statens rolle over for borgeren er anderledes.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00