Corydon: McKinseys resultatmål er også for kommunerne

KONTROL: Moderniseringsstyrelsens omstridte McKinsey-model for god arbejdsgiveradfærd i staten er lige så relevant for de kommunale som for de statslige arbejdsgivere, siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Finansminister Bjarne Corydon (S) opfordrer kommunerne til at tage McKinseys og Moderniseringsstyrelsens målbillede for god arbejdsgiveradfærd til sig.
Finansminister Bjarne Corydon (S) opfordrer kommunerne til at tage McKinseys og Moderniseringsstyrelsens målbillede for god arbejdsgiveradfærd til sig.Foto: Stig Stasig
Kim Rosenkilde

Det er ikke kun de statslige ansatte, der kan se frem til i højere grad at skulle måles på resultaterne af deres arbejde.

Også den lille halve million kommunalt ansatte kan godt begynde at berede sig på at blive ramt af det samme ledelsesparadigme, som konsulenthuset McKinsey har udviklet for Moderniseringsstyrelsen under overskriften 'målbillede for god arbejdsgiveradfærd'.

Det er i hvert fald budskabet fra finansminister Bjarne Corydon (S).

”Det at være dygtig som arbejdsgiver og leder er jo relevant både i staten og i kommunerne. Nu løser vi så opgaven for vores eget vedkommende i staten, og så er det mit indtryk, at man også arbejder med den slags ting i landets kommuner,” siger Bjarne Corydon.

Fakta
Målbilledet for god arbejdsgiveradfærd

Målbilledet indeholder fire overordnede dimensioner

1. Klar strategisk retning
2. Effektive personaleressourcer
3. Tillidsbaseret og resultatorienteret kultur
4. Ledelsesinformation og benchmarking

Kilde: Moderniseringsstyrelsen

McKinsey-modellen er blevet kritisere af en række offentlige fagforbund for blandt andet at lægge vægt på resultatmåling og præstationsledelse. Det synes at pege i den stik modsatte retning af den tillidsreform, som regeringen under anførelse af tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har arbejdet for.

Ifølge kritikerne lugter oplægget med sit fokus på resultatmåling, benchmarking og systematisk afrapportering til ledelsen mere af kontrol end tillid. Men Bjarne Corydon mener, at der er tale om en falsk modsætning. Og han afviser også at der vil blive tale om at presse kommunerne til at tage de nye redskaber til sig.

Der her er ikke noget med at presse nogen. Det er et samarbejde, vi har om, hvordan man gør tingene bedst.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

”Der her er ikke noget med at presse nogen. Det er et samarbejde, vi har om, hvordan man gør tingene bedst. Og det er jo ting, der allerede sker i meget vidt omfang rundtom i kommunerne,” siger Bjarne Corydon.

Dialog med KL og Danske Regioner
I et interview med Altinget for nyligt understregede også Moderniseringsstyrelsens direktør, Niels Gotfredsen, at han ikke ser noget modsætningsforhold mellem McKinseys opskrift på god arbejdsgiveradfærd og så at vise tillid til de offentligt ansatte.

”Vores erfaringer og analyser viser, at institutioner, hvor medarbejderne er motiverede, har gode kompetencer, indgår i et tillidsfuldt samarbejde og forstår og har ejerskab til mål og retning, også løser deres opgaver bedst og mest effektivt. Der er derfor brug for, at der gøres op med den gammeldags anskuelse om, at effektivitet og tillid på en arbejdsplads er hinandens modsætninger, og at tillid betyder fravær af ledelse,” siger Niels Gotfredsen.

Dokumentation

Økonomiaftale 2015 om god arbejdsgiveradfærd

"Regeringen arbejder med at fremme god arbejdsfærd i staten med henblik på at styrke den
samlede opgavevaretagelse. Inden udgangen af 2014 vil regeringen stille et målbillede for
god arbejdsgiveradfærd til rådighed for statens arbejdsgivere."

"Regeringen, KL og Danske Regioner har en fælles ambition om at understøtte offentlige
arbejdsgivere i at anvende personaleressourcerne og indgå i tillidsfuld dialog og samarbejde
med medarbejdere med henblik på at levere på deres kerneopgaver og mål."

"På den baggrund er parterne enige om at udveksle ideer og erfaringer med at understøtte
arbejdsgiverrollen blandt offentlige arbejdsgivere."

Kilde: Aftale om kommunernes økonomi i 2015


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00