Dagens overblik: 4 ud af 10 er klar til at bruge flere penge på forsvaret, og der bliver kampvalg hos Radikale

POLITISK OVERBLIK: Mange danskere er klar til at leve op til Trumps forsvarskrav, der bliver kampvalg om Radikales post som spidskandidat, og der er ny ballade i Slagelse. Vi serverer tirsdagens nyhedsoverblik her.

Lars Løkke og Claus Hjort har afvist at  skrue det danske forsvarsbudget så højt op, som Trump kræver. Her er de på øvelse i Vestjylland.
Lars Løkke og Claus Hjort har afvist at  skrue det danske forsvarsbudget så højt op, som Trump kræver. Her er de på øvelse i Vestjylland.Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Mens en væsentlig del af verdens journalister holder øje med den sidste redningsaktion af drengene i grotten i Thailand, holder vi øje med, om der er sket noget nyt i dansk politik.

Og det er der faktisk, selv om agurketiden truer.

Vi lægger ud med historien om, at der er flere danskere, som vil følge kravet om at bruge to procent af BNP på forsvaret, end der er danskere imod. Det viser en Epinion-måling for DR på dagen før det store Nato-topmøde.

Her er 40 procent helt eller overvejende enige i, at Danmarks forsvarsudgifter skal op på to procent af BNP fra de nuværende 1,2 procent.

27 procent er overvejende eller helt uenige. 22 procent er hverken enige eller uenige i udsagnet.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er overrasket.

”Danskerne har forstået, at vi er i en ny og mere alvorlig situation. Så er spørgsmålet, om vi skal helt op på to procent. Jeg synes, vi skal spørge os selv, hvad det er, vi har behov for, for at vi kan være trygge i hverdagen. Det har vi sikret med det nye forsvarsforlig,” siger han.

Regeringen landede i foråret en aftale med S og DF, hvor man tilfører nok penge til at bringe forsvarsudgifterne op på 1,3 procent af BNP. Derfor afviser både V, S og DF umiddelbart at bruge flere penge.

Nato-landene har selv indgået aftale om, at medlemslandene skal bruge to procent af BNP på forsvaret, og den amerikanske præsident Trump forventes på topmødet at gentage kravet om, at de øvrige medlemslande lever op til aftalen.*

Altinget: forsvar kan du læse meget mere om, hvad stats- og regeringslederne skal tale om på Nato-topmødet i morgen og torsdag. Læs for eksempel denne optakt eller se det brev, præsident Trump har sendt til Lars Løkke forud for mødet.

Dyrby og hans gruppe bliver hevet i retten i Slagelse
Der er heller ikke gået helt sommerferie i den i Slagelse Kommune, hvor magtkampene når et nyt niveau. Her melder det blå mindretal i byrådet, at partierne lægger sag an mod det røde flertal med borgmester John Dyrby Paulsen (S) i spidsen.

Det skriver Altinget og Sjællandske.

Anklagen går på, at John Dyrby og partierne bag ham har annulleret byrådets beslutning om at ændre på kommunens stående udvalg. Dermed har mindretallet fået "frataget en række formands- og næsformandsposter i udvalgene – og dermed central indflydelse på kommunens anliggender," skriver V, DF og R.

De mener, at Dyrby på den måde har sat mindretallet uden for indflydelse på ulovlig vis – og at beslutningen "er begrundet i både politisk og personbåren uenighed". Læs mere her:

Læs også

Kamp om Helvegs post som spidskandidat
Der er også lagt op til en mindre magtkamp i Radikale Venstre, hvor der nu bliver kampvalg om at blive partiets spidskandidat ved europaparlamentsvalget.

DR kan i dag fortælle, at 37-årige Karen Melchior fra Islands Brygge i København melder sig som udfordrer til Morten Helveg Petersen, når de delegerede til efterårets landsmøde i partiet skal vælge deres spidskandidat.

Karen Melchior ønsker en anden linje, når det kommer til regulering af internettet på EU-plan, og så mener hun, det kan skærpe partiets profil, at der bliver kamp om posten – og at der kommer en anden stemme end Helvegs på banen.

”Den er lidt yngre, det er en kvindestemme og en, der er vokset op med Europa på en anden måde, end han har. Jeg har levet en stor del af mit voksne liv i andre europæiske lande,” siger hun til DR.

DF vil straffe kriminelles familie
Vi tager også lige historien om DF’s seneste sommerballon med.

Martin Henriksen sagde nemlig mandag til Berlingske, at straffeloven bør ændres, så man kan straffe forældre til børn, der begår kriminalitet:

”Hvis eksempelvis et barn begår en voldtægt, og man kan bevise, at forældrene har forsømt deres opgave som forældre og er ansvarlige for, at deres barn er blevet på den måde, som det er blevet, så skal der være mulighed for at straffe forældrene.”

Men det bliver ”temmelig umuligt at håndhæve i praksis,” mener Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

”Det lyder som lidt af et paradeforslag,” siger han i dag til Ritzau ifølge JP.

*Baggrunden om aftalen mellem Nato-landene er tilføjet tirsdag 10.7.18 klokken 13.52 for at understrege, at det ikke er et krav, der kun kommer fra amerikansk side.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00