Dagens overblik: Bundsgaard og Jensen er de største stemmeslugere

POLITISK OVERBLIK: Borgmestrene i de største kommuner vinder kampen om flest personlige stemmer, mens tre kommuner stadig mangler en borgmester. Og Esben Lunde mistænkes for at tie om nye kvælstof-tal. Her er dit overblik over nyheder i dansk politik.

Borgmester i Aarhus Jakob Bundsgaard (S) fik 39.841 personlige stemmer og blev nummer 1 på listen.
Borgmester i Aarhus Jakob Bundsgaard (S) fik 39.841 personlige stemmer og blev nummer 1 på listen.Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Kristine Korsgaard

Godmorgen. Så er det dagen på dagen derpå, de sidste personlige stemmer er talt op, og næsten alle kommuner ved, hvem der skal være borgmester fra nytår.

Lad os begynde dagens politiske overblik med en status på de kommuner, hvor borgmesteren først blev fundet onsdag aften. Selv om der også er enkelte andre nyheder i dansk politik i dag.

Onsdag eftermiddag var spillet om borgmesterposten stadig åbent i ti kommuner, men her til morgen er vi nede på tre: Dragør, Kerteminde og Slagelse.

Stén Knuth i Slagelse: Jeg tror stadig på det
I Slagelse har det været særligt dramatisk, fordi socialdemokraternes John Dyrby Paulsen allerede tirsdag meddelte, at han var den nye borgmester. Men kort efter skabte Liberal Alliance usikkerhed om støtten, og derfor skal der i dag forhandles videre om posten.

Den nuværende venstreborgmester Stén Knuth greb muligheden og kaldte til nye forhandlinger.

”Jeg tror stadig på, at jeg kan få borgmesterposten. Vi har haft et rigtigt godt valg i går, og jeg personligt får det bedste valg i den her kommune. Og derfor vil det være naturligt, at den, der har fået flest stemmer, også varetager den forhandling, som vi skal i gang med,” sagde Stén Knuth onsdag til TV2 Øst.

Onsdag aften forhandlede alle partier internt i blokkene. I dag har Venstre så inviteret Socialdemokratiet med til forhandlingsbordet, og Socialdemokratiet har inviteret blå blok, fortæller TV2 Øst.

Indtil videre er der dog ikke noget, der tyder på, at de to hovedpersoner vil opgive pladsen for bordenden ved at dukke op til forhandlinger i den anden blok.

Kerteminde og Dragør stadig åbne
I Kerteminde på Fyn er det Venstre, som sidder på borgmesterposten, men partiet har som andre steder i landet fået et skidt valg og går tilbage til 11,9 procent af stemmerne. Derfor kan Hans Luunbjerg (V) ikke være sikker på at kunne fortsætte som borgmester. Konservative er valgets vinder med stor fremgang.

I Dragør står spillet også om, hvorvidt Venstre kan bevare magten i kommunen. Her har borgmester Eik Bidstrup og Venstre dog fået et flot valg, hvor partiet går 4,4 procentpoint frem, mens Socialdemokratiet taber 3,4 procentpoint. Der er derfor borgerligt flertal, men der er fortsat ikke landet en aftale. 

DF sikrer sig første borgmesterpost
Efter et skuffende valg hev Dansk Folkeparti alligevel en borgmestertitel hjem i sidste time. Den nye borgmester på Læsø hedder fra 1. januar Karsten Nielsen, som samlede flertal uden om den siddende Venstre-borgmester Tobias Birch Johansen. DF har konstitueret sig med byrådets øvrige partier, Socialdemokratiet og Læsølisten.

Den siddende borgmester og hans parti vandt ellers 4 ud af byrådets 9 mandater. Men allerede på valgaftenen begyndte de tre partier at forhandle uden om Venstre og frøs borgmesteren ud, når han forsøgte at komme i tale med dem i kampen for at finde det ene mandat, han manglede for at beholde sin borgmesterpost.

"Dansk Folkeparti har et formål: At sætte mig udenfor indflydelse, og det er lykkes dem at overtale de andre partier til det," sagde Tobias Birch Johansen til Altinget tidligere på dagen onsdag.

Kristendemokraterne missede Ringkøbing-Skjern
I Ringkøbing-Skjern blev det ikke til en borgmesterpost til Kristendemokraterne, som der ellers var en lille mulighed for. Den gik i stedet til Venstres Hans Østergaard, som overtager fra afgående partifælle Iver Enevoldsen.

I Hvidovre, Glostrup og Greve faldt konstitueringen på plads onsdag aften, og her får begge de nuværende borgmestre fire år mere. Det gælder Hvidovres Helle Adelborg (S), Glostrups John Engelhardt (V) og Greves Pernille Beckmann (V).

Samlet set viser danmarkskortet nu 45 kommuner til S, 36 til V og 8 til K. Der er en enkelt til henholdsvis R, SF og DF, og så er der 3 til lokallister.

Esben Lunde mistænkt for at skjule kvælstof-tal
Med det på plads går vi til Altingets nyhed om, at flere af Folketingets partier nu mistænker miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at tilbageholde vigtig viden om udviklingen i det danske havmiljø.

Det kommer, efter at et internt notat fra Miljøstyrelsen fra 19. september 2017 beskriver væsentlige problemer med gamle kvælstofmålinger helt tilbage til 2010. Notatet, som Altinget har fået aktindsigt i, tyder på, at kvælstofniveauet i danske fjorde og havområder har været markant højere, end man hidtil har troet. 

Og det burde ministeren have meldt ud til offentligheden, lyder kritikken.

”Det er under al kritik, at man bøjer demokratiets spilleregler, så Folketinget ikke kan lovgive på et oplyst grundlag. Jeg fornemmer, at det er for at holde hånden under landbruget og havbrug,” siger miljøordfører fra Enhedslisten Maria Reumert Gjerding, mens en professor er ”rystet” over de nye oplysninger om koncentrationen af kvælstof.

Chef i fagforbund sendt hjem efter anklager om sexchikane
Dansk Journalistforbund har valgt at suspendere en medarbejder i chefstilling, der af flere tidligere ansatte bliver anklaget for sexchikane og seksuelle krænkelser. 

Det bekræfter næstformand Tine Johansen over for Avisen.dk, efter at fagbladet Journalisten har skrevet om sagen.

”Vi har sat en ekstern undersøgelse i gang, og vi har besluttet, at den pågældende medarbejder ikke skal komme på arbejde i den periode, undersøgelsen står på,” siger hun.

Allerede for to år siden fik medarbejderen en sanktion for at have været sammen med en studentermedhjælper.

Radikal spidskandidat får klart flest stemmer i hovedstaden
Og så til de personlige stemmer ved kommunalvalget, som nu er talt op i hele landet og kan få betydning for blandt andet fordelingen af borgmesterposter i København.

Ikke mindst blandt de radikale i hovedstaden var tallene ventet med spænding, fordi Anna Mee Allerslevs efterfølger, Mia Nyegaard (R), kun fik ganske få uger til at slå sit navn fast som partiets spidskandidat i hovedstaden.

Nu, hvor den endelige optælling er færdig, står det klart, at Mia Nyegaard har fået klart flest personlige stemmer blandt de radikale i København, og det forventes derfor, at det er hende, der tager partiets borgmesterpost.

Det fortæller Jyllands-Posten

Uenighed om Alternativets borgmesterpost
Det er endnu ikke fastlagt, hvilke partier der tager hvilke poster i København. Og nu er der usikkerhed om de første meldinger.

Alternativets Niko Grünfeld var hurtigt ude og sige, at han som fjerdevælger vil gå efter posten son kultur- og fritidsborgmester. Men det er alle hans partifæller ikke nødvendigvis enige i, skriver Politiken på baggrund af oplysninger fra flere andre medier.

Det er nemlig Alternativets seks valgte politikere i København, der i fællesskab skal træffe valget, oplyser Alternativet i København til Avisen.dk.

Og flere medlemmer af Alternativets gruppe harcelerer over udsigten til kulturborgmesterposten. Ikke mindst, fordi det formentlig vil betyde, at den nye beskæftigelsesborgmester bliver Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard.

"Det vil være en katastrofe, hvis vi ender med at sende beskæftigelse- og integrationsposten videre til Venstre eller De Radikale. Det her handler om, at det er en forvaltning, der ikke fungerer," siger kandidat Troels Christian Jakobsen til Jyllands-Posten.

Stemmeslugere
Det blev borgmestrene i landets to største byer, der løb med de højeste personlige stemmetal ved kommunalvalget.

Den nu genvalgte borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) sikrede sig i alt 39.841 personlige stemmer. Dermed forøger han sit stemmetal med 604 ekstra stemmer i forhold til valget i 2013, fortæller DR og flere andre medier.

Selvom overborgmester Frank Jensen må se sig slået med mere end 9.000 stemmer, sikrer han sig dog også et solidt stemmetal med 30.637 personlige krydser.

Borgmestrene i Aalborg, Odense, Roskilde og Gentofte er de næste på listen, som du kan finde her

I regionerne fik tidligere partileder for SF Villy Søvndal et flot valg med 69.841 personlige stemmer ved regionsrådsvalget i Region Syddanmark. Det oplyser Ritzau. Dermed blev han kun overgået af Stephanie Lose (V), der fik 89.583 personlige stemmer.

Vi må også lige nævne, at Anna Mee Allerslev (R) fik over 1000 stemmer, selv om hun i praksis slet ikke stillede op. Den tidligere borgmester i København trak sig kort før valget efter en række dårlige sager, men man kunne ikke nå at lave stemmesedlerne om, og en del københavnere satte altså kryds ved hende.

Hun overgiver dog stemmerne til en suppleant, skriver hun på Facebook.

Det sker i dag:

10.00: Folketinget behandler lovforslag fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om planloven og oversvømmelse og en stribe forslag fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) om bilafgifter lempelse af skat på kulbrintevirksomhed.

13.30: Inger Støjberg (V) i åbent samråd om udvisning af kriminelle udlændinge.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal blandt andet redegøre for, hvorfor danske domstole har undladt at udvise kriminelle udlændinge, selv om det var muligt i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

13.30: Brian Mikkelsen (K) i åbent samråd om Danske Bank og hvidvask.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen skal blandt andet svare på, hvad han synes om, at Danske Banks estiske filial, ifølge bankens egen revisionschef, ikke ville tjekke op på de reelle ejere, fordi de ikke ville genere deres kunder og dermed med åbne øjne brød hvidvaskreglerne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00