Esben Lunde beskyldes for at skjule nye kvælstof-tal for Folketinget

HAVMILJØ: Både røde og blå partier vil have svar på, om miljøministeren har tilbageholdt viden om fejl i kvælstof-tal. Det ligner decideret vildledning, lyder det.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er igen under beskyldning for at tilbageholde informationer for Folketinget.
Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er igen under beskyldning for at tilbageholde informationer for Folketinget.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Hjalte T. H. KragesteenKasper Frandsen

Flere af Folketingets partier mistænker nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at tilbageholde vigtig viden om udviklingen i det danske havmiljø.

Det kommer, efter at et internt notat fra Miljøstyrelsen fra 19. september 2017 beskriver væsentlige problemer med gamle kvælstofmålinger helt tilbage til 2010. Notatet, som Altinget har fået aktindsigt i, tyder på, at kvælstofniveauet i danske fjorde og havområder har været markant højere, end man hidtil har troet. 

Og det burde ministeren have meldt ud til offentligheden, lyder kritikken.

”Det er under al kritik, at man bøjer demokratiets spilleregler, så Folketinget ikke kan lovgive på et oplyst grundlag. Jeg fornemmer, at det er for at holde hånden under landbruget og havbrug,” siger miljøordfører fra Enhedslisten, Maria Reumert Gjerding.

Det er decideret misvisende og vildledende. Jeg mener, at man har tilbageholdt væsentlige oplysninger for Folketinget.

Maria Reumert Gjerding
Miljøordfører for Enhedslisten

Radikales miljøordfører, Ida Auken, undrer sig også over, at man i Miljø- og Fødevareministeriet har ligget inde med viden om, at kvælstofkoncentrationen i fjord- og havområder formentlig har været væsentligt undervurderet. 

”Det en helt vildt vigtig oplysning, som Folketinget bør få," siger Ida Auken, der også er tidligere miljøminister. 

Notatet beskriver, at metodiske og systematiske afvigelser i gamle kvælstofprøver kan betyde, at koncentrationen af kvælstof har været 15-20 procent højere siden 2010, end man ellers har troet.

Professor er "rystet"
Professor fra Aarhus Universitet Jacob Carstensen behandler de målinger, som laboratorier har analyseret for Miljøstyrelsen. Han er "rystet" over problemet, og kalder det "en stor ændring", som "reelt kan rykke på vores konklusion om, at der har været tale om et fald i kvælstofniveauet de seneste ti år".

Maria Reumert Gjerding bygger blandt andet sin anklage på, at der ni dage efter notatet blev skrevet, blev afholdt en teknisk høring om fejl i analyser for 2016 og 2017 for Folketingets partier. Her var Esben Lunde Larsen og embedsmænd fra Miljøstyrelsen til stede.

Men ifølge Maria Reumert Gjerding blev man ikke informeret om, at problemet kunne gå helt tilbage til 2010, eller om hvor stort omfanget kunne være. 

"Jeg er gået fra høringen med en klar fornemmelse af, at der er tale om et enkeltstående tilfælde, og at det drejede sig om 2016-tal,” siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

”Og det er decideret misvisende og vildledende. Jeg mener, at man har tilbageholdt væsentlige oplysninger for Folketinget.”

Hun mener, at de nye oplysninger bør få konsekvenser for landbrugspakken, for havbrug, og for den målrettede regulering, der bliver forhandlet lige nu. 

DF undrer sig
DF's fødevareordfører Lise Bech havde samme oplevelse af, at man til den tekniske høring ikke fik oplysninger om, at problemet kunne gå langt tilbage.

”Jeg undrer mig over, at man ikke i det mindste har nævnt det her for os – også selvom man i notatet vurderer, at det ikke ville have haft nogen betydning,” siger Lise Bech.

Men hun vil ikke drage hårde konklusioner endnu.

"Nu skal vi først have en forklaring på, hvorfor det ikke er kommet frem," siger hun.

Sagen ser ifølge S-miljøordfører Simon Kollerup ”alvorlig ud”, men han vil først have svar fra ministeren: ”Det opfordrer jeg ham til at gøre hurtigt,” lyder det.

Det er ikke første gang, at Esben Lunde Larsen kritiseres for at tilbageholde informationer. I den såkaldte kvotekonge-sag langede DF hårdt ud efter ministerens håndtering af sagen, der senere fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at tage fiskeriområdet fra ham.

Lunde: I er orienteret
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser i et mailsvar, at han skulle have tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

"I forbindelse med den tekniske gennemgang blev Miljø- og Fødevareudvalget mundtligt orienteret om, at ministeriet også var blevet orienteret om mulige metodefejl i tidligere år, og at serviceeftersynet derfor også vil gå tilbage i tiden og se på tidligere prøver,” skriver Esben Lunde Larsen

Han mener også, at det er for tidligt at udtale sig om betydningen af de formodede afvigelser.

”Så længe vi ikke kender resultatet af serviceeftersynet, synes jeg ikke, at det giver mening at gisne om mulige konsekvenser af nogle afvigelser, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af,” skriver Esben Lunde Larsen.

Serviceeftersynet forventes at være klar omkring årsskiftet.

Men først kan Esben Lunde Larsen se frem til at skulle forklare sig i sagen på et samråd den 29. november, hvor han også skal forklare Altingets afsløringer om et højere klorofyltal i 2016 end i 2015.

Dokumentation

Kvælstofsagen - kort fortalt:
Sagen om fejl i kvælstoftallene begyndte, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i juni orienterede Folketinget om, at der var opdaget fejl i kvælstof- og fosformålinger for 2016-2017.

Fejlene var opstået hos Laboratoriet ALS, og ministeriet har efterfølgende igangsat et serviceeftersyn af hele området. 

Tilbage i juni beroligede Esben Lunde Larsen om, at de fejlagtige målinger netop var for 2016 og 2017 og derfor endnu ikke er rapporteret officielt og dermed ikke er brugt i miljøreguleringen til eksempelvis at stille krav til landbrugets udledning.

I slutningen af oktober meddelte Miljøstyrelsen, at der også er konstateret afvigelser i analyserne af ferskvand fra 2012 til 2014, ”ligesom der kan være uregelmæssigheder i de marine prøver”.

Miljøstyrelsen meddelte 14. november til Altinget, at det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00