Partier bag landbrugspakken slår igen: Kalder minister i samråd om nye kvælstofkrav

SAMRÅD: Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal redegøre for konsekvenserne ved at stille nye kvælstofkrav til landbruget. Det mener partierne bag landbrugspakken, der har kaldt ministeren i samråd.

Partierne bag landbrugspakken er bekymrede for rød bloks nye skærpede krav til kvælstofudledningen.
Partierne bag landbrugspakken er bekymrede for rød bloks nye skærpede krav til kvælstofudledningen.Foto: /Ritzau/Jesper Nørgaard Sørensen
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvad bliver konsekvenserne for landbruget, når regeringen og rød blok skærper kravene til kvælstofudledningen?

Det vil Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative vide. De fire partier, der står bag landbrugspakken, har derfor kaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

"Vil ministeren redegøre for, at regeringen ekstraordinært fremrykker ekstra krav om efterafgrøder fra 2021 til 2020 samt konsekvenserne af fremrykningen, herunder de komplikationer, det medfører for mange landmænd med markplanlægning og produktionsplanlægning," lyder spørgsmålet og fortsætter videre:

"Og vil ministeren redegøre for, hvilke forskellige virkemidler ministeren i øvrigt vil fremrykke og stille til rådighed til at gennemføre opgaven?"

Samrådet kommer, efter at regeringen og partierne i rød blok mandag landede en aftale om nye kvælstofkrav til landbruget. Aftalen betyder, at der afsættes 65 millioner kroner ekstra til at fremrykke et reduktionskrav på 1.150 ton kvælstof fra 2021 til 2020, sådan at der i 2020 bliver et ekstra krav om efterafgrøder på 130.000 hektar. Det sker, fordi kvælstofudledningen ikke er faldet som forudsat i landbrugspakken. Ifølge regeringen er udrulningen af minivådområder gået så trægt, at der er et efterslæb på 800 ton kvælstof.

Hård kritik
De nye krav har fået en hård medfart i landbruget, fordi de kommer med meget kort varsel. Da regeringen lancerede kravene, kaldte Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, det "politik, når det er værst", og kritiserede, at kravene kommer, inden regeringens kvælstofudvalg er kommet med sin status på kvælstofudledning.

V og K har også været ude med riven efter kravene, og Konservatives fødevareordfører har sagt til Altinget, at partiet forhandlede til det sidste med regeringen, men at regeringen ikke kunne levere de nødvendige værktøjer, som landbruget har brug for.

"Ministeren er omfavnet af partier, som ikke vil landbruget det godt," lød det blandt andet i et længere interview i  Altinget onsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Østerby

Direktør og bestyrelsesmedlem, Tangsø Invest, bestyrelsesmedlem og medstifter, Tangsø Sundhedscenter, fhv. MF
byggetekniker

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024