Esben Lunde: Konsekvenserne af forkerte kvælstofmålinger bliver først klarlagt om et år

VENTETID: Først om et år er konsekvenserne af fejlagtige kvælstofmålinger klarlagt. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nemlig have flere analyser.

Det har været udråbt som en potentiel bombe under landbrugspakken og under Esben Lunde Larsens planer om at lave flere havbrug.

Men hvad de fejlagtige kvælstofmålinger – som siden 2010 har undervurderet mængden af kvælstof – kommer til at betyde, vil fortsat blafre i vinden. Og vil gøre det længe. 

Det oplyser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Altinget. Han har nemlig bedt Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen om flere analyser. Det betyder, at det vil tage et helt år, før der er overblik over problemets omfang og konsekvenser.

”Jeg lægger meget stor vægt på, at forvaltningen er baseret på et korrekt grundlag. Det er afgørende, at alle kan stole på det faglige grundlag bag vores regulering. Forkerte data skal derfor korrigeres, hvor det er muligt, og der skal igangsættes yderligere analyser, hvor det er nødvendigt,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Sidste år kom det frem, at et laboratorium, der har indsamlet kvælstof- og fosforprøver for Miljøstyrelsen, havde anvendt en fejlagtig metode i 2016 og 2017. Og senere kunne Altinget afsløre, at der er tale om en væsentlig undervurdering af kvælstofkoncentrationen, og at problemet løber helt tilbage til 2010. Miljøstyrelsen har igangsat et serviceeftersyn, som Aarhus Universitet for nylig er kommet med analyser til.

Forskerne vurderer, at målingerne af kvælstoftilførslen til de danske farvande kan være undervurderet med op mod syv procent. Og at den samlede kvælstofkoncentration kan være undervurderet med hele 13 procent siden 2010. Vurderingen fra Aarhus Universitet er, at der er tegnet et for pænt billede af tilstanden for det danske vandmiljø. Og at den forbedring, man har konstateret – målt på koncentrationen af kvælstof – sandsynligvis ikke er sket alligevel.

Men det lyder også fra Universitetet, at der fortsat er behov for flere analyser, hvis problemets omfang skal klarlægges fuldstændigt.

 

Læs om hele forløbet i faktaboks til højre.

Læs hele artiklen på altinget: miljø (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Dansk EU-topchef: Briterne modsiger sig selv i Brexit-forhandlingerne Dansk EU-topchef: Briterne modsiger sig selv i Brexit-forhandlingerne Næste artikel Dagens overblik: Tre borgerlige politikere stævnet for injurier Dagens overblik: Tre borgerlige politikere stævnet for injurier