Esben Lunde: Konsekvenserne af forkerte kvælstofmålinger bliver først klarlagt om et år

VENTETID: Først om et år er konsekvenserne af fejlagtige kvælstofmålinger klarlagt. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nemlig have flere analyser.

"Miljøstyrelsen har oplyst mig, at det efter deres vurdering vil tage et helt år at foretage yderligere analyser og udarbejde eventuelle korrektionsfaktorer for historisk data,” lyder det fra Esben Lunde Larsen.
"Miljøstyrelsen har oplyst mig, at det efter deres vurdering vil tage et helt år at foretage yderligere analyser og udarbejde eventuelle korrektionsfaktorer for historisk data,” lyder det fra Esben Lunde Larsen.Foto: /Ritzau/Jens Dresling
Hjalte T. H. Kragesteen

Det har været udråbt som en potentiel bombe under landbrugspakken og under Esben Lunde Larsens planer om at lave flere havbrug.

Men hvad de fejlagtige kvælstofmålinger – som siden 2010 har undervurderet mængden af kvælstof – kommer til at betyde, vil fortsat blafre i vinden. Og vil gøre det længe. 

Det oplyser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Altinget. Han har nemlig bedt Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen om flere analyser. Det betyder, at det vil tage et helt år, før der er overblik over problemets omfang og konsekvenser.

”Jeg lægger meget stor vægt på, at forvaltningen er baseret på et korrekt grundlag. Det er afgørende, at alle kan stole på det faglige grundlag bag vores regulering. Forkerte data skal derfor korrigeres, hvor det er muligt, og der skal igangsættes yderligere analyser, hvor det er nødvendigt,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Sidste år kom det frem, at et laboratorium, der har indsamlet kvælstof- og fosforprøver for Miljøstyrelsen, havde anvendt en fejlagtig metode i 2016 og 2017. Og senere kunne Altinget afsløre, at der er tale om en væsentlig undervurdering af kvælstofkoncentrationen, og at problemet løber helt tilbage til 2010. Miljøstyrelsen har igangsat et serviceeftersyn, som Aarhus Universitet for nylig er kommet med analyser til.

Forskerne vurderer, at målingerne af kvælstoftilførslen til de danske farvande kan være undervurderet med op mod syv procent. Og at den samlede kvælstofkoncentration kan være undervurderet med hele 13 procent siden 2010. Vurderingen fra Aarhus Universitet er, at der er tegnet et for pænt billede af tilstanden for det danske vandmiljø. Og at den forbedring, man har konstateret – målt på koncentrationen af kvælstof – sandsynligvis ikke er sket alligevel.

Men det lyder også fra Universitetet, at der fortsat er behov for flere analyser, hvis problemets omfang skal klarlægges fuldstændigt.

 

Læs om hele forløbet i faktaboks til højre.

Læs hele artiklen på altinget: miljø (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Kvælstofsagen – kort fortalt
Sagen om fejl i kvælstoftallene begyndte, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i juni orienterede Folketinget om, at der var opdaget fejl i kvælstof- og fosformålinger for 2016-2017.

Fejlene var opstået hos Laboratoriet ALS, og ministeriet har efterfølgende igangsat et serviceeftersyn af hele området. 

Tilbage i juni beroligede Esben Lunde Larsen om, at de fejlagtige målinger netop var for 2016 og 2017 og derfor endnu ikke er rapporteret officielt, og dermed ikke er brugt i miljøreguleringen til eksempelvis at stille krav til landbrugets udledning.

I slutningen af oktober meddelte Miljøstyrelsen, at der også er konstateret afvigelser i analyserne af ferskvand fra 2012 til 2014, ”ligesom der kan være uregelmæssigheder i de marine prøver.” Marine prøver er målinger, som er foretaget i fjorde og havområder.

Miljøstyrelsen meddelte 14. november til Altinget, at det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne.

22. november afslører Altinget, at der er tegn på markante fejl i de marine målinger helt tilbage til 2010. Det står i et notat fra Miljøstyrelsen, der er dateret 19. september. Flere partier udtrykker stor bekymring for udviklingen og kritiserer Esben Lunde Larsen for ikke efterfølgende at have videregivet oplysningerne fra notatet til Folketinget. Esben Lunde Larsen forsvarer sig med, at han ved en teknisk gennemgang mundtligt har orienteret Folketinget om, at der kan være ”mulige metodefejl i tidligere år.” 

Rapporter fra Aarhus Universitet slår 1. marts fast, at der de fejl, der er opdaget i kvælstofanalyserne, kan have medført, at tilførslen af kvælstof til havet har været undervurderet med op mod 7 procent. Den samlede kvælstofkoncentration i havet kan være undervurderet med op mod 13 procent. 

Den 14. marts 2018 melder Esben Lunde Larsen ud, at der er behov for yderligere analyser, og at det vil tage et helt år, før man kender konsekvenserne af de fejlagtige målinger. Han har også besluttet, at der skal rejses erstatningskrav mod de laboratorier, der er skyld i fejlene.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00