Dagens overblik: Karsten Hønge vil i Parlamentet og DF-profil stiller ultimatum til ledelsen

POLITISK OVERBLIK: DF's gruppeformand i EU-Parlamentet, Anders Vistisen, vil være spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget. Ellers stopper han i politik. Og så har SF's Karsten Hønge meddelt, at han også stiller op som kandidat til EP-valget. Få dagens overblik her. 

DF's medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, vil stå på øverst på stemmesedlen til Europa-Parlamentsvalget til maj. 
DF's medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, vil stå på øverst på stemmesedlen til Europa-Parlamentsvalget til maj. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Denne mandag står i det kommende valg til Europa-Parlamentets tegn. Vi starter med nyheden om, at Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen har meddelt sit bagland, at han vil være partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i maj. Og med den udmelding følger et ultimatum: For hvis ikke det sker, stopper han i politik. Det siger han i et interview med Fyens Stiftstidende.  

Men en afklaring på Vistisens fremtid lader vente på sig. Partitoppen i Dansk Folkeparti har ifølge Avisen Danmark meddelt, at de afventer EU's efterforskning af Dansk Folkepartis misbrug med EU-midler i den såkaldte Meld-sag, inden Vistisen får svar på, om han kan kalde sig for partiets spidskandidat.  

"I Dansk Folkeparti er det hovedbestyrelsen, der beslutter, hvem der skal være spidskandidat, så jeg må vente at se, om de vejer mig og finder mig for let. Det er et grundvilkår i politik, at ens karriere pludselig kan være slut. Når først man har spillet i superligaen, er det bare ikke særligt interessant at komme ned i første division igen," siger Anders Vistisen til fyens.dk.   

Søren Espersens afviser dog, at Meld-sagen skulle have nogen indflydelse på, hvem DF vælger som partiets topkandidat.  

"Alle mulige ting spiller ind der. Vi satser på at stille det bedst mulige hold, men det har ikke noget med specielle sager at gøre. Vi er bare interesserede i at få en god liste," siger han til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.  

Ifølge Søren Espersen kan Anders Vistisen derfor se frem til at få afgjort sin fremtid i perioden efter årsskiftet. 

Hønge vil i EU-parlamentet 
Anders Vistisen er ikke den eneste, der allerede nu sætter spot på den kommende valgkamp til Europa-Parlamentet.

Hos SF har politisk ordfører Karsten Hønge for nylig været en smuttur i Bruxelles på sin Harley-Davidson for at planlægge den kommende valgkamp sammen med partikollega Margrete Auken. Hønge stiller nemlig op som partiets anden kandidat til EP-valget.  

Hønge vil være tillidsmand for dem, der er "på røven i Europa," siger han til Politiken. Og så vil han kæmpe imod social dumping og for et mere trygt og fair arbejdsmarked, lyder det fra SF'eren. 

Han holder fast i, at Margrete Auken fortsat er partiets spidskandidat, men hvis han bliver valgt ind sammen med Auken eller får flere stemmer end den rutinerede SF'er, betyder det, at Hønge udtræder af Folketinget, forklarer han.  

Ifølge Politiken skal Hønges kandidatur også ses i lyset af, at det giver partiet mulighed for at udskifte Auken med Hønge undervejs. Noget som Karsten Hønge afviser, men som Auken ikke selv ser som et urealistisk scenarie. 
"Jeg er så glad for, at han stiller op, for jeg har hele tiden ønsket at få et folketingsmedlem med på listen. Hvis jeg nu pludselig skulle dratte om, er der jo én til at tage over," siger Margrete Auken. 

Minister vil kulegrave svindel med tolkebistand 
Vi runder dagens nyhedsoverblik af med en spektakulær sag om svindel med offentlige midler. Politiken kan i dag fortælle, at flere døve i samarbejde med tegnsprogstolke over flere år har begået socialt bedrageri for millioner af kroner.

Det er sket ved at udnytte reglen om, at døve i arbejde har ret til 20 timers tolkebistand om ugen. 
Svindlen er eksempelvis foregået ved, at den døve og tolken i fællesskab har fået udbetalt penge fra kommunen ved at opkræve penge for tolketimer, som aldrig har pågået.  

Ifølge avisens oplysninger har det givet en månedlig indtægt på op imod 80.000 kroner, som den døve og tolken har kunnet dele mellem sig. 

Flere kommuner rundt om i landet er lige nu i gang med at undersøge sager om mulig svindel med tolkebistand, oplyser Politiken.  

Svindelnummeret, som blandt har fået Københavns Kommune til at kræve cirka 7 millioner betalt tilbage fra et tolkefirma, får nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at gå ind i sagen og kræve en kortlægning af svindlens omfang.  

"På baggrund af de oplysninger, vi har nu, tyder det på, at der finder et misbrug sted. Men jeg kan ikke sige noget om omfanget, før vi har kortlagt det ned i detaljen. Om nødvendigt må vi lave om på reglerne for tolkebistand," siger han. 

Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl mener, at undersøgelsen skal betyde mere kontrol med tolkebistanden.   

"Vi må kigge på, om man kun skal udbyde tolkeopgaven til to-tre firmaer," siger hun til Jyllands-Posten.  
Resultaterne af den undersøgelse, som beskæftigelsesministeren har bestilt, ventes at foreligge i august.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00